Beban Kerja

Beban Kerja

Aku seorang ketua bahagian di sebuah organisasi. Aku akui mana mana keje mesti mempunyai beban dan tekanan yang menyebabakan stress and minda tidak sihat. Aku di amanahkan untuk duduk di sebuah bahagian yg sangat sibuk dan tekanan kerja tinggi. Dulu aku hampir pengsan di pejabat kerana terlalu penat. Ini kali kedua aku di bahagian ini untuk menggantikan sahabatku yang naik pangkat.

Tekanannya Maha Hebat. Jadual padat. Aku cuba macam macam cara untuk menangani stress yang amat tinggi. Aku pernah cuba minum coffee tetapi tidak berjaya. Aku hampir sakit disebabkan terlalu banyak minum coffee and boleh lead to celebral palsy kalau aku continue habit tu. Aku ubah, aku minum milo and try dengar music lagu tetapi fikiran aku menerawang and tak fokus. Kemudian aku cuba pasang al Quran dan terjemahan kat PC. Hari hari aku pasang satu surah. Kesan dia aku kurang stress, aku fokus and staff aku belum pernah kene herdik dengan aku di pejabat. Rupanya al Quran ni macam antidot atau penawar, bila otak kita keluarkan hormon stress, dia akan mengurangkan kadar pengeluaran hormon tersebut, and bagi signal kepada otak bahawa keadaan okey, jangan berehat dan terus fokus. Bila hormon stress terlalu tinggi, akan sebabkan badan menerima impuls arahan susruh berehat and keje tak produktif.

Biasalah, akan ada tugas tugas rencam dan mendadak dari pihak atasan. Jangan panik. Catat arahan simpan dalam kertas, tanya kadar urgency kepada bos, and lakukan bila ada masa terluang. Aku dengan bos aku macam kawan sebab aku junior dia and kira macam adik lah.. Jadi kiteorg boleh communicate sambil gurau tapi aku take note apa yang dia nak. Pernah orang katalah aku bodek dia,,,aku ketawa…sapa pun Bos aku, aku tetap terima arahan dan buat. Kene marah kene maki dah biasa, kan manusia. Tapi aku amik sisi positif, aku terima teguran dia aku perbaiki and aku terangkan kenapa ia berlaku. Alhamdulillah dia dah okey dah.

Soal keje, aku berkomunikasi dengan ramai pelanggan. Aku memang tak kenal semua nama, tapi aku cam muka. Cuma aku suka panggil semua pelanggan aku yang dah biasa berwassup dengan aku dengan panggilan adik, entah kenapa…..hahahahaha. Aku tak suka jadi kerek, jadi aku friendly dengan semua pelanggan aku, mana yang aku tak boleh decide, aku cakap aku bincang dengan bos dulu. Aderla orang cakap aku sombong padehal cakap dengan aku pun tak pernah dah label aku sombong. biarkan ajer….. Aku belajar tone ni dari sayang aku, dia suara lunak lahai hari hari balik keje aku tunggu dia balik keje nak dengar suara lunak dia,,,,dia cakap mcm berbisik gitu. Aku memang da terikut dia dah.

Cuma tulah hidup aku kucar kacir sebab sibuk sangat. Tapi masa dengan family always priority. Kadang aku bawak balik keje kat umah kalau urgent sangat. Tapi aku pilih siapkan masa kat pejabat.

Tapi aku beruntunglah….. aku pakai physco orang, kalau orang tu tinggikan suara, aku slow kan tone and stop communication yg x okey dengan cakap okeylah aku salah ….hahahaha dengan tu dia punya marah habis situ. Okeylah jangan stress stress buat keje. Buat mana yang mampu.

– jaja

Hantar confession anda di sini -> www.iiumc.com/submit

Comments

comments