Cerita Belakang Hartanah

Cerita Belakang Hartanah

Assalamualaikum.

Bila terbaca post seorang hamba Allah mengenai pengalaman dia dalam membeli dan menguruskan hartanah sampai 6 biji rumah lah apa lah. Terdetik rasa nak kembali menulis. Nak bercerita juga pengalaman sendiri dalam menguruskan hartanah sendiri. Tapi bukan lah dari segi yang gembira-gembira, dari sisi sebenar dan realiti membeli dan menguruskan hartanah. Bukan seorang pakar hartanah atau pemilik rumah yang berbelas biji, hanya pendapat dari orang biasa yang mahu mencuba bermain hartanah.

Saya seorang wanita yang sudah berkahwin, menetap di KL. Setakat ini, hanya suami yang bekerja dan saya membuat pekerjaan sampingan sahaja. Di awal perkahwinan, memang banyak kami disogokkan dengan cerita betapa seronoknya kalau dapat beli rumah sendiri dan buat sewaan. Positive cash-flow every month. Itu kata-kata mereka yang menasihatilah. So, bila banyak tengok dan dengar cerita dari pelbagai sumber, memang berkobar rasa nak buat benda yang sama. Beli rumah untuk buat sewaan. Siap target nak ada berapa rumah sewa. Sebab seronok kan, excited dengar cerita sewa rumah boleh mark-up sewa, boleh cover bayar untuk rumah seterusnya etc etc. tapi yang tu yang manis jelah. Yang pahit tak nak cerita kan.

Pertama, perangai penyewa itu sendiri. Itu dah buat rasa tersangat menyampah dan rasa malas nak uruskan rumah sewa. Tapi mengenangkan dari rumah terbiar kosong dan kena bayar bank lagi. Baik juga disewakan. Rezeki saya dapat rumah pusaka di sebelah utara. Oleh kerana, jarang pulang ke sana, saya sewakan sahaja rumah itu. Tetapi setakat 2 tahun penyewaan ni, first tenant dah buat hal sangat-sangat. Tunggakan sewa 4 bulan, tunggakan eletrik beribu-ribu. Tapi tak mengapa, saya dan suami anggap ini salah satu ilmu baru kami pelajari. Tenant kedua ni, macam nak buat hal juga. Dalam perjanjian dah dinyatakan, bayaran awal bulan, tapi dia sesuka hati juga drag pergi hujung bulan. Tu pun tunggu masa nak tendang keluar juga. Tapi sebab jauh dan menyusahkan saudara pula bila ada orang datang tengok rumah. Kena bersabar dahulu.

Kedua, nak dapatkan penyewa itu sendiri bukan senang. Penyewa ni pun banyak karenah dan songeh juga. Masing-masing ada permintaan dan keperluan sendiri. “saya nak rumah bawah sahaja tapi bajet RM600 ” “saya nak rumah ada lift sahaja tapi sewa RM500” “saya nak rumah fully furnished tapi sewa 700 sahaja”. Iya, itu hak masing-masing, dan rezeki masing-masing kalau dapat rumah seperti yang diinginkan. Tetapi reality sekarang? Asal kawasan strategik sikit, dekat dengan bandar, dekat dengan kemudahan. Takkan dapat harga macam tu. Bila kawasan ‘hot’, tingkat 5 rumah kosong pun sewa RM800-900. Sedangkan pemilik baru yang beli rumah tu, harga dijual tak logik pun, tapi mengira kawasan yang banyak potential customer, beli lah jugak, tapi bila nak sewakan, harga sewa jadi mahal mencanak lah, kalau dah bulan-bulan bayar sewa pun tinggi sebab harga rumah mahal.
Saya pernah tolong uruskan rumah sewa abang saya di Shah Alam, apartment, ada lift lagi. Cuma kawasan tak berapa bersih sebab pengurusan tak jaga dan open parking. Ramai yang datang tengok rumah, tapi tengok sahaja lah. Dekat 3 bulan rumah kosong, kena bayar sendiri bulan-bulan. Padahal dalam kepala masa beli, tak terfikir pun susah nak cari penyewa, tak terfikir pun akan jadi macam ni.
“Kalau dah tau kawasan tu mahal, beli lah tempat yang affordable”. Sebab pernah terbaca artikel, cakap anak muda zaman sekarang demand tinggi. Nak rumah baru je. Nak rumah selesa je. Taknak rumah subsale, yadaaa~yadaaa~. So, here we are, Suami saya berjaya beli satu rumah subsale, apartment, di Sri Damansara. Harga bagi kami berbaloi, sebab bulan-bulan bayar tak mahal sangat. Nak bagi sewa pun, masih dalam range yang orang cari. Tapi tingkat 5, tiada lift. Masa awal-awal tengok rumah sebelum beli, ejen tu memang meyakinkan, ni kawasan memang ramai orang cari. Sewa boleh dapat sampai RM700-900, walaupun bulan-bulan bayar bank tak cecah banyak tu pun. Dan, macam-macam lagi lah. So, sebab agak meyakinkan dan dalam range bayaran bulanan, tu yang kami bersetuju. Lagi satu, kami memang dari dulu dah niat, kalau nak buat rumah sewa, taknak sewa mahal-mahal. Sewa je dengan sama harga dengan nak bayar dengan bank. Sebab, kami sendiri pernah menyewa dan faham perasaan orang bila nak cari rumah tapi semua di luar kemampuan. Setakat ni dah banyak orang message tanya, bila cakap tingkat 5, terus tak balas message.

So, beli yang affordable pun macam ni juga jadi nya. Kalau nak beli yang rumah tingkat bawah, harga sewa takkan dapatlah macam sewa tingkat 5 kan? So, agent? They will say anything asalkan dapat close deal. Saya siap tanya lagi , tingkat 5 ada ke nak menyewa? Yakin dia jawab. Ada yang sanggup sewa. Maybe ada yang betul transparent, cerita semua. Saya lah yang tak bertuah dapat ejen macam tu. Research dah buat. Kawasan memang strategik. Dekat dengan pelbagai kemudahan, siap ada perabot lagi. Tapi yang turn-off, sebab tingkat 5. Sampai sekarang masih belum ada yang menyewa. Tepuk dahi kejap nak bayar bulan-bulan. So, sekarang ni pembeli rumah yang demand atau penyewa yang demand?

Ketiga, urusan pembelian rumah. Bila dengar nak beli rumah, macam senang je. Sedia 10%, 90% loan bank je. Tapi bila merasa pengalaman beli rumah sendiri, banyak additional payment yang tidak diceritakan. Legal fee, inspection fee, entah apa fee lagi tak ingat. The best part was masa kami dapat quotation dari lawyer, we assume itu memang normal price untuk beli rumah. Tapi hati tergerak nak tunjuk quotation tu dengan pegawai bank yang uruskan loan, rupa-rupanya banyak over-priced. Banyak yang over-charged. Lebih dari standard yang dia biasa tengok. Saya call balik firm tu dan cakap nak tukar lawyer sebab fee mahal sangat. Cepat-cepat kerani tu cakap nanti minta lawyer review balik fee yang dihantar. Bila dapat quotation baru, kurang dekat RM2000 jugak lah dari harga asal. Terkejut jugak lah. Nasib lah tak percaya je bulat-bulat kan. Kalau tak, hidup-hidup je kena over-charged RM2000. So, rajin-rajin bandingkan quotation legal fee dengan kawan-kawan dan saudara-mara. Tapi bergantung kepada jenis rumah lah. Kalau sesama low-cost ok. Kalau satu low-cost, satu banglo. Jangan banding yang tu.

So, sekarang ni, dua-dua dah stop target nak beli rumah untuk sewa dah. Ya,betul. Long-term memang good investment. Tapi kena sedia lah fizikal dan mental dalam perjalanan nak sewakan rumah. Unless ada duit lebih yang boleh cover bulanan bank kalau tiada tenant, then proceed. Tapi kalau nak sewa untuk mark-up duit bulanan, itu atas rezeki masing-masing dan pendirian masing-masing. Tak boleh marah kalau kita tahu yang owner rumah tu dah tiada loan bank pun, tapi letak sewa harga ‘semasa’. Tak boleh marah kalau kita tahu owner mark-up sampai RM 200-400. Atas desakan untuk mencari duit lebih, kena faham lah. Sebab tu saya cakap bukan semua faham susah nak cari rumah sewa dalam range yang kita mampu. Halal haram tu kena tahu sendiri lah kan.

Cuma, kadang-kadang kesian,sedih bila nampak orang post cari rumah, tapi semua di luar kemampuan. Sewa yang mampu hanya RM500, tapi bilik sewa pun dah cecah RM500 sekarang. Ada yang bekeluarga tapi terpaksa menyewa bilik sahaja. Nak buat macam mana, banyak sangat ilmu yang diturunkan agar naikkan harga sewa untuk cover bulanan rumah yang kedua. Tapi itu lah realiti hartanah sekarang. Sedih tapi satu kebenaran. Saya tak nak buka cerita pasal harga rumah yang sangat mengarut. Itu kena panjang lagi cerita nya. Cukup lah ini pengalaman saya dalam menguruskan 2 biji rumah sewa sendiri dan 1 rumah sewa abang saya. Dah trauma buat masa ini.

Semoga bermanfaat. Maaf jika ada yang terasa dengan post saya. Tiada niat menjatuhkan mana-mana pihak, sekadar berkongsi pengalaman.

Assalamualaikum.

– NSH

Hantar confession anda di sini -> www.iiumc.com/submit

Comments

comments