Kuasa Doa

Kuasa Doa

Gambar sebelum CT scan setahun yg lalu muncul di Memory FB – caption post tu ” Semoga ada keajaiban berlaku ” ..dengan izin Allah ,keajaiban yg aku doakan betul2 berlaku ..Dr salah diagonosed & aku takde kanser …24.5 .17 …ada appointment dengan Dr surgical ,Dr tu kata result biopsy appendix aku confirm ada kanser ..jadi dia push untuk buat CT scan & colonscopy secepat mungkin sebab nak tau kanser tu dah merebak ke tak ….( ct scan di hospital kerajaan free ,orang sangat ramai & kalau dapat ct scan kurang drp sebulan tu kira macam urgent case la ) ..

Kebetulan 26.5.17 = satu Ramadhan ..bila Dr kata kita ada kanser ,sapalah yang tak susah hati ..tapi aku positive je ,kalau ni Ramadhan terakhir aku ,In shaa Allah ni Ramadhan aku yang paling berkualiti ..kalau betul kanser tu dah merebak ,aku dah berazam ,apa2 je treatment yg Dr plan lepas ni aku akan go through je …8 tahun lepas aku pernah chemotheraphy utk SLE & aku kuat sampai ke hari ni ..In shaa Allah apa2 yg terjadi aku akan terus kuat …Di uji dengan 2 sakit kronik ( SLE – Lupus Nephrithis Class 4 & kanser ) ,aku tak pernah berburuk sangka dengan Allah ,aku percaya aku antara orang Allah sayang ,sebab tu Allah pilih untuk di uji …Takde apa yg aku boleh buat melainkan berdoa,berdoa & berdoa ..

15 Jun 2017…10 hari sebelum Aidil Fitri …aku ada tulis satu status yg agak panjang ,dalam status aku mintak semua rakan2 aku doakan keputusan ct scan & colonscopy yg baik2 saja untuk aku sebab 20 Jun 2017 ni aku nak jumpa Dr pakar sekali lagi ..Kiranya 20.7 ni nak tau samaada kanser tu dah merebak ke tak & plan untuk treatment yg sesuai ( nanti 15 Jun nanti status tu muncul kot kat memory ) .

Status tu dapat beratus likes & komen yg positive daripa rakan2 facebook aku..Aku rasa tak cukup ni …aku desperate sangat nak dapat sebanyak doa yg mungkin …sebab aku tak pasti dalam beribu orang yg baca status aku & tolong doakan untuk tu ,doa sapa yg diangkat oleh Allah untuk dimakbulkan .Sebab pada masa tu jugak 10 hari terakhir di bulan Ramadhan …Jadi aku share status tu di Iium Confession jugak .Status tu dapat beribu likes & beribu komen yg mendoakan aku.

20.6.2017 Memang hari yg mendebarkan sangat …Aku dah prepare for the worst & aku redha je dengan apa je bakal berlaku ..Aku terkejut sangat bila aku jumpa dengan Dr Nil Amir (kalau aku tak silap nama pakar tu ) ,Dr tu cakap result biopsy appendix tu BUKAN KANSER …means Dr yg jumpa aku on 24.5 tu maybe silap baca result..memang appendix aku yg pecah tu ada ketumbuhan tapi bukan kanser (aku operate untuk appendix pecah pada 14 Mac 2017 ) …Result ct scan & colonscopy pun takde masalah .Aku tak salahkan Dr yg first tu sebab ,Dr pun manusia biasa .Anggap yg positif je lah ,aku dah buat ct scan dengan free ( beribu ni kalau kat hospital swasta ) & colonscopy pun bayar Rm23 je …

Ni antara keajaiban paling besar yang pernah berlaku dalam hidup aku .Kuasa2 doa2 daripada semua jugak mungkin, sebab aku tak tau antara doa2 antara kita ni yg telah diangkat oleh Allah untuk dimakbulkan .Terima kasih untuk semua..

– Liza

Hantar confession anda di sini -> www.iiumc.com/submit