Peeping Tom

Peeping Tom

Peeping Tom (Voyeurism) adalah sejenis ketagihan dan it’s considered as mentall illness. Kebanyakan berlaku dalam kalangan lelaki. Bahasa mudahnya peeping tom ni adalah tabiat mengintai/skodeng. Pemangsa akan mencari mangsa tak kisah lah sama ada mandi atau undressed baju or maybe worse than that. Peeping tom mungkin berlaku disebabkan ketagihan yang melampau terhadap sexual activity and it’s all began with watching porno videos. Voyeur ni akan turn on semasa/ketika mengintai dan achieved sexual excitement from it. They did this for their own self-pleasure.

Dan saya ada kenalan yang mengidap ketagihan ni. Dia cakap kalau sehari dia tak mengintai orang dia akan rasa tak tenang dan dia ada cakap juga dia tak pernah/tak akan mengintai keluarga dia. So dia hanya mengintai jiran-jiran dia sahaja[dia tinggal di taman perumahan]. Dia baru berumur 19 tahun tapi dah ada ketagihan macam tu. Bila diselidik-selidik semula dia mula menonton video porno since he was 14 years old dan yup pengaruh rakan-rakan, sebab dia tinggal di asrama. Dia cakap kalau nak tengok video-video macam tu, mereka akan menonton secara beramai-ramai and of course dari senior-senior.

Ok berbalik kepada Peeping Tom semula, mereka ni tak rasa apa yang mereka buat ni tak betul dan mereka anggap benda-benda yang mereka buat ni adalah normal. Tapi hakikatnya bagi manusia normal, benda ini tak normal. Ketagihan ni boleh bawa sampai bila-bila jika ‘dia’ tak consulting dengan psychologist or psychiatrist. Saya pernah nasihat kenalan saya tu, untuk consulting dengan psychiatrist but end up dia cakap “aku tak gila la nak jumpa psychiatrist bagai”. Dan ini satu lagi masalah Malaysian asal cakap jumpa psychiatrist or psychologist mesti kita akan anggap ones tu gila. Tak semestinya gila dan jangan anggap ones tu gila jika dia consulting dengan psychiatrist. Malaysian tak ada awareness tentang psychological illness. Kita banyak buat campaign dan awareness pasal penyakit-penyakit lain tapi penyakit yang berkaitan jiwa tak ada pun nak buat awareness dan campaign.

Kasihan orang-orang yang ada depression, anxiety, bipolar, dissociative disorder, OCD, ADD/ADHD, Peeping Tom and more. They all need to seek specialist to cure their disorders. Tapi masyarakat kita kurang aware dengan penyakit-penyakit jiwa. Jadi pengidap ni tak ada keyakinan untuk berjumpa psychologist dan tak ada moral supports dari masyarakat. Tambah-tambah mak cik-mak cik bawang kalau dapat tahu je anak-anak jiran or jiran sendiri consulting dengan psychiatrist hah mula la nak bergossip cakap dia tu gila la apa la.

So apa yang saya nak sampai di sini:-
1. Peeping Tom bukan satu benda yang normal dan Peeping Tom adalah satu ketagihan. Perlu consulting psychologist.
2. Pornography is not okay. Benda ini akan buat somebody suffered. All the bad things began with a single video of pornography. Tinggalkan benda ni it’s not good for your health especially mentally health.
3. Give more awareness about psychological disorder. Dan jangan anggap orang yang seeking psychiatrist and psychologist adalah gila. Nope, not all of them are crazy.

.: This is my opinions and what’s yours?

Terima kasih kepada yang sudi membaca nukilan saya. This is my first writing and as you can see many flaws in my writing. Sorry. :)

-N(E)-

– N(E)

Hantar confession anda di sini -> www.iiumc.com/submit

Comments

comments