Dia Seorang Saja Yang Betul

Dia Seorang Saja Yang Betul

Hai semua. Ok aku cite terus. Aku ada la kenal sorang ni nama dia lisa. Lisa ni seorang yg berniqab dan berpurdah bagai la. Tapi dia ni jenis dia sorang je betul. Kalo dia buat benda yg salah pun dia tetap rasa diri dia betul.

Lisa ni macam makcik bawang pun ada sebebarnya. Dia suka jaja cerita org. Tapi at the end dia pun buat benda yg sama. Contohnya la kan. Kawan si lisa ni ,siti,pernah la bawak bf datang rumah just nak sembang. Plus dorang bukan berdua pun ada la anak perempuan siti. Lisa ni nampak. So dia cakap la kat kawan kawan yg lain siti bawak jantan masuk. Dia cakao la tak boleh berdosa itu ini. Mmg betul pun dosa walaupun just sembang je . Tapi please la takyah nak canang sangat kat org kononnya siti macam buat jenayah. One day tu,lisa ni nak kawen. So dia sibuk la nak uruskan kawen dia. Tunang dia plak org negeri lain. Lisa ni punya gigih sanggup ke negeri tunang dia tinggal semata2 nak siapkan dokumen kawen dorang. Lisa pergi seminggu. So ada la aku tanya ,dia tido hotel ke? Ada la beberapa hari tapi yg lebihnya tido rumah tunang dia. Tunangnya tinggal bujang ye tapi masa lisa tinggal situ tunang dia ada bawak adik lelaki umur 10 tahun tinggal sekali. Alasan lisa tinggal rumah tunang dia. Membazir tido hotel. Aku just senyum je la. Apa beza dia dgn siti. Sama je. Even lagi teruk kot. Hello niat tak menghalalkan cara ok. Tapi dia still rasa apa yg dia buat tu tetap tak salah. Lagi tetuk dia tu seorang niqabis yg berselubung satu badan kot. Tapi buat perangai macam tu.

Kawan kitaorg soranglagi nama sarah. Sarah ni baru je kawen. 2 minggu sebelum sarah kawen dia kerap dating dgn tunang dia sebab nak settle kan last minit preparation sbb sarah ni takde kenderaan. So dia bergantung pada tunang dia je la. Mmg la tak manis dah nak kawen still keluar dgn tunang. But aku dan lain lain pk positif la sbb sarah takde kenderaan. Tapi si makcik bawang bajet perfect si lisa ni kat kitaorg.” Sarah tu tak ada adap ke nak kawen pun nak jumpa tunang la. Menggelitis sangat pun. Dah nak kawen pun nak mengelinja lagi”. Dengan gaya badan n mulut sekali. For yg pakai niqab yg kononnya menjaga adab sangat tu,cakap macam tu. Agak harsh la kan . Tapi korang tahu si lisa ni lagi teruk. Dia kan dah tunang,org baru kenal bahagia kot. Sbb tunang atas aturan keluarga. Dalam tempoh bertunang. Dia akan pergi jumpa tunang dia 2 minggu sekali. Dia akan pergi ke negeri tunang dia tinggal. Lisa kata tunang dia busy takde masa nak datang kat dia. Lisa cakap tunang dia boss. Mungkin la betul takde masa. Korang rasa ssekarang siapa yg menggelitis dan gedik. Lisa ke sarah. A month lisa nak kawen lagi kerap dia pergi jumpa tunang dia. Kadang baru balik,sanggup naik bus pergi jumpa tunang dia. Bila ada yg trgur. Dia tak boleh terima. Dia cakap just jum
pa je bukan buat apa2 pun. Just lepak2 rumah lelaki tu tapi tak buat apa pun. Tido pun bilik asing. Dan dia tambah .”ala macam la korang tak pernah tido rumah jantan”. Aku was like tercengang. Ko pakai selubung bagai. Nampak mata je tapi perangai ko macam tu.

Lisa si niqab ahli syurga kononnya ni mmg suka mengeluh n komplain. Dia ni jenis pemalas juga sebenarnya. Kat rumah sewa kitaorang dia jarang masak tapi nak makan. Dia akan kata penat la. Malas la. Diet tak nak makan la. Tapi bila org lain siap masak dia pandai keluar bilik makan tanpa segan silu. Dah la makan je siap dia komplen makanan kurang tu la ini la. Tapi kitaorg boleh terima je. Relax je. Tapi one day tu dia terajin nak masak . Lupa dia masak apa.
Aku (cici),cakap la kurang garam ni. Tambah la garam sikit lagi. Si lisa terus melenting. “Ala banyak komplen plak. Kalo tak sedap tak yah la makan”. Kitaorg semua terus blah makan kat luar. To be honest apa yg dia masak hari tu mmg langsung tak sedap. Nak telan pun payah. Sebab nak jaga hati kan. Jamah jugak la sikit. Lagi satu kejadian masa kitaorg nak ubah susun atur perabot rumah. Kitaorg yg lain buat la sama2. Bila ajak lisa ni. Dia kata dia sakit pinggang sangat so mmg tak larat. So kitaorg ok je la. Tapi esoknya dia pagi2 dah keluar rumah. Dia kata nak pergi hiking. What the fish. Ajak kemas rumah sakit pinggang. Nak hiking gagah plak ko. But yg bagusnya walaupun pergi hiking still berniqab bagai. Dia ada la upload pic kat fb. Most yg pergi tu lelaki. Perempuan hanya dia dan sorang lagi free hair. Untuk muatkan semua org dalam pic so masing2 kena rapat la. Rasanya korang blh tahu apa yg aku cuba maksud kan. Huhuhu.

So tu je la. Pasal lisa si niqabis yg selalu rasa dia betul. Actually banyak lagi la nak cerita. Tapi ni pun dah panjang. Cerita ni bukan nak buruk kan para2 niqabis. Just nak share. When you ware a niqab. Act like one. Jangan jadi penunggang agama. U bring the image
of true islam.

Terima kasih

– Cici

Hantar confession anda di sini -> www.iiumc.com/submit

Comments

comments