Bercuti di Cambodia

Bercuti di Cambodia

Assalamualaikum.

Since admin tanya bila nak hantar cerita travel tempat best best, so here I am nak share pengalaman travel di Cambodia. Bukan niat nak riak tapi sekadar bercerita ya. I went to Cambodia few times sebab ada family member stay dekat sana. Okay apa yang best kat Cambodia ni tak la mcm kalau travel kat China ke, Australia ke sebab Negara ni dia baru nak membangun. Tak banyak benda lagi tapi yang confirm banyak barang murah boleh beli and bawak balik. So tak pelik kalau pergi satu luggage tapi balik 3/4 luggage HAHAH.

Mula dengan main city Cambodia, Phnom Penh. Kat sini memang boleh dpt jam tangan, handbag berjenama grade AAA, baju semua dengan harga berpatutan tapi kena pandai tengok tempat mana nak beli la. Boleh pergi ke Russian / Central Market sebab situ mcm tourist spot kalau nak cari souvenir or shopping untuk diri sendiri. Nak beli real stone macam batu Ruby ke pun boleh beli dekat sini sebab nak compare dgn harga kat Malaysia, sampai kesudah ambik batu laut je buat hiasan kat rumah. Restoran halal tak banyak sangat tapi ada lah dalam 5-6 tempat jugak, makanan dia pun boleh tahan sedap. Yang best dekat Phnom Penh ni banyak sgt hipster café tapi tak semua halal. I always go to Brown Café sebab that’s my favourite out of all café. Thanks to their ‘mini benedict’ because I’m quite addicted to it. Serious sedap sangat sangat so whenever korang pergi Phnom Penh, make sure pergi Brown Café and order mini benedict heheh. Dekat PP if korang nak pergi sana sini, it is advisable untuk korang naik tuktuk which is quite similar to beca sebab senang drop off memana and deal dgn yg bawak korang tu suruh tunggu kat tempat sama or anywhere.

Next is Siem Reap. Okay dekat Siem Reap tak ada apa sangat sebab dia more to historical place to visit. Korang boleh pergi Angkor Wat and entrance fee is 37 USD=RM156. Dalam tu banyak sangat tempat yang boleh ambik gambar cantik cantik and the view is phenomenal! Quite expensive but it’s totally worth it, confirm. Malam sikit boleh visit Angkor Night Market. If you love shopping this is your place to be. Such a great variety! Super fun to wonder and it’s like a maze of shops! But don’t forget to always negotiate because sometimes they tried to charge you ridiculous amounts of money. Beware okay.

I hope what I shared help some of you out there yang maybe tgh planning nak ke Cambodia tu. Much love!

– Infrequent Traveler

Hantar confession anda di sini -> www.iiumc.com/submit

Comments

comments