Badak vs Cicak

Badak vs Cicak

Assalamualaikum. Thanks admin kalau confession ni tersiar. Ok aku tulis confession ni sbb agak terkesan la dgn penulisan adik insekiyo haritu. Meh abg nk cite sikit pasal abang.

Ok lumrah hidup zaman skrg ni kau badan camne pon org akan komen. Kurus salah gemok lagila kena kecam kan. Aku ni dikategorikan dalam spesis manusia yg makanlah bnyk mana pon, badan aku tetap kurus kering. Metabolism bdn aku tggi. Mmg dari kecik mcm ni. Tu sbb org semua panggil aku cibeng(cicak kobeng). Nak dijadikan cerita, aku ada sorg member/musuh yg memang aku benci sgt2. Dia member sekelas aku sejak darjah 2. Aku mmg suka sakat dia ni sebab dia spesis berisi a.k.a gemok. Kitorang gelar dia badak. Melekat nama ni smpai la minah ni besar ok. Kitorg mmg xleh jmpe. Asal jumpa je gadoh. Aku ejek dia badak, gemok, tong dram, gajah n mcm2 lagi. Dia pulak panggil aku cicak kobeng, kertas, papan lapis, n yg paling aku x tahan dia kata mak ayah aku x syg aku, sbb x bagi aku makan tu sbbnya badan aku kurus kering. Serius weh, kitorg mmg saling membenci sgt2. Dalam kelas dari darjah 2 sampai darjah 6 bleh kata hari2 gadoh. X puas gadoh dalam kelas, balik sekolah dalam bas gadoh lagi. Kalau terjumpa kat luar kompem akan ada adegan ejek mngejek. Lepas UPSR alhamdulillah, aku dapat skolah asrama kat utara, si badak ni dpt asrama gak, tp kat selatan. Hepinya aku sbb tak payah tgk muka si badak ni lagi.

Fast forward smpai masuk matriks. Sbb aku bosan duduk jauh dari family, aku apply matriks dekat ngan rumah aku area selatan. Alhamdulillah dapat balik selatan. Tapi guess what. Aku dapat 1 matriks ngan si badak ni. Punya malang nasib, dalam lebih kurang seribu pelajar matrik aku tu, dgn si badak ni aku 1 kelas. Yes, bkn stakat 1 kuliah, satu kelas! Arghh!! Tensen gila aku. Setaun aku kena ngadap si badak ni. Maka bersambunglah drama aku ngan dia. Ntah apa dia umpat aku kat member2 dia tah, lgsg xde sorg pon awek matrik aku ngorat dpt. Sedih gil aku. Si badak ni plak jenis mulut bising, senang cite happy go lucky, ramai la org suka bkwn ngan dia. Dah aku plak jadi segan. Aku ingt lg, sem 2 aku dpt 1 group ngan dia utk presentation. 5 org 1 group. Disebabkan aliran sains hayat ni lelaki hampir pupus, aku sorg je lelaki dlam group tu. 3 org pompuan, seko badak. Konon ptg lepas kelas nk bincang kat cafe, aku ikot jela. Well as expected mmg aku ngan si badak ni nmpk gila awkward. Memasing xnak pndg lgsg. Kiranya time tu la 1st time aku bercakap elok2 ngan si badak ni. Turns out rupa2 nya cita2 dia sama ngan aku. Dua2 nak jadi pharmacist. Aku dlam ati kata jgnla dia ni dpt uni sama ngan aku. Jauhkanla badak ni dari aku.

Bak kata orang tua2 la kan. Jgn benci sgt, nnt jodoh kuat. Dapat pulak aku ngan badak ni uni yg sama. Course yg sama! Arghhh!!!! Rasa nak nanges je masa register tu. Si badak ni plak ngan selamba dia kata, “weh kerempeng! Kau ni stalker aku ke?! Knape xde muka lain hah?! Mana aku pegi kau ada. Apelah bangla rumah kongsi tu tak amek kau buat tampal dinding rumah kongsi dia.” Korg tgk ayat badak ni. 1st day register tu. Dalam hati aku doa jela biarlah aku habiskan 4 tahun ni cepat2. Taknak aku mngadap muka badak ni lama2. Tak sanggup aku dah.

Lepas abes orientasi, ntah tiba2 aku pegi jumpa badak tu. Dgn muka x malu aku trus mntak no telefon dia. Senang papehal sbb kitorg 1 course kan. Nak balik pon nnt senang sebab kitorg rumah dekat. Nk tau dia ckp apa? “eh2 cicak kobeng ni. Aku x hingin la balik ngan kau. Aku lg sanggup merangkak balik umah dari duduk berjam2 dalam kete ngan kau!” Sambil dia buat muka yg sgt2 annoying. Aku rasa nak lempang je dia masa tu. Geram btol. Tapi tu la. Ntah kenapa aku rasa mcm comel plak si badak ni. Walaupon hati sakit and of coz la aku balas balik kan apa dia ckp tu, tp perasaan dia mcm lain. Bkn kebencian yg meluap2 mcm sebelom ni. Tp of coz la aku tak tunjuk. Hilang la macho aku. Lagi2 plak ramai awek2 cun kat sini kan. Takkanla aku nk sangkut ngan si badak ni.

Sepanjang 1st year x banyak pon bnda yg berlaku. Aku buat hal aku. Dia buat hal dia. Sekali sekala adelah kalau aku bosan sgt tu aku mesej dia kacau2. Saje carik gadoh. Dia pulak jenis taknak kalah. Perang mesej la ngan aku. Tp tu la, aku enjoy gadoh ngan dia. No more hatred. Aku senyum sorg2 baca mesej gadoh2 kitorg tu. Haa..masa ni msti korg dah dpt tangkap kan ape sbnrnya yg aku nak sampaikan kan?hahaha.. The real story bermula masa balik cuti 1st sem. Kitorg carpool sama2 balik umah. Of coz la mula2 naik kete tu dalam sejam pertama dok mengutuk antara kitorg je. Tp lepas tu kitorg mula borak2 biasa, makin personal hal2 yg kitorg cerita. Lepas dari tu kitorg mula rapat. Boleh la blaja sama2. Buat group study. Borak2 mcm member biasa walaupon kutuk mengutuk mmg xbleh nak elak. Tapi kami enjoy.

Alhamdulillah, sekarang aku dgn si badak ni dah duduk 1 rumah. Anak dah sorg..hahaha. And sekarang dia dah slim dah. Berat dia dari 97kg skrg dah tggl 64kg je. Mula2 kahwin dulu hari2 kitorg pegi gym sama2. Si badak ni kata mmg sengaja dia xnak kuruskan badan dulu. Sbb dia nak org terima dia bkn sbb fizikal. And yes, aku akui sebab aku jatuh hati kat dia pon bkn sbb rupa. Skrg dia dah fit, aku pon dah mula berisi sbb yela kan, si badak ni sumbat aku ngan makanan mcm2. Dahla tu pegi plak gym workout sama2 hari2. Aku smpai jadi abg sado la dia punya keje..hahaha..

Sini aku nak highlight, especially untuk perempuan. Tak payahla nak kejar sgt approval dari semua orang. Tak perlu pon utk jadi perfect kat mata diorg. Ingt ni. Rupa paras bukan segala2nya. Kau cuma perlu jadi perfect dkat mata org yg sepatutnya. And kalau dia org yg betul, dia akan terima ape je kekurangan kau. Trust me. Aku kena kutuk gila2 masa aku ckp aku nak kawen ngan si badak ni. Mulut org mmg xkan bleh kau nk tutup. Jadilah diri kau sendiri. Yakinlah dgn diri sendiri. Takkan aman hidup kau kalau kau nk puaskan hati semua org. U are beautiful the way u are. Dont let other people change u. Btw si badak ni tgh bunting anak kitorg no 2. Doakan semua selamat ye..hehehe..thanks sbb sudi baca kisah aku. Lastly aku nak ckp,

I love u badak!hahaha..

Ok bye. Assalamualaikum

– Cicak kobeng

Hantar confession anda di sini -> www.iiumc.com/submit

Comments

comments