Jangan Mudah Percaya Dengan Pre-Order Gadget Murah

Jangan Mudah Percaya Dengan Pre-Order Gadget Murah

Baru-baru ni saya ade terbaca dalam beberape group tentang isu tertipu beli gadget murah dan preorder. Wahai rakyat Malaysia saya salah seorang yang tertipu ratusan ribu ringgit oleh manusia tak bertanggungjawab, saya di hina di maki, di sumpah seranah, sakit sebab sebelum jadi agent jualan gadget preorder supplier adalah manusia yang kita kenal, selalu berurusan, tapi tersungkur, hancur.

Sebelum jadi agent jual gadget preorder saya memang jual macam-macam as dropship iaitu pakaian, makanan, laptop & handphone ready stock, sampai lah saya sendiri terpedaya tengok handphone preorder 2 bulan 50% daripada harga pasaran, saya terjebak, saya guna hasil simpanan saya beli 5 biji handphone preorder 3 bulan, selepas 3 bulan saya dapat handphone tersebut.

Tidak lama kemudian, agent offer saya “nak jadi agent saya tak, saya tengok awak jual macam-macam, mesti awak boleh buat sales, tambah pendapatan”

I’m ok, saya cakap boleh tapi tak boleh buat banyak2 sebab saya ade kerja lain selain meniaga online belajar dan meniaga offline.

Customer bulan pertama saya sebagai agent berjalan dengan lancar, alhamdulillah selesai, masuk bulan ke dua, masih banyak yang pending sehingga bulan seterusnya, sampai lah bulan ke 4 dan 5 saya dah tak mampu nak focus pada sales sebab belajar, saya stop dan tunggu barang2 preorder sampai.

Tapi silap, tembelang supplier pecah, dieorang rolling duit, ssm dan current account hanya sekadar penutup mata, barang makin lama makin ada masalah dan alasan.

Customer sudah mula maki hamun, diri sendiri pon sampai di sahkan mental depression, badan semakin susut, rasa hilang semua apa yang saya usahakan selama ni, jadi takut nak buat ape-ape bisnes, jadi takut nak buat ape2 bisnes, maki hamun semua kena hadap, sampai tahap pisau dan gunting jadi teman saya.

Tapi saya kena kuat, saya kena bangkit, saya teraniaya, customer lagi teraniaya, saya loss duit sendiri dan keuntungan rm10-20 setiap unit,

Kalau saya terus jatuh, saya sakit, saya tak mampu bagi ape-ape untuk customer, saya tak mampu jadi anak yang baik untuk ibu bapa,

Saya tak mengharap lebih, pembaca, doakan saya kuat untuk teruskan hidup, untuk terus bangkit jalani kehidupan, saya akan usahakan sesuatu, kalau duit tak mampu saya bayar di dunia ini, sekarang saya tengaha usaha keras, bukan mahligai banglo yang saya idamkan, tapi sebuah masjid yang saya sendiri akan usahakan sama ada dana kerja saya dan kutipan dana lain atas semua manusia yang teraniaya ini, semoga saham akhirat wujud untuk customer yang teraniaya, maaf bukan untuk meredakan kemarahan, tapi doakan saya kuat, saya akan usahakan.

Nasihat saya tolong lah jangan percaya ape-ape barang murah daripada ig/fb/twitter jika ia bukan official website, jangan sebarangan jadi agent/dropship sebab kita yang bertanggungjawab atas kesalahan manusia tak bertanggungjawab.

– anonymous

Hantar confession anda di sini -> www.iiumc.com/submit