Share your Stories

Share your Stories

Name (Akan disiarkan / Will be published)

Title / Tajuk

Message (Sila kurangkan short forms. Sila klik "Enter" sebanyak dua kali untuk perenggan)

Email Address (Tidak akan disiarkan / Will not be published)


1,439 Replies to “Share your Stories”

  1. Paham. Mmg paham sgt. Doakan ko dapat kerja yg elok. Sama2 la cari keje. Doakan dapat keje yg elok. Dan sabar la ye. Pejalanan kita pnjg lg.

  2. Ckp ja depan2, apa masalah.. Dulu duduk rumah sewa, ada kwn mai tumpang tido hampir tiap2 hari, mandi, cas fon lgi, laptop, sebulan mcm tu, ketua rumah bincang2 dgn ahli lain, nk mintak dia share duit sewa walaupun dia bayar separuh drpd ahli2 lain.. Xda dah nk sakit2 hati.. Cerita kita lain sikit, tapi point dia ckp ja depan2, kalau takut dia terasa hati, suruh antara ahli2 rumah yg paling dia hormat, sembang dari hati ke hati dgn budak tu, sembang tgh2 mlm depan rumah ka, contoh.. Kiss&hug jgk, heheh

  3. Semoga awk dipeemudahkan dan dmurahkan rezeki keje. Satu je sy nak pesan, laupun gempak mana pun result walau tinggi mana pun qualification jangan demand gaji dan demand keje nak high class. Sy nampak rmai dak dak freh grad demand gaji sampai 3-4k macam gaji mengalahkan org pengalaman 5-6tahun. Akak ni degree holder and sanggup start dr bwh sbb tau zaman skrg susah carik kerja. Sooo itu lah nasihat sy ye? Lagi satu dh dpt kerja, first gaji nak berkat belanja mak bapk dulu walaupun sikit amount nye. Keberkatan.

  4. Paham situasi ko. Sbb byk kompeni besar skrg ni xambik org sbb ekonomi yg xbagus. Ini la yg kita terima sbb yg slh urus negara byk susahkn belia muda. Kdkg2 ada org komen kena keje dari bwh abis hutang ko yg byk sape nk byr.

  5. Jobstreet, Monster, etc are example of online portals for jobseekers.

    You might need to alter your resume.

    Try apply for Management Trainee/Graduate Trainee position in a company which require no experience.

    There is one programme by the government with the help of private sector which is Skim Latihan 1Malaysia (SL1M).

  6. Ada hikmahnya kenapa rezeki awak datang lambat, pasti! Cuma cepat atau lambat awak akan nampak hikmah tu. Awak teruskan usaha cari kerja ya. Ingat pesanan ni kalau awak tak dapat apa yang awak nak;

    “Bila awak mohon sesuatu kerja tapi tak dapat, Allah ingin memberi rezeki yang lebih baik pada awak”

  7. Bangga la buat masa skang. Tunggu dia dump kau. Then tunggu kau nk bersuami nnti camne . mase tu kau akan kenal erti penyesalan seumur hidup. Masa tu kau akan dikejar masa lampau sepanjang hayat kau.

  8. Takde misteri sangat lah kak. Dia duduk bilik tu sbb dia naj bukak phone atau laptop, tengok fb ke insta ke youtube ke dramanice ke..Mana akak tahu dia tak boleh survive or tak bosan? Haha.

  9. Soft skill.kau tinggi. Kau belajar ilmu kemanusiaan bermula dari bawah. Kau power. Aku respect. Akhir zaman ni, jarang nak jumpa permpuan boleh buat macam2 kerja / kerja berat / tak memilih kerja. Lantaklah dengan cemuhan kawan2 kau. Pada aku, mereka2 yang mencemuh itu, pasti lagi besar ujian diorang satu masa nanti. Dan aku yakin mereka tak mampu nak hadapi sekuat hati. Sebab apa? sebab mereka mulakan alam kerja dari atas. Biasanya yang bermula dari atas, tak mustahil akan jatuh ke bawah. Dan, biasa yang mula dari bawah, confirm akan ke atas. Tu lumrah perjalanan manusia. Logik kan? bertabahlah sis. Kami doakan perlangkahan kau hebat dan power lepas ni. “Wanita bertangan kasar biasanya berhati lembut” – falsafah.

  10. Ni kelebihan awak je, tak perlu takut. Minta pada Allah untuk ‘tutup’ kelebihan tu. I had experienced something like this, lebih kurang dahsyat macam awak. Jadi, minta pada Allah utk terus tutup kelebihan tu

  11. RM500, jika BERKAT, in shaa Allah mencukupi..respect pd sis..kalau sis minat mengajar, teruskan usaha jd guru tusyen atau private tusyen..ada seorang sahabat sy, lulusan kejuruteraan Mekatronik, hari ni dia tak jadi jurutera tapi jd Jururunding Hartanah dan agen lesen kenderaan..alhamdulillah, rezeki dia kat situ..gembira tengok dia sbb berapa byk pn dia dpt, sentiasa positif.. :)

  12. Bgus sis ayu trus jage diri n ati… Kalo ade jodoh antara kita nnti tggu jela lamaran dri saye… Time tu nnti biar sis thu macam mane indahnye hdup kalo bersuamikan saye… ;) ;) ;).. Huhuhu…

  13. Assalamualaikum. Sy nak share a story. Semoga ia boleh dijadikan inspirasi kekuatan awak:) I have a close friend of mine drpd kindergarden lagi. Dia pun ada kanser juga. Waktu detect kanser umur dia 17, skrng dh 21. Dulu before tahu ada kanser, dia selalu sesak nafas n batuk berdarah lps tu berubah sgt kurus. Dia lmbat detect kanser sbb tk x-ray dalaman body. Kanser stage dia smpai 3/4. Bila sy n kwn2 dpt tahu, kitorng menangis. Kitorang sgt tekejut sbb form5 kitorng sekelas n rapat tetiba dpt tahu dia sakit Allahu. Perasaan tu Allah je tahu. Tapi perasaan family dia lagi kitorng tk dpt gmbarkan.

    Tapi alhamdulillah lps rawatan, dia makin okay sekarang. To be honest, sangat okay:) because during rawatan, the doctor ckp dia masih muda. Dia buat rawatan kimo dkt PPUM dan kena jalani 6kali kimo. Sy n kwn2 lain pun terkejut tapi kitorng happy dia makin sembuh. Dulu kitorg lawat dia kena warded ya Allah kurusnya. Tapi now dia pun dh berisi balik tapi pemakanan dia sgt terkawal. Walaupun antibodi dia lemah brbanding kitorng yg normal cuz dia sng kena demam, tapi most important thats shes getting much better. Now wlupun dia tk smbung study lagi tapi dia duk rumah buat business online. Dan sekrang, kalau org tk prnah tahu dia ada kanser dulu, org for sure ingat dia tk pernah sakit *serius tak tipu*.

    So, kat sini sy cuma nk ckp, awk jangan sesekali pernah putus asa tau. Awak pun masih muda. Kuatkan semangat awk. Sy tahu awk akan rasa mcm smpai bila nk susahkan parents? Tapi percayalah, diorang sgt sayangkan awk dan nak awk sembuh. Psikologi minda awk kena kuat dan percaya yg awk boleh lawan kanser ni. In syaa Allah boleh. Kimo mmg sakit, tapi tiap2 kali buat kimo tu awk kena kuat dan jgn give up. Dengan izin Allah, awk boleh lawan. Yes, mmg Allah uji awk dgn dugaan sakit yg besar. Yg sy sendiri tk dpt bygkan. Itu brmakna Allah sgt sygkan awak. Rezeki, jodoh dan ajal hanya Allah je tahu awak. Bnyakkan berzikir dan baca al-quran ye awk:) Sy harap story yg sy share ni buat smangat awk lebih kuat. Semoga awk terus kuat mnghadapi ujian ni:) Sy doakan awk selamat jalani rawatan:) Aamin..

  14. jgn lah sedih.brusaha dulu, kalo blum ajal x jdinya..kalo ya pon, phala bsa tu….kami ni pn x thu lgi bila ajal kmi…kamu dah blh agk da.so, msti dri kamu da blh tumpu untk bribadah….untgnya kamu krana da blh agak bila ajal tu.kami?….jika bnar tjadi, lpas ni kamu x pning2 dgn dunia ni.Insya Allah, dengan sakit tadi kamu mudah masuk syurga ^_^

  15. Semua kesusahan dan ketabahan ni mcm utk prepare Icha utk something yg power di masa depan ni, in shaa Allah. Jgn risau Icha, perjalanan smua org tak sama, kami doakan ada rezeki baik menunggu Icha nnti ya

    1. Haha. Ada geng. Aku follow member pergi karaoke, aku terpinga pinga sebab tak tahu lagu apa diorang nyanyi. Movie layan jugalah sekali sekala

  16. Aku menganggur 9 bulan bang. 9 bulan. Grad Julai 2012, dpt kerja April 2013. Sementara menganggur tu aku buat kerja berfaedah. Tolong kawan setup bisnes kat Shah Alam, pergi training INSEP utk 3 bulan. Aku rekomen ko pergi training INSEP tu. Sangat membantu bila ko dah masuk kerja nanti. Kat situ la aku belajar mcm mana nak compose email secara profesional, kemahiran berkomunikasi, dan sedikit kemahiran teknikal. Elaun diberi RM500 sebulan, kira ok la tu kan.

    Where there is a will, there is a way. Kalau perlukan pertolongan utk menghadapi interview, tak tau mcm mana nak tulis email, tak tau mcm mana nak buat resume, aku boleh tolong ko, FREE OF CHARGE. DM je aku di Facebook messenger ni. InshaAllah aku boleh cari masa utk ko.

    Sama juga pada pembaca/pengkomen IIUMC ni, kalau tak reti nak buat resume ke, tak reti nak compose email utk mintak kerja ke, aku boleh tolong tanpa sebarang bayaran.

  17. If a guy wants you to abandon your parents and beri lebih tumpuan to his parents sebab kena patuh cakap suami, run away from him.

    And maybe some people did not grow up with the problems in life you have experienced but seriously, some girls sekarang think getting married is the ultimate goal. Macam tak ada nilai if diaorg tu tak kahwin. Ridiculous betul.

  18. Yang paling penting rezeki yang sis dapat tu halah dan berkat. Kalau gaji tinggi tapi tak berkat tak guna jugak. Contoh orang kaya tapi keluarga porak peranda. Jadi sis bersyukur dan bersangka baiklah pada Allah sebab kadang2 benda yang kita benci baik untuk kita, dan benda yang kita suka buruk untuk kita

  19. Aku pun kerja berat kasar dan berhabuk tiap hari. Luka kat tgn tu biasa. Parut sana sini. Cuba pakai glove yg kain tu utk elak tapak tgn kasar. Satu je nk bgtahu, ada org bergaji 500 tapi dia happy dpt bantu ibubapa dgn sentiasa berada dirumah. Ada yg bergaji 5k tpi hati tidak tenang akibat stres manjang. Besar periuk, besar juga keraknya. Apa yg penting waktu solat kena jaga time kerja. Moga kau tabah dan dpt rezeki kerja lain dgn gaji yg lebih baik

  20. Hi there. Sy grad tahun lepas in feb. Got 3 job offers dari banks tp xdpt proceed sbb pregnant, depa x mau y pregnant. Xpa lah. Xdak rezeki lagi nk keje dgn bank n mungkin Allah nk bagi y terbaik lagi n then menganggur selama 7 bulan.

    And then, I joined SKim latihan 1 msia under khazanah nasional. Alhamdulillah rezeki ada dekat sana dpat position y equivalent dgn degree level. Masa join program slim ni allowance dpat rm1500.

    Program ni bagus utk enhance u punya soft skills sume, n create readiness in urself.

    So, come n send me ur resume at aintalentsuites@gmail.com In shaa Allah kami boleh tolong awk.

    1. Bakal grad tu maksudnya habia study bulan 6 ni ka ? Xde ape2 assessment pon just nnti kami akan phone iv ja.

      Requirement dari khazanah :
      1. 27years old ans below
      2. At least 6 months unemployed since the last final exam.

    2. ye saye…abis blaja bulan 6…ohh takde assesment..ok will do later :) and 1 lg sy pernah dgr tak semestinya unemployed kan? even kite keje tak setaraf dgn qualification tu pn xpe? maaf sgt byk tnye…hehe

    3. Haah. Betul sis. Kalau keje part time ke, any kerja y bukan degree equivalent pon still boleh apply. Just kami akan silentkan part penah keja tu. Just that during phone interview tu kami akan rank english proficiency saja. The rest in shaa Allah should be okay. Sis boleh spread the words okay. Tq :)

  21. Saya pernah experience benda ni di awal tahun 2 dulu . Sepanjang 3 tahun medical (kos lain pun) mmg kita akan alami turun naik semangat tu . Tapi kita kena ingat yang tinggi rendah semangat kita bergantung pada kekuatan dalaman kita . Internal strength kena cari kot kerohanian , setuju atau tak ini punca kekuatan dalaman yang pertama .

    “Wahai Allah yang Maha Kuat, kuatkanlah aku.”

    Kalau saya dulu, nak regain semangat saya akan pergi bilik kawan yang rajin study, yang jenis ulat buku, bila saya approach kawan yang jenis macam ni, saya akan bersemangat. Takpun text kawan yang jenis motivated, mintak tips drpd dia . Disebabkan dulu saya amek medical dgn takde minat pun, saya cuma bergantung pd semangat. Kalau takde semangat susah saya nak study.

    Semangat ni penting bro/sis. Kalau nak stay up memalam, tak minum nescafe pun boleh tahan sampai pagi kalau semangat tu kuat . Trust me .

    Nasihat saya, cuba bro/sis semak diri balik . Mesti ada something yang buat sis jadi malas, jadi takdak smgt . Kalau saya dulu, pernah satu fasa yang saya jadi betul ² malas nak bukak buku. Check punya check, rupanya sbb saya tinggal solat jemaah + saya dok layan drama korea . Bila dah tahu punca, tinggalkan benda tu dan start curing .

    Selalu mintak doa dgn Allah .

    Sebab kita takkan kuat,
    Tanpa Dia yang kat atas :)

  22. makin banyak tidur, makin banyak tenaga kita digunakan…kesanya, kita akan makin letih dan akn terus tidur dn tidur lagi..
    rugi banyak masa kalau asyik tidur je.. sedangkn kita boleh guna masa tu utk buat mcm2 benda kan…
    cadangan : carik laa vitamin yg bersesuaian , banyakkn buat aktvti luar dan jumpa dr utk dptkn nasihat.. gud luck ya ;)

    1. Tulah sis ni boleh tak pm i. I really need to know something. Please please ?

      Luqman, if this sister happen to pm u. Can you tell her to pm me or apa2 jelah ?

  23. try berkawan/rapatkan diri dgn kwn2 yg postif, yg jenis rajin ke kelas, rajin siapkan assignments, rajin jumpa lecturer.. maybe secara xlangsung dpt mendorong awk jd rajin mcm diorg gak

  24. Sis, care to take a turn in your life ? start fresh as auditor or investigator ? most of us spent years of training, just to acquire that “kelebihan”… its terrible gift, but its precious… dont be scared

  25. Sbenarnya adik ipar kompessor adalah – super girl – kena sorok identiti – tak cukup tidor malam2 sebab lawan jenayah – #one day kakak ipar ketuk la pintu bilik – ajak la kuar g makan aiskrim ke – g teman beli tudung ke – kadang dia kata dia merajuk tapi dia pemalu nak kuar dari rajukknya nak di pujuk – mmg sounds like so gertis but – demi ukhwa adik beradik – kakak menghulur tangan dulu?

  26. awak kene pi jumpa doktor untuk sahkan awak ada sleep disorder or something wrong with your brain or head. mungkin juga awak ada masalah dari segi sleep- wake cycle? mana tau kan…

  27. Orang yg sudah berkahwin pun kekadang menyampah juga, duk judging kite-kite golongan single ni. Tau la dapat berjimak tu syok sangat tapi takyah la ejek orang lain. Lain orang lain hidupnya. Bersyukur lah kiteorg single ni bukan jenis yg berdoa supaya korang cepat cerai.
    Koh koh koh koh.

    1. Sama la…Paling x boleh blah mentang2 dah berlaki,hina aku x laku sbb tu jeles dia dah berlaki n ada ank..wtf?Gara2 aku post bende umum pasal jgn slalu post gmbr ank,wal hal bukan dia saja dlm friend aku kawin muda.

      Dah tu sbb dia mula punca pergaduhan,aku naik berangin la ckp mak ayah aku kahwin nak masuk 20 tahun pun cerai inikan setahun jagung,pergh dia hina pulak dgn kata patut la,dari broken family tu dengki tgk kebahagiaan org.Pastu fitnah aku doa bende x baik utk dia.Siap persoalkan knp aku update status kul 3,4,5 pagi x tahu buat solat sunat ke,pastu duk ckp x guna aku post bende agama kalau aku pun lalai…Lebih2 pulak dia ni sampai menyerang pribadi org.Mcm Tuhan pulak.

    2. jodoh akak lmbt dik…umo 31 br kawin…sepanjang perjalanan hidup tu dah byk kata2 nista akak dpt TAK LAKU, ANDARTU byk lagi la…satu je akak pegang…kat sana nanti pahala die kita dpt

  28. Adik icha..bole dlu kje sbg guru tuisyen.. then da ade pglaman mengajar.. bole try carik kje di kolej atau ipts.. so far… ramai juga yg apply kje sbg associate trainee dgn recruitment agency..apply je..mana taw ade rezeki

  29. tak silap saya ini dipanggil deria ke-6 , sebab saya pun alama benda yg sama mcm sis alami . senang nk baca riak muka org , bila tgok kita mcm tahu ape yg dia fikir . bende ni kita buat rilek je takyah kalut sgt , anggap la itu sebagai kelebihan da keseronokan

  30. Rilex2 je, asalkn gaji berkat, aku dlu lps spm tggu result keje cleaner je kt skolah cina, pi lantak la org kata keje cuci taik dlm kt toilet sklipun, asalkan ade kerja, ada gaji jadi lah, gaji pun lbih kurang sama, rm 550 je.

  31. Slow2 la amik hati dia… dia sayang tu… tak sampai hati tgk menantu susah payah… cuba buat keje yg ringan2 pulak macam angkat jemuran ke… mop lantai ke… :D

  32. Sebenarnya mak mertua tk de anak lelaki ke?bila dia dh ada menantu laki ni..dia syg bebeno..sb tu tk bg buat itu ini…ye ke apa aku teka ni

  33. Gemuk is awesome.. tk salah utk gemuk.. n tk salah utk kurus.. yg salah sebab tk bersyukur.. just be yourself…. peduli apa owg kata.. insyaAllah.. dengan izin Allah.. =)

  34. Aku 6 bulan mengangguq dulu, apa saja keja aku dengaq, apak aku akan hantaq, duk perak, dpt emel kata pagi esok interview dkt jb, malam tu jugak kami p jb, punya la aku segan dkt family xdak kerja.
    Aku msg suma member2 mintak tlg kerja.
    Last2 spupu aku tlg, dpt masuk keja kilang. Keje kira kereta tgh2 panas. Peduli apa aku, jarak nak p kerja sejam.
    Bayangkan parit buntaq p inokom kulim, sejam lebih naik moto p kerja.
    P gelap balik gelap.

    Skrg alhamdulillah, dpt keja dgn syarikat yg okey.

    Mai aku share brapa tips aku blajaq time panaih pungkoq duk tanam angguq dkt rumah lebih 6 bulan.

    1) jgn memilih kerja first, hang kena ingt. Skrg ni kerja apa pn depa nak experience.
    So sapu ja keja apa2 pn.
    Abg aku dulu, dalam resume siap letak kerja tukang bancuh ayaq lagi.

    2) berkawan sebanyak mana boleh n jangan malu buat kawan.
    Den guna la kawan2 n sepupu sepapat tlg ekjas or bgtau kalau ada rumourz kerja. Tebaikan ja muka. La ni zaman kerja yillek, mintak ja tlg kekawan yg ada. Blanja la teh or ciken cop kalau dpt kerja. Jangan duk lupa jasa plak.

    3) blajaq buat resume, sentiasa follow up bila htaq resume.
    Kita ni semua belajaq saja, x belajaq cara nak CARI kerja. Stakat aku dkt uia, setau aku depa ajaq buat resume ja.xdak ajaq cari kerja. So baca, tanya tentang CAra cari kerja

    4) spend sikit duit untuk dapat kerja.
    Aku siap spend dkt jobstreet untuk premium acc lagi. Harga x sampai serat. Mmg akan dpt banyak panggilan interview.

    5)’ jangan lupa Tuhan dgn mak pak.
    Mengadu jugak dkt mak pak, supaya depa boleh tolong kita, plg kurang doakan untuk kita. Doa depa penting. N depa pun boleh tolong2 carikan. Sapa x sayang anak oiiii. Bukan nak menyusahkan depa, tapi after 4 bulan mengangguq tu dah sampa limit.

    Tu ja.
    Ramai org tabletalk dgn aku tentang kerja.
    Susah nak dpt kerja. InsyaAllah, aku bagi ilmu yg ada n cuba tlg ekjas.
    Tapi nasihat aku, kalau org dah tlg ekjas, jgn buat taik dgn x pi interview. Mmg xkan ditolong dah.

    Aku pnh kena. Tlg smpi p tunjuk muka ja kompom dpt kerja, skali x pi. Aku call x berangkat.

    Aku cakap dkt dia, aku xkan tlg dia cri kerja da. Dia buat taik ataih nama aku. At least call la tukang interview ckp xleh dtg, bukan trus xpi
    Fuh

    Tu ja mampu aku ckp.
    Cari ja kawan.

    N buat Linked.in itu sgt penting untuk cari connection kerja.

  35. aq gemok sbb aq ske hbiskan makanan yg mak aq masak(well mak aq ske masak, lg2 ble smue adik bradek blek rumah.. dh cm ad kenduri lol) aq x kisah ap orng ckap, yg penting aq xnk mnysal ble one day mak aq pergi n aq x dpt rse lg masakan mak aq.. bnde tu jauh lg sakit dr dimaki atau dimalukan

  36. Sis nk ckp ni, dapat panggilan umrah utk jadi tetamu allah Dekat rumah allah hati kena bersih…kat sana lg byk ujian kalau hati masih Sakit hati..maafkan lebih baik utk hati lebih tenang dan tidak terpengaruh sifat negatif dan dendam..marah dekat adik ipar seorg tetapi hubungan mertua Dan akk ipar kena jaga jgk..x kan semata-mata adik ipar seorg, nk buat mertua dan akk ipar terasa hati Dgn perangai sendiri, jagalah hubungan baik keluarga, jd org bertolak-ansur..tanggungjawab anak lelaki still ada dlm keluarga walaupun da berkawen..jgn Risau org fitnah tu, balasan allah ada..sis dpt pahala Bila org fitnah, perbuatan org tu memakan diri die balik..

  37. Ok..kte same kapal.. hehehe..tp case sy berbeza.. kwn2 xbg kurus.. hampeh tul..siap ckp lg..xpyh kurus.. makan je..huhu..xsupport member lgsg..da kte bju da ketat pn.. siap sggup belanje mkn ptg2..cmne nk diet..uhuhu.. mak plak berbeza..asyik tnye bila nk g jogging?kurgkn makan.. mate tu kalau boleh pakai niqab..mak pakaikan niqab..biar xnmpk mknn.. ..betapa extremenye mak sy nk suruh diet..hahaha..xpe..kte cuba utk diet..uhuhu..btw..jgn lyn org cmtu..diet je..jom amalkan gaya hidup yg sihat!!

    1. Diet yg saya amalkan sangat mudah.. Hanya minum jus lemon yg diperah dalam air suam atau panas.. Minum pagi dan malam.. Hari2 n konsisten.. Pastikan ambik bekpes n jgn makan malam.. Hari minggu hiking.. :)

    2. Saya turun 10kg dalam sebulan lebih.. Kawan saya just amalkan minum lemon tue jer tanpa bersenam hilang 5kg.. Tapi makan kena jga.. Ais jgn ambik langsung klo bley.. Fast food kurangkan.. Malam klo lapar gantikan ngan ambik kurma..

    3. Apa yg susah.. Pagi sekali malam sekali.. Mula2 mmg susah sbb blm nampak hasil.. Dah nampak hasilnya nnt okielah.. Makan tue bley tapi dalam kuantiti yg sedikit.. Klo dulu makan 3 pinggan nasi.. Pasni jadikan dua.. Dari dua jadikan satu.. Dari satu jadikan separuh.. Makan untuk sihat.. Bukan untuk nafsu :)

    4. Slow2 buat.. Banyak kelebihan lain ada pada lemon tue.. Salah satunya dapat merendahkan asid yurit yg ada dalam badan kita punca penyakit gout.. Nak tau lebih lagi bley search en.google..

  38. Ada sebab kenapa takdir kita tak sama macam orang lain. Jangan risau, setiap kesusahan akan ada kucukupan walau tak berapa senang. aku dulu lepas spm keje kantin skolah. Gaji 50 hengget seminggu. Kluar subuh, blik senja. Aku merantau, dapat keje jaga kedai.. gaji 750 sebulan.. then dah lama keje, gaji tak naik2. Tokey untung tak reti nak bagi bonus. Aku merantau tempat lain. Dapat gaji 900 sebulan.. tapi rezki aku kat situ tak lama. Kena buang sebab back up member kena tiaw dengan boss besar. Then aku amek dip. Lps habis dip, orang lain keje kt bank.. kt kampeni2 beso.. tapi aku, kerani je. Tapi, aku syukur. Dekat dengan umah. Boleh tengok mak ayah. Allah akan datangkan apa yang kita perlukan pada masa yang tepat. Jangan berhenti berdoa dan jangan berhenti bersyukur even nikmat yang dapat tu kecil tapi mencukupi. Btw, aku next year dah nak masuk 30 tapi still tak achieve apa yang aku impikan.. aku doakan semoga engkau cukup dengan rezki dunia dan senang dengan saham akhirat. Amin

  39. Ala…xyah kisah la ap org ckp..truskan je diet tu..sihat pun bagus gak utk diri sndiri bukan utk org kepoh mncaci tu. Chayok brader live your life

  40. Mulut orng biase la
    Aku buncit ckit pon dh kne kutuk
    Sabar. Hati kne kering bro
    Kalo bleh exercise bukan sbb nk tutup kn mulut diorng. Better wat utuk ksihatan baik for future or just for hobby

  41. Aku tengah cari pekerja. Mane2 tgh menganggur n xkesah nk keje ape, meh whatsapp aku 0143222030. Kerja kosong cashier restoran dan kedai telefon di putrajaya sentral.

  42. pernah mimpi camni. tapi aku pun tak tau sebab apa. kalau susah nak tido atau takut aku selalu dgr ayat ruqyah je, dlm 15minit dah tertido.

  43. Waalaikumsalam. Takpe bro. Jangan bersedih dan putus asa. Pedulikan apa orang kata. Memang pahit untuk ditelan, tapi percayala. Yang berbuat dosa tu mereka. Teruskan diet untuk kehidupan sihat. Bersenam jangan lupa. Makan mengikut piramid makanan. InsyaAllah saya akan sentiasa menyokong. Saya faham perasaan orang gemuk. Even saya sendiri, berat naik 100gram pun dah melalak satu kampung. Nanti kalah dah berjaya jangan lupa post tau…

  44. Kalau ada simptom2 lain.. Cth, mimpi buruk spt dipatuk ular/jatuh dari tempat yg tinggi, darah istihadhah yg berpanjangan, badan selalu rasa letih dan lemah… Kemungkinan itu gangguan makhluk halus sgt tinggi..
    Kalau ada tanda2 ni, plz dptkan rawatan scpt mungkin.

  45. B strong sis..ank kdua biasanya cekal n jrg luahkn prasaan kt org kalo xbetul2 tdesak..boleh tny, npe akk sis xleh bli kete 2nd hand ngn gji die sndri?and sory to say, npe parent sis mcm lps kn sume tanggungjwb kt sis?mmg la sis da kje agk lama tp x bmksd sis kne tanggung sume..sory kalo ayt sy kasar

  46. Sis kita boleh tolong orang specially family sndiri.. Tapi jangan sampai mnyusahkn diri sndri.. Ibu bapa memang tanggjawab kita, tapi adk bradik kdg2 kna berkira juga… Tak selamanya sis boleh tlong dorang..

  47. Teruskan usaha.. jgn mngalah.. diet xsmeti nyer tuk kurus.. tp tuk sihat. Xsalh nk mkan, tp berpada pada.. menjadi gemuk pon xsalh, asal diri bhagia.. tp satu jer nk ckp, jika dtakdir anda sakit tlantr.. bkn minta, andai kate shj.. agk sush utk kluarga mnjaga.. andai perlu dbwa ke hosptal.. lart ke mereka.. klu xksian kat diri pom.. ksian lah ibu bapa yg mkin tua.. saat ni mreka yg memerlukan kite, bkn sbalik nyer.. jd kurus bkn skadr tuk cantik, tp tuk shat.. :):)

  48. Bro. Kite bangga gile2 dgn bro sebab bro berusaha nak kurus. Pasal mulut yg kutuk2 tu, meh saya explain kat bro: diaorg nak bro kumpul pahala lettew. Pahala bro sebab mulut diaorg jahat. So, bro, kipidap donggibab.

  49. Bro. Aku pun gemuk. Kau datang join aku jogg dkat tasik titiwangsa. Sama kita kurus. Alhamdulillah aku dah Ada perubahan. Kau relex Je. Anggap Je Diorang tu cabar kau. Ambil cabaran diorang

  50. Nak marah itu hak sis..kalau sy pn marah jgk sbb fitnah tu sesuatu yg berat..tp cuba kuatkan hati sis, bls dgn kebaikkan pd adik ipar..setiap kali diberi racun, bls dgn penawar..mgkin pedih nk menahannya, tp cubala sehabis baik..jgn lupa minta pd Allah juga..moga dipermudahkan urusan.. :)

  51. sekarang nie kan byk je produk produk yg boleh kurangkan and hilangkan terus rabun tu. cuba laa produk produk tu. kebanyakan yg cuba, masalah rabun dyorg dapat diatasi. takpun pi je haa dekat IIUM Kuantan tu mcm bro/sis Myoesi Mcuks suggest tu.

  52. manusia takkan pernah berpuas hati selagi ape yg diorg tk suke ttg kite diorg akan still condemn no matter what.. bertabah la dan keep it up.. stay positif.. mcm sy dah slalu ape yg sy buat akan ade yg condemn let them talk.. penat nnti diorg berenti la.. we live for ourselves right keep it up bro ape pun keputusan bro..tu hidup bro sdiri kan pedulikan org nk ckp ape okayy ✌️

  53. Korek la mata ko dekk – jadi kasim selamat – tapi jgn lupa belajar main trompet ke saxafon ke – ehh ni pasal mata silau – sila drive kul 4 pagi – keta kurang jadi tak bertembung ngan keta lain – so tak silau #genius tak abam

  54. skang ni bnyk produk ntuk mata, tapi xsure la berkesan ke x untuk kurgkan silau. cmni la…kalo bajet besar, buatla rawatan lasik, betulkan rabun ngan silau tu. tp kalo xde bajet besar, tolongla buat spek… kalo taknak sgt, pakaila contact lens yg special skali ngan silau punye…. jgn layan sgt degil tu, mata tu nak pakai smpai mati. taknakla nnti rosak teruk baru nk menyesal. time tu lg bnyk duit kuar nk repair mata…

  55. Sejarah pakcik cari kerja zaman dulu lagi mencabar…… Duduk kampong interview di bandar…. Pergi interview naik bas turun bas jalankaki berkilometer tak ada duit belanja… Mana tempat yang tak pergi….. Kertas surat khabar iklan kerja dah bertimbun…. Last last dapat keje…….Bila dah kerja datang pula tawaran kerja itu ini…. Tapi nak senangkan hati….. Teruskan kerja yang mula dapat sampai pencen….. Itu lah yang dikatakan rezeki…… Rezeki yang berkat dah ditentukan untuk kita masing masing….. Bersyukur kita kepada Allah…… Jangan lupa Allah di mana kita berada…. Allah akan membantu kita semasa tiada orang datang membantu kita…..

  56. Biarkan saje…..klu nk dgr org berckp, smpi bile2 org akn bercakap….bertabahlah. sy pun gemok….tp sy happy enjoy dlm hidup. Sy jaga pmknn….skarang dh sethn sebln 8 hr x mkn nasi….target bkn utk kurus, tp target nk sng ibadah. Bile ade nmpk perubhn sikit2 nt org keliling awk akn support. Gigihkan usaha. Sy doakan awk berjaya. :)

  57. Jangan la duk pikir apa org fikir, aku sejak dah dewasa ni, mmg dah lali ngn apa org ckp, aku ye kan je but still x terkesan pon dgn kata2 dorg. Haha. X matured betul.
    Let me give one quote
    “at the end of the day, you only regret the chances that you did not take, take risks, if you win, you win, if you lose, you still get something from it” ,

  58. Sy pon..dhla rbun jauh,silau lg..tp mmg kne pki spec..sy pkai spec yg lens photogrey pnye..yg ny murh skit dr trnsition tp still ok..kuar siang2 lens tu jd itam n sdkit sbyak dy kurgkan silau kita n sy bley bwk moto dgn senang aty tnpa sakit kpla dan bijik mata. mlm lg kena pakai so that lbih clear,x sakit mata tgok chya knderaan n fokus..ksmpulannya pakai spec ye nak..g kdai spec ckp awk silau t dy pndaila suggest itu ini..awk bt cmtu nnti stress kt mata n takut jd lbh truk..sy pon iktkn tknk pki spec sbb serabut n huduh nmpknya tp pakaila utk ksihtan mata n kslmtn..mata pon ad hak dy yg kita kne jaga..peace..✌

    1. Ntahla..yg sy igt dy kata photogrey tu dy lmbt skit nak transform ke itam n murh skit compare dgn transition..lens utk photogrey sje dah 500++..transition lens shj rm700..tp sy pkai ok je..lg stu photogrey ssuai utk outdoor n trnsition indoor..tu jela yg sy taw..

    2. Sy suka ayat last. Mata pun ada hak dia yg perlu kita jaga. Dan kita diberi amanah utk jaga dan pelihara anggota2 bdn kita termasuk dr bnda2 maksiat sbb ini semua pinnaman, kan?

  59. Huhu…we same sis,,,,sye tlong ayah mniaga air tebu jer sis…cer bygkan dgn musim pnas sgt,.rse nk giveup jer,,,,,tp alhadulilah sye lme2 rse sronok mniaga sbb boleh tlong fmly kiter sndri,,,kkdng jeles gak tgok member smuer sdh bkjaya,pkai cecantik n bkreter namun kjer sye tiap2 hri mesin tebu n kdng kne kupas tbu..pastu jual air….mlm plak sye kerje mngajr klas tuisyen…..mgkin blum rzki syer lg dlm pkerjaan but insyallah stu hari nti…

  60. Kalau spec , aku saran pakai yg cermin yg kena matahari dia dia redup .. erhh, xigt apa istilah dia + antisilau
    Kalau naik moto, helmet kau pakai yg visor dia gelap.. tapi bila mlm, mata mmg kena fokus betul2.
    Kalau kete, ntah. Slalu jadi penumpang yg keje tido je..

    Pakai la spec tu, kalau2 takut org kata huduh.
    Lantak la. Pakai untuk sihat bukan untuk menunjuk.

  61. 1. Keluarga perlu diutamakan selagi belum nikah.
    2. Kluarga anda x tahu anda sedang bkongsi duit hntrn, jd mereka x boleh disalahkn. Mereka beranggapn bhw anda masi mampu.
    3. Mgkin anda x sedar, adik beradik anda ada mbantu ibubpa anda dlm bentuk yg lain. Mgkin jg adik beradik anda ada mslh yg anda x tau ttp ibubpa anda sj tau. Oleh sbb itu, ibubapa anda x terlalu mdesak adik beradik anda ttp bgantung kpd anda.
    4. Apa yg anda boleh bt, anda tpksa kurangkn bajet bantuan hntrn utk bakal suami anda. Sbb dlm hal ini, mslh kluarga adalah utama bbanding mslh htrn. Suami boleh dicari tp kluarga x mgkin boleh diganti.
    5. Bincang dgn kluarga anda skali lg. Jika x dpt, anda tpksa bncg dgn bakal suami anda.
    6. Nasihat sya bdasarkan pgalaman2 lps, anda perlu terangkn situasi sbnr anda kpd bakal suami anda bhw kbykn pbelanjaan d rumah adalah dr anda dan x mustahil suami anda mgkin tpksa mhadapi mslh yg sma iaitu tpksa ngeluarkan pblnjaan apabila mjadi suami isteri kelak. Minta bakal suami fikir akn risiko2 lps bkawin. Jika bakal suami sggup hadapi, x mslh. Jgn pla lps nikah, isu ni akn timbul smula. Anda blm tentu dpt lari dr menanggung pblnjaan kluarga anda wlupun anda suda bkluarga.
    7. Bsangka baik dgn ibubapa dan adik beradik2. Ikhlaskn mbantu krn Allah, insya Allah sgala urusan anda akn dipermudahkn dan dibantu Allah.
    8. Bykk doa n solat hajat.

  62. Apapun kau buat – tetap akan ada orang yang tak puas hati. Kalau kau rasa gemuk itu tak menyihatkan kau, usahalah untuk kurus. Anggota badan yg kita ada ni pun amanah dari Allah. Truskan je diet, exercise lah skli. Sikit2 lama lama jadi kurus. Haha. Buat bodo apa orang cakap. Focus on the positive things

  63. kalau gemuk tapi sihat tak pe dik.. bia jek ape orang nak cakap.. dorg bukan ade kat tempat ko pun.. kan ? dorg pun belum tentu happy dengan life dorg sebab tu saja provoke biau ko pun rasa tak best macam life dorg.. ke dorg takut kalau ko kurus, ko lagi cun dari dorg ? hee~ usha sket hati kengkawan sekeliling tu..

    tapi kalau ade niat nak “sihat”.. jom join team kakak.. #detoxdenganatie.. kitorg detox setiap bulan.. 7 hari dengan cara yang betul.. in shaa Allah..

    sesape jugak la yang berminat boleh whatsapp kakak untuk info..

    kak ct : 017 3091865

    hashtag : #detoxdenganatie

    fanpage : http://www.facebook.com/atiehilmi2u

  64. Sya ada kenal bbrp org jenis mcm anda. Ada yg beritahu, mereka da tutup deria keenam mereka, jd mereka da x alami apa yg anda rasa. Klo anda rasa ttekan dgn keadaan anda, cuba cari org2 yg pndai mengubat secara Islamik. Hny tu yg dpt sya bantu.

  65. Bro, aku macam kau dulu. JANGAN KISAH TENTANG DIORANG. BUAT JE it’s worth all the pain, the sweat, the hunger, 1000 times more than the pain.

  66. Jangan risau la pasal diri gemuk….apa ada hal…bukan ko je sorang y gemuk…hampir 99% orang perempuan kat malaysia rase die gemuk….jadi kalau ko nak cari jodoh ko petik je sorang… y pelik tu bukan orang gemuk…orang kurus yang patut di ejek haha

  67. Jgn risau.. pkara ni dikira lumrah dlm pkawinan. Pergi la beraya tmpt mentua wlupun adik ipar anda ada. Ambil pluang utk berbaik dgnnya. Mmg myakitkn ht tp jgn smpi bdendam. Mgkin melalui mslh ini, hubungan anda dan adik ipar akn mjadi rapat. Lg pn smua kluarga suami anda tahu sikap adik ipar anda, jd anda x perlu risau. Ya. Mgkin adik ipar anda akn mgulangi pbuatannya lg dan anda perlu bsiap sedia utk hadapinya. Tnp anda sedari, anda akn mjadi lebih matang dan suami anda mgkin kagum dgn kesabaran anda. Bykkn doa n cuba fahami adik ipar anda. Smoga bjaya.

  68. Ye sis sy sokog sis…sbb kat uni dugaaan bnyk sis..
    Alhamdulillah…sy smpai hari ni couple bkn trend bg sy.,berkwn ttap kwn..
    Cinta bkn masenye..
    Pernah jgk jupe kwn lelaki tp ats urusan kerja..
    Sy pakai stu jer prinsip smpai hari ni.
    Ape yg sy buat biar parent thu dri sy sndri…bukn dri mulut org laen.
    N Alhamdulillah walaupon sy lbih selasa berkwn ng lelaki btas msih terjga…
    Doakan sy trus bgitu sis..

  69. Awk x plik pun. Biasa la mnusia x smua sama. Klau nk ikut kn sy pn agak plik. Sbb kbyakan kwn sy jnis suka bc gosip artis, suka ambil tau perkembgan fesyen, etc..tp sy plk x. Drama mlyu sy x minat, drama korea pn dh bosan.Cuma layan je diorg crita.

  70. Amiiinnn..person like u own our respect n prayers. I.s.Allah icha…btw tgn keras tu lg selamat than yg lembut tu. So be proud of yourself…xprlu lotion2 ni

  71. Nasib awk baik, x kena tindih. Baca ayt qursi 7 kali, 3 qul,al fatihah, selawat. Klau slalu sgt cer check kat prubtn islam. Sbb kwn sy da mimpi brulang,mimpi yg sma. Dia mimpi bnda haalus ni la. Ada pmuda dn bnda2 kotor. Bila gi check kt ustaz, ustaz kt da bnda prasan suka dia. Tp x leh nk dekat, jd dia hny dtg kot mimp.

  72. Ni bukan berkira tapi dah macam dipergunakan. Ni nak kenduri pakai duit kau sendiri 100% atau ada juga parents keluar belanja. Ke nanti diorang cakap kau berkira juga? Hurm..

  73. bagus la akak ni. budak perempuan skrng semua bodoh. bg laki sentuh mcm tu je. murah kan harga seorang wanita. khas untuk yg bercouple tu

  74. Ni mgade namanye..akak basuh je otak dia tu..dia tu sje nk guna2 org utk kepentingan dia je..mgade sgt..kasi swingg je sekali..jgn nk mengharap org..nti masa depan nti bila dh kawin x kn nk harap kn akak2 plak..masing3 ade keluarga n life laa…bdk besar tu kne sound je..atau kne hempuk sebiji..

  75. Good one. Tp 1 je aku nak tgur, biaq p dia nak habaq apa pon. Tp kau jgn balas balik or kata apa2 takut nnti balik kt kau balik ok.

  76. Pakai jelah spec tu. Sanggup tahan sakit kepala semata2 tak nak pakai spec? Huhu aku tak sanggup. Bukak kejap spec pun dh pening2 silau2 inikan tak pakai langsung. Silau kalau boleh kena jaga lah jangan smpai naik tinggi sangat. Akak kedai cermin mata yg aku pergi tu ade ckp silau klau 170 ke atas mmg mahal lah spec nya.

  77. Maybe sbb diorng ingat gaji awk besar, so boleh la diguna-gunakan untuk menumpang. Masalahnya, adik n kakak tu keje outstation bagai, takkan kereta paling murah pun loan tak lepas? At least saga blm ke? Outstation bagai bunyi macam keje yang stabil la jugak kan bukan keje pasaraya ke, stesen minyak ke yg kalau buat loan confirm tak lepas. Ni mesti minta loan kereta mahal tak padan dgn gaji sebab tu tak lepas ke?

    Ada kawan saya, masa keje sekali (ms tu kitorng sama2 just trainee bukan keje tetap dpt elaun 1500 sebulan tp takde payslip nak buat loan). Pegi keje tumpang bas kilang yg kebetulan lalu depan ofis n kawasan rumah dia. Dapat duit lebih dia up beli basikal pulak untuk ulang alik gi keje.

    Basikal ok basikal. Ko bayangkan. Dia ni perempuan macam aku gak, pakai tudung, muslimah. Tapi naik basikal yg masa tu kalau kat ofis kitorang geng2 bangla je yg naik basikal. Insaf kejap aku sbb ada motor tp mengeluh nak kereta sbb rs tak safe naik motor. Huhu…

    Masa tu aku fikir aku susah dah tp ada yg lagi susah tp wat lek wat pis jek.

    Pokok pangkalnya effort yang penting. Dok harap duit orang sampai bila? Kalau dengan mak ayah awk tak leh ‘sekolahkan’ sbb nak jaga hati, apa kata awk sekolahkan adik n kakak yg dah keje tapi masih harap ihsan orang sedangkan mereka mampu.

    Nak tolong boleh, tapi biarlah jgn smpi menyusahkan diri awk..

  78. Sabarlah…berdoa tanpa henti, jgn sesekali berputus asa..ur decision tu da betul da, tp jgn meratapi sngt dgn apa yg da berlaku..skrg masa untuk kamu teruskan perjuangan, ubah nasib keluarga mu. Tunjukkan family kamu juga blh jd hebat mcm yg lain.

  79. Ok lagi 6 bulan. Sy dulu amik masa 2 tahun baru dapat keje yg sepadan dengan kelulusan itupun gaji basic 1.8k je la. Setahun lepas tu br dpt gaji dalam 2.5-2.8k.. Dlm masa 2 tahun tu sy keje je apa2 janji dapat income n macam awak jugak asyik pergi interview sana-sini. Hahha. Sekarang alhamdulillah keje now dapat salary yang lebih sgt dr apa yang dijangkakan (tapi kene la hadap pening kepala having hard time sbgai timbal balik. Mana ada keje senang kat dunia ni even keje sendiri sekalipun).

    Lambat dpt keje bukannya tanda kita tak bagus tp sebab comunication n interview skill tak berapa mantap lagi so amik masa dan peluang yang ada untuk increase kan confident level. Gagal interview tu anggap je latihan untuk naikkan keyakinan nak hadap orang. Satu tips, gi interview jgn berharap sangat sbb kalau tak dpt nnti kecewa. Anggap je medan latihan sebenar untuk naikkan confident level..

  80. pakai spec yg siap transition…jgn ngok fon o lappy dlm gelap…nanty brtmbh rabun silau..tengahary tu..pakai sunglases…jgn ngok matahari scra direct…..drive malam tu..xtawla nk kna wat cane…sebab saye pin xbrani..huhuhuhu

  81. Buat xtau jer.. ak single.. n ak bhagia.. n ak bgga still single.. bhaha… ap ad dgn couple..?? Ble puts nangis bgai nk rak.. pastu cr ganti.. then, putus lg.. huh! Pent tgk org camni..

    Ap nk drisau psl jodh… Allah da tetp jodh kite masing2.. lelaki yg baik tuk prmpuan yg baik. Prmpuan yg baik, tuk lelaki yg baik.. so, klu nk dpt psngan yg baik, kite pom kna jd baik.. psngan kite adlah cermn kite.. bkn nyer demand nk istri/suami yg macm ni.. macm ni.. n bla bla bla.. ushakan dri tuk brubh. Btolkan dri.. pasti anda dpt psngan yg diimpikan.. :)

  82. 1st kerja jgn memilih…dia bg gaji sikit pun ambik je…akak dulu start ngan gaji 700 je…company bodo2 je…pastu slow2…dah keje kat 2 bank dah…international n local…yg penting jgn demand gaji melampau dan jgn memilih

  83. Ada.. jangan pernah putus asa.. Allah Maha Baik.. cara teguran Allah pada setiap hambaNYA pon berbeza2.. ada melalui sakit/sedih.. tu ujian dan ujian tu indicator Tuhan untuk iman kita, jika hati terdetik untuk berubah maksudnya kita masih ada iman.. sujudlah menangis pada Allah.. you will find something yg xleh nk gambar dgn kata2.. walau berat mana masalah tapi bila kita ngadu kt Allah sungguh2.. esok tu semua rasa mcm hilang walaupun hakikatnya x la hilang.. tenang mksdnya.. Rahmat Allah tu luas melebihi kemurkaanNYA.. jd jgn pernah putus asa sis.. yakin dengan Allah, sedangkan iblis yg Allah laknat Allah masih perkenankan permohonan dia untuk diberi tangguh sehingga kiamat, inikan kita hambaNYA yg dah bersungguh2 nk kembali pada NYA.. semoga Allah memberi ketetapan pada hati sis dalam Ad-DeanNYA.. ameen.. :)

  84. Katakanlah (wahai Muhammad): “Wahai hamba-hambaKu yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa; sesungguhnya Dia lah jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

    (Qs azzumar 39:53) :)

    1. Xsmesti nyer.. klu ltk birthday num pom org blh kuarkan.. just try n error.. klu gn sgala mklumat yg ad kat ic tuk jd pw pom.. diorg blh try tekan..

    1. Soalan inbox :

      Assalamualaikum

      Sy ada sikit kekeliruan, hrap ustaz boleh beri jwapan nya. Begini, saya ada dapat baucer buku 1malaysia (kupon) rm250 tp bukan duit. Tp sy x gunakan baucer tu, jd sy nak tukarkan dengan duit, ada kedai buku yg buat pertukaran baucer dngan duit, tp kedai buku ambil baucer tu dngan harga rm200 sedangkan baucer buku tu bernilai rm250. Jd disini dy untung rm50 , dan sy pon redha dngan rugi rm50. Jd, saya nk tahu Sah ke pertukaran /jual beli seperti ni? Adakah dy ada unsur penipuan atau riba?

      Jawapan:
      Waalaikumussalam warahmatullahi wa barakatuh.

      1- Baucer buku itu diberi dengan amanah kita menggunakannya untuk membeli buku akademik, dan jika sudah habis dibeli buku akademik sebelum ini, gunakanlah ia untuk membeli buku-buku lain yang bermanfaat.

      2- Menukar ia dengan duit adalah satu perlanggaran kepada amanah yang diberikan.

      3- Menukar ia dengan duit bermaksud kita juga bersubahat dengan peniaga yang menipu. Mereka hanya berhak menukar baucer itu dengan barang jualan mereka, dan mereka claim duit itu daripada kerajaan. Sekarang mereka tidak jual apa-apa kepada saudara. Jadi mereka menipu, dan jika saudara lakukannya, maka saudara bersubahat menipu bersama mereka.

      4- Terlalu banyak buku yang boleh dibeli sebagai seorang Muslim. Riadussolihin, Hadis 40, Kitab tafsir dan terjemahan al-Quran, kitab feqh dan banyak lagi bahan bacaan bermanfaat selain daripada buku akademik.

      5- Adakah ia riba? Ilmuan kewangan Islam di negara kita ada berbeza pendapat dalam hal ini.

      Dr. Zaharuddin Abdul Rahman menyatakan bahawa ia bukan riba. https://zaharuddin.net/senarai-lengkap-artikel/3/1027-bolehkah-jual-baucer-buku-untuk-dapat-tunai.html

      Manakala Dr. Azman menyatakan ia adalah riba. Baca di sini –> https://drazman.net/2014/03/hukum-menukar-baucer-buku-dengan-wang-tunai-secara-diskaun/

      Kesimpulannya: Jauhilah daripada menukar baucer buku dengan wang kerana ia melanggar amanah dan bersubahat dengan penipuan. Ia jua mempunyai syubhah riba. Belilah buku-buku yang bermanfaat.

      Wallahua’lam.

      -ADMIN-
      Page Ustaz Dr Rozaimi – Hadith

  85. Pintu taubat masih terbuka sis selagi ajal belum datang. Bertaubatlah. Jangan dicari kemanisan cinta manusia yang belum pasti milik sis. Carilah rasailah kemanisan iman. InsyaAllah semoga sis istiqamah dalam berhijrah.

  86. adehh faham sgt2 ape ko rasa dik…menjadi tulang belakang family mmg paling rumit…dahla kite yg selalu tolong, tapi kite jugak yang selalu di persalahkn…nape adik ko x kerja?? adik2 ko bukan tanggungan ko selagi ayah ko ade…mak ko tu pulak lebih2..apahal?

  87. takyah la sampai camtu….ko balik je la kampung…buat x tau je ngan die..mcm aku wat x tau ngan org yg bermulut longkang kat opis

  88. Report polis – retrieve cctv – kalau jenis cuai camni – jgn pakai phone mahal – kedua buat nota utk ‘periksa dan tanda’ – utk barang yg dibawa – sebelum keluar dan sewaktu nak balik dari satu tempat cth exam or kuliyah

  89. Kalau degil nasihat pun xguna.. haha.. kalau xnak pakai spec pakai la payung, kalau fail pandu kereta naik public. Dah2 banyak alasan pulak..

  90. Saya dulu pon ada masalah yang sama.. jam tangan saya 4 utas hilang.. sayang sangat.. seutas lebih kurang seratus ringgit… setiap kali pakai jam baru mesti hilang especially bila tanggal jam sebab nak ambil wuduk.. mak memang marah sampai da tak nak belikan jam da.. so saya berhenti pakai jam tangan dalam beberapa tahun la jugak… dan dalam masa beberapa tahun tu saya berusaha untuk lebih berhati hati dan fokus bila saya pegang apa2 barang… sekarang saya da tak hilang jam da…

  91. sis. beware everytime jgn lalai bila kat luar. pastu btindak cepat telefon bank suruh termnate kad tu or pergi cari cecepat kat tempat yg agk tertinggal ke apa. tp klau dah xde rezeki jumpa barang or kad plis buat tindakan utk protect your current money etc. sy kesiankan awk dn famili especially mak awak. semoga tabah sis

  92. sedih baca cerita sis ni, saya harap sis bertabah ye. Saya rasa geram dengan adik sis ni, kenapa nak jugak kereta? Tak boleh beli motor sendiri ke? Maaf saya nak tanya, kenapa kakak sis tak boleh beli kereta sendiri ya? Kata dah kerja.. sis, memang ibu akan cakap tak baik berkira dengan adik beradik, tapi bagi saya, kalau sis baik sangat sampai sis susah nak pergi kerja, tu macam ambil kesempatan. Sis kena mula bertegas dari sekarang

    1. Itu lah pasal. Faham la yang kakak dia tu tak lepas nak apply loan kereta, tapi boleh je kan saving bulan2 then beli kereta 2nd hand cash macam sis ni buat. Nak seribu daya, taknak seribu dalih. So kakak dia ni mcm banyak dalih je ?

      Kakak patutnya lebih matang and patutnya tau nak guna duit camne. Bukan meminta dengan adik. Adoi

  93. Hantaran 15k .
    Adik kakak mengada.
    Mak ayah cepat tacing.
    Kena cop berkira.

    Hmm , simpati.
    Cuma nak pesan, duit habis untuk family xpa.. jgn berkira sgt.
    Kalau rasa terbeban, kau jujur dgn kakak adik kau.. jujur dgn mak ayah kau.. kalau diorg degil. Kau kena tegas. Jangan tnjuk yg kau tu lemah sgt.. bukannya apa, nnti dh kwin, mereka ni asyik mntk mcm2.. kau lagi laa terbeban. Lainlah kalau gaji tu xterguna…
    Tak semua manusia boleh hargai kita sis..
    So, bertabahlah.

  94. kalau wallet hilang lagi lepas ni, cepat2 call bank bagitau nk terminatekn kad bank. terminatekan every and each card yg ada dlam wallet/purse tu..no fon setiap bank boleh google. lagi ,mohon jangan letak sekali no pin kad bank bersama-sama kad bank..
    fon pulak, jangan simpan gambaq pelik2 dalam fon.. dan boleh col pejabat telco,kot2 boleh terminate simkad tu.
    lagi satu,sebenaqnya ada apps yang boleh detect fon yg hilang. mungkin boleh try install..tapi saya tak pernah guna apps tu, x sure sejauh mana keberkesanannya.

  95. Tak payah amik pusing apa dorg cakap…ko rasa ap yg terbaik buat ko,ko trskn..contoh,ko teringin x nak kurus?kalo ko rasa nk kurus mcm org lain..ko usha la ..trskn diet dngn cara yg betul..senaman lebih sikit..bagi turun sikit pun da ok la..ko kurus bukn untuk org lain..untuk dri sndri…haa..so,jangan give up ok??..buat tak tahu je dgn mmbe2 ko yg macm taik tu..hahhaha..anggp dorg bg sokongn walaupun hakikatnyer mnyakitkn hati cara dorg tu..

  96. Aku mcm kau jugak. Aku dah hilang phone 3 kali purse 2 kali beg ntah berapa kali. Tapi setahun dua ni dah kurang hilang barang berbanding dulu. Semua barang aku aku tulis nama & nombor phone. Jangan pakai barang mahal, jgn letak cash banyak dlm purse, asingkan duit dalam bank lain2, kad tu pulak jgn bawak smua, yg kau mmg nak saving untuk emergency, letak kat tempat yg kau rasa selamat (yg pasti bukan dgn kau la sbb dgn kau pun tak selamat, aku tau sbb aku pun mcm tu), jangan biasakan org lain bawak barang kau nnti kau ada mindset yg kawn ada so xyah risau. Sekarang utk elakkan barang hilang aku letak dalam satu beg semua benda yg penting, tak letak dalam poket asing2 & before pergi & balik mana2 aku akan kira barang2 aku wkt pergi & balik sama banyak tak. Good luck!

  97. Sayang terlebih dekat menantu ni..smpai semue tak boleh buat..senang je ..mu suruh je isteri jadi org tengah..dok slow talk ap punce jadi mcm tu..
    Hmmm…tpi klakar la …hahah..

  98. Jangan cecedihhh, Allah know the best for you. And He know the best time to give you the best! Head up! Rajin2 buat solat dhuha, moga dimurahkn rezeki

  99. belah utara penang ngan kulim sikit punya banyak kilang.. orang kata.. resume semua upload d internet.. tp kalo ang rajin bagi by hand resume ke pak guard pintu utama kilang.. mita dia bagi ke hr kilang.. dalam 30 sampul.. 3 4 dah tentu lekat panggil interview.. cara aku buat dulu la..

  100. Bro, nape xcari keje kl? Sy dduk rawang. Dlu pernah try cari area yg bro mentioned. Tp hambar.. So sy luaskn scope smpi kl, subang.. Yup, mmg susah nk cari keje skrg.. So try luaskn scope tmpat..

    1. Yup mgkin tu prblem die.. Sy pn ad problem yg sama. Try cari idea. If die duk rawang/sg buloh, naik train.. As mentioned die ckp tmpt tu susah cari keje, sbb tu sy suggest try luaskan scope cari keje.. Especially tmpt yg senang amek public transport. Lelaki lg pndai brdikari kan..

  101. Senyum je sambil kesiankan life dia yg pathetic tu, tak payah nak sakit hati bagai..
    Nanti mesti dia pun wonder kenapa bila dia cerita semua tu ko angguk, senyum2 je. Senyum macam tahu sesuatu yg dia x tahu

  102. Bro aku dlu br grad ape je keje ade aku tibai..aku penah buat 2 keje dalam sebulan..keje pam minyak dengan bartender..keje je dlu sementara ko nak dpt keje yg bagus..skang ni zaman ape ade depan mate ko kene rembat..

  103. Knp kerja part time.. da habis blja.. kje laa full time dpt byk ckt…kerja je pape asal hlal.. smbil2 cri kerja yg kne ngan kelulusan.. asal ad usaha.. akn ad hsil.. biar lmbt.. kne sbar n ykin dgn dri.. dugaan hbis blja bro mcm 2 ar

  104. Jgn putus asa..jgn pilih kerja..tk smestinya kita kja ikut bidang yg kita amek..bmula je dr baeah..tkpe..pngalaman tu yg penting..everything you go through grows you..keep in mind

  105. Ak result cemerlang jugak, dekan .. Abes blaja mmg susah nak dapat kerja yg sama taraf dgn pndidikan aku.. Last2 aku fedap aku kije 7e sambil tu wat part time tolong kwn2 niaga .. Skrg Alhamdulillah aku dah kije sedap .. Hdup ni kalu kau blajar tggi2 kau nk kerja cari yg sama taraf, jgan mimpi .. Paling koman pon 1 dlm 100 yg bertuah .. Kau kna mula dari bwh ..

  106. Aku pun cuai. Tak boleh pakai purse besar2,automatik tak lama lepas tu aku tercari2 mana purse aku. Tinggal atas meja la apa la. Spec mata pun sama. Dan hari ni baru je tercicir masa nak pergi tbs. Huarrghh melilau aku cari platform. Tu la,gatal takmau pakai,dah cicir. Sedih betul. Dah la baru lagi. Haish tak boleh move on. Lepas ni aku nak selotape semua benda dekat badan aku,baru tak cuai .

  107. Zaman sekarang ni memang la susah cari kerja. Persaingan banyak. Kau kena ada soft skill, kelayakan tinggi. Apa2 pun itu rezeki masing2.. usaha dan doa ok? :)

  108. Akak, sy pun perasan kat universiti pelajar perempuan tanpa segan silu bertepuk tampar dgn lelaki. Pegang2 selamba je. Walaupun sedang bergurau. Hmm.. pelik jugak, tak malu ke bersentuhan camtu. Padahal dengan kawan2 je.

  109. Better buat checkup dgn pakar mata. My dad, baru je seminggu buat laser mata sebab mata hitamnya dah berlubang (koyak). And without futher treatment boleh jadi buta. Mmg salah satu sebab fktr usia, and my dad every week (almost 12 years) drive balik lewat malam. Lepas tu kesan guna camputer means tgk computer tu lama sangat.. and salah satu nasihat dktr, jaga pemakanan, kurangkan caffein, stop smoking, terhadkn penggunaan computer..

  110. Sabar la dik.. Akk dulu pun xterus dpt keje yg sesuai dgn kelayakan.. 2,3 tahun lepas abis bljr masih keje yg biasa2.. Keje penat2 xdibayar gaji pun penah. Insyaa Allah, rezeki awak sentiasa ada..

  111. Hi dear! Life is easy! Put in prior! Let say, kalau u memerlukan buku text, then beli buku text or any keperluan utk belajar such as stationeries and so on..ade balance baru change ke cash..:) good luck though..:) rasanya tak salah tukar voucher buku ke cash kalau tujuan bukan utk berjoli atau pun pergi benda2 kearah pembaziran n tak bermanfaat..:) just 2 scents opinion..:) good luck bruh!

  112. Bc zikir “ya muiz” bila dah tersedar barang hilang, & pergi semua tempat yg kita lalu sblum brg hilang.inshaAllah.dpt balik.
    Seorg kakak ajar ni kat sy.it works.
    Penah hlg kunci dlm mjls rmi gler org.bc zkir tu,xsmpai 5min org announce sapa hlg kunci, sila tuntut.byk la lg.mls nak taip.hee

  113. Sabar.. Anyway nk kurus bukan senang .. Motivation kene tinggi n mind set too .. Nk kurus bukan utk cantik tpi utk healthy. 70% diet 30% exercise .. Pemakanan kita yg penting sbannye .gudluck

  114. rm600 tiap blan kire bnyk lagi . aku rm240 je 1 blan . tpi aku tak pnah merungut. sbb aku tau bkan senang ayah aku nak msukkan duit bnyk mcm tu . sbb tu lah ble dpt voucer tu 1 bnda je aku pkir . aku nak tukar tunai . bkan sbb aku nak shoppg sakan . tpi sbb aku pikir psal blnja . duit api air , fotostet , duit projek . ksian kat ayah aku carik duit bnyk2 . jdi aku rse tak salahkan tukr voucer pda tunai ?? ermm :'(

  115. Bro, area aku duduk tengah nak pakai ramai orang tapi kerja bidang F&B la. Kalau kau tak kisah kerja F&B sementara waktu sebelum dapat offer lagi better, datanglah kat Aeon Metroprima. Aku selalu jumpa iklan kerja kosong dalam mall ni. Then kalau kau tak nak, ada klinik haiwan nak pakai staf. Kitty Cottage Veterinary Clinic cawangan Desa Pandan. Kot la kau suka kucing kan. Area kau cakap tu memang susah sikit nak cari transport dan kerja. Tapi kalau kau nak tahu area yang ada bas untuk mudahkan kau pergi kerja nanti, pm aku. Aku hafal la jugak laluan bas since aku memang pi kerja naik bas hari-hari dan berkawan dengan driver bas.

    1. Myoesi Mcuks, Takde la seronok mana pun sebenarnya. Now saya tengah ada life macam tu and balik kerja ada masanya rasa nak nangis. Sebab owner cerita pasal kucing yang diorang pungut dari tepi jalan. Ada yang dicampak dari motor bergerak, ada yang jumpa dalam tong sampah dalam plastik. Sedih tapi bila tengok diorang membesar dan sihat, rasa happy sangat.

  116. Duit elaun mara bulan2 pun rm630 gak, lebih kurang je sama dgn total parent ko bagitu. Dgn duit bulan2 tu gak kteorg bayar duit sewa, duit minyak, duit mkn, duit assignmnt sgala benda.

  117. Hahaha sama msalah kite, dlu time study dok uma sewa tingkat 4, aku bantai tinggalkn purse aku kt kocek mto trus naik umah, bkn skli dua tp bkali2, kdang2 tgah2 mlm aku bru ingt, so malam2 buta tu turun sorang2 g parking mto smata2 nk ambik purse(aku naik skuter ego, so ade poket tbukak kiri kanan), tp spanjang tggal tu nsib baik xpnh ilang lgsung, pnah skli aku g shopping kt jusco tgah pilih2 barang, aku leh tetingal purse atas rak barang, cuak gak time tu sbb kunci mto dlm tu, klo ilang mmg xbalik aku, g tnye customer service nsib baik ada, dpt2 duit dh licin abis, dala duit tu duit elaun mara aku yg first tp aku bsyukur gak at least ic lesen smua xilang, kunci mto pun ada, klo xjmpe lgsung kne kua kn duit lg buat lesen ic baru. So aku faham sgt2 pnyakit cuai yg ko hadapi ni

  118. try la mintak asistant manager fast food.diorang suka amek dak2 fresh grad.jimat labor cost katenya.gaji pon ok.gi je mane2 laman web diorang.orang luar boleh dapat takkan lah orang sini x dapat.kalau nak sempoi mintak baskin robbin penatnya time 31st je.hari bese sempoi,mempoi kelempoi.cuba bro cuba.kalau dapat baskin nanti halo2.

  119. nak tau knp..kna bersyukur sbb Allah syg kamu..nak selamatkan kamu…Allah gerakkan hati kamu..beri petunjuk kepada kamu…boleh jadi berkat doa mak ayah kamu selama ni..doa org yg pernah kamu tolong sebelum ni..doa sesiapa saja..yg menjadi penyelamat kamu utk tunjukkan semua ni..bagusla sedar awal drpd terlambat..kamu berhak dapat yg terbaik…

    1. ye..nanti pesan kat die ..sblum terlambat..hihi…tp itu la tanda Allah sygkan kite kan..ada je yg xkena kalau kite buat salah..atau ada org nak buat xelok kat kite

  120. Fhm sgt ….kdg2 anak bongsu yg msh belajar pon kena tngung blnja di rumah.abang2 n kak pon ad yg mintak pnjm duit …padahal abang2 n akak yg dh kerja xder pon nk bg duit…dhla kita pon ad blnja sndiri gak nk byr tym bljr tu…..sabar jela..insha Allah rezki mkin murah nnti…

  121. Hai Assalamualaikum bro. Maaf lah kalau apa yg bakal saya post ni akan memyakitkan hati sebab saya sayang akan anda.. Saya akan berasa bersyukur jika anda gemuk dan selesa akan diri anda dan anda tidak mahu dengar akan celaan orang lain.. Malangnya, obes, kegemukan ni bukannya bertujuan untuk kecantikan, be perfect untuk mencari jodoh semata2. But be fit untuk anda mempertahankan diri anda apabila mengalami ancaman, malah nabi sanjungan kita juga mengamalkan rutin, pemakanan dan senaman yang sihat supaya mereka dapat berjuang dengan baik secara mental mahupun physical.. Maaf jika kata2 saya mengakitkan aty anda, tapi saya percaya anda seorang manusia yang berjiwa kental, hebat serta terbilang.. Kata2 ini bukan tujuan untuk bash, tapi sebagai opinion..dan untuk saya juga si penulis, dalam memperjuangkan diri melawan nafsu serta berusaha menjadi ummah yang lebih baik..:) good luck bro.. Just 2 scent opinion.. I know u can do it..

  122. Saya pernah terdengar Ustaz kat Negeri saya ckp kat sape2 yang nak kurus or diet cara betul :
    – Makan makanan seimbang
    – Makan pelawas sebelum makan makanan berat
    – Minum air 1 liter setiap 25kg setiap hari.(Kiranya, kalau berat 25kg = 1 liter sehari. Kalau 50kg = 2 liter sehari. 75kg = 3 liter, dan seterusnya)
    – Bersenam setiap hari sekurang-kurangnya 6 kilometer sehari.

    Hurmm, yang ni jer saya ingat.. Ustaz tu dulu berat dy 100 lebih . Then, dia rasa berat dia tu terlalu beban untuk dy sbb sampai satu tahap dy rsa sakit kat bhg kaki semasa Solat sebab badan terlalu berat.. Akhirnya , Ustaz tu usaha jgk nk trunkan berat badan..then skrg brt dy dh 70 lebih shj..just mngmbil masa 4 bulan utk turunkan berat badan dari 100 lebih ke 70 lebih.. So goodluck anyway to Confessor!

  123. Handle masalah dengan matang.pendapat aku,pegi je rumah mertua mcm biasa,borak gurau etc mcm biasa.dgn adik ipar tu kalau x de bnda penting,xperlu bcakap.skrg ni dia ego sbb dia rase ko yg patut mengalah sbb ko kakak..

  124. Selain dari tidak memilih kerja,sy ade tbaca yg kalau kita gagal sesuatu interview,tulis email ucapkan terima kasih sbb luangkan masa utk interview dan tnya ape yg kita boleh improve.insyAllah kalau dah tertulis rezeki kita, takkan kemana.usaha lagi.semoga berjaya.

  125. Cuai bukan penyakit tetapi sikap. Ingat susah payah mak kamu utk penuhi keperluan kamu dn bersyukur dgn apa yg kamu dpt. Jd kamu akan jaga baik2 brg2 kamu. Ubah sikap ya

  126. Keje jer dlu.. smbil2 tu cr lah keje yg lbh better.. ak dlu 9bln keje biase2 jer sblum dpt keje tetp.. jg keda runcit pom penah… 300 jer sbulan… still ak tibai.. pastu tukr keje yg lg bettr.. smpai dpt keje tetp ni.. rezeki ad bro.. usaha perlu.. niat baik, Allah tlg.. :)

  127. selalu jugak terserempak dgn geng2 braders yg tetiba suka menyakat kwn diorg yg bdn agak besar..so lps tu aku akan tenung rapat org yang suka sgt malukan org tu dgn jelingan “ko ingat ko bagus?”

  128. Babi ko belanje apa 600 sebulan hah?xreti cermin diri ke ko tu student cuba lr bljr mkn maggi bjimat cermat sekali sekala. Mst xpernah mkn maggi ni

  129. Gudluck icha.
    Ko anak y baik.kerja la selagi mampu.jangan abaikan parent.banyak tu Allah bg banyak tu la rezki.y penting berkat halal.abaikan mereka y mengata.amik sebgai penguat utk bjya.tak semestinya dorang kt atas sentiasa.sampai masa bila Allah nak uji.dorg jgk akn merasa.

  130. sy dip sains komputer tp skrg krja bidang e-commerce, dan dlm masa sma plbgai tugas lain kna buat, sbb cmpany biz online. nk cri ikut mcm bidang kita mmg susah la, lg2 diploma. cmpany nk tgk pengalaman dan kebolehan sbb krja buat sistem. kalau ambil fresh graduate, ada yg mcm2 xreti. kna ajar pula. ada pula jnis malas nk research/belajar sndiri. ye la, bnda coding ni, kt ipt kita xblajar 100% mcm yg cmpany2 guna.

  131. Train diri jadi lebih berhati2. Extra careful. Sy kalau keluar, berkali2 cek beg. Dompet – phone. 2 ni paling penting.

    Tampal reminder kat dinding banyak2 “dompet, phone kat mana?” Haaa hehe

  132. banyak tu RM600, tapi ye la, mungkin keperluan harian kau berbeza kan dengan kami ni.
    aku pun dah ikat perut ni, asyik maggi dengan bubur je. Semester ada lagi 2 bulan. Ikut kan hati, nak je tukar boucher buku tu buat makan. Tapi aku nak guna buat beli buku.. makan ke buku? MAKAN BUKU

    1. Disagree. Takboleh cakap camtu sebab kita taktahu parents dia memberikan didikan agama ke tak. Ada banyak faktor. Mungkin tertekan? kadang2 kita takboleh melalui luaran orang. Maybe dorang nampak social dengn gaya pemakaian or percakapan dorang. but who knows di dalam? Sesungguhnya, Allah yang Maha Mengetahui setiap sudut. Dan iman seseorang takboleh diukur dari luaran. For sure, dont say anything if we know nothing.

  133. selalunya, interview ni dalam berkumpulan. dia akan tunjuk video dan akan tanya pendapaf kita .
    -jika kita lulus ujian personality atau ujian bertulis, dapat masuk ke interview
    – total intake ke ipg based on total cikgu yang akan bersara in the next 5 years
    cth, 2012- 2400 calon berjaya dpt
    2017 – 2400 cikgu akan bersara
    so calon2 tu la akan ganti cikgu yang dah pencen.
    around 2 bulan.
    do your best in iv, bukan calang2 org boleh masuk ipg.

  134. Hmm. Jangan macam tu. Mak ko ada satu saja. Kalau mak xda dah, ko dah xda mak. Hargai mak selagi mak ada. Perasaan marah tu ko cuba kawal dengan istighfar. InsyaAllah ada jalan.

  135. Banyak jugak pengalaman aku dengan kucing lebih kurang kisah kau. Aku time belajar selalu takde duit sebab banyak habis kat assignment. Nak mintak kat mak, aku segan sebab fikirkan tiap bulan mak aku support aku kat universiti. Tapi everytime bagi kucing makan, aku cakap kat diorang aku takde duit sangat. So dapat bagi apa yang ada tu je kat diorang. Kalau dah ada duit baru diorang makan sedap sekali. Selalunya time lepas bagi diorang makan, tak lama lepas tu mesti ada member ajak makan and belanja. Or mak aku tiba-tiba bagi mesej bagitau dah transfer duit. Ada masanya, aku baru terfikir nak makan something tapi duit tak cukup sangat masa tu. Few seconds or minutes after that, orang tiba-tiba hulur benda aku nak makan tu. Lagi banyak kita keluar ke makhlukNya untuk kebaikan, lagi banyak Dia bagi kita. :)

  136. Nampaknya anda kena paham apa itu kehidupan dunia luar dan ayat2 sarcasm…..di luar banyak buku yang bagus bukan hanya buku di perpustakaan…..

    1. Sokong…aku suka dgn satu ayat dlm buku first dia..”nak uji kepandaian seseorang bukan Dari tahap pelajarannya,tapi sejauh mana otak dia mampu berfikir…..

  137. Kau nak kecutkan jerawat tu ke macam mana? If kau okay dengan kunyit and putih telur, buat apa aku pesan ni. Amik putih telur sikit je. Just cukup untuk sapu muka kau la. Then gaulkan dengan serbuk kunyit sikit. Dalam hujung sudu kecik pun cukup la. Biasanya aku buat gitu je. Then kau sapu kat muka biar kering. Dah kering, basuh dengan air biasa. Jerawat aku cepat kecut guna tu. Parut pun kurang sikit. Aku dapat tips ni dari kawan aku. Dia pulak dapat dari makcik India mana entah. Ni tips orang India jaga kulit katanya.

    1. Kalau kunyit2 ni memang india punya facial routine. TAk kuning ke muka? Buat sebelum tidur ke camne? Semalam ada jumpa 1 lagi tips..tomato separuh tekap dgn gula pastu tonyoh kat muka. Lepas tonyoh biarkan dalam 25 minit lepas tu bilas. Boleh buat 2-3 kali seminggu.

    2. Br mgu lepas buat. 1sudu serbuk kunyit+ 2 sudu yogurt plain+ 1 sudu madu.. Lepas 30min, basuh. Mmg kuning sikitlah. Pas lap kering ko ambil madu sesudu n yogurt n urut urut sikit..masa ni kuning tu akan keluar.. Then tgu dlm 20 min. Then bilas. Best je rasa lepas tu.. Boleh makan balance yogurt yg masih banyak. Hehe

    3. Wanie Mat Noor MurahRezeki, tak kuning pun. Tak tahu kenapa kat saya tak kuning pun. If kuning sikit, saya ada standby yogurt asli siap-siap untuk letak kat muka untuk hilangkan kuning. Buat bila free or waktu malam je.

      Ann Izati, kecikkan pores buat ice rub. Nanti muka pun nampak muda sikit. Haha. Amik ice dalam 1/2 ketul. Letak dalam kain bersih. Saya guna shawl yang dah tak pakai. Then urut satu muka guna ice tu. Macam dab gitu je. Untuk whiteheads tak sure. Kalau black head, saya guna putih telur je. Letak kat tisu or mask yang ready untuk diguna tu. Lepas tu letak kat muka. Then biar kering kat muka. Tanggalkan and nanti ada la yang tertanggal. Guna mask vietnam tu pun okay jugak.

    4. ina: ice ? kalau tak guna kain main tekap je tak leh ?

      kalau nak hilangkan eyebag n gelap bawah mata camne? bertapa dlm rumah putih dah muka tp bawah mata fail . huhuhu

    5. Ahlia Fakhri, better pakai kain. Sebab nanti kapilari tu macam mati ke apa entah. Tapi teruk muka nanti kalau tak guna kain. Eyebag saya guna uncang teh je. Gelap bawah mata tu tak sure sebab sampai sekarang saya masih cari. Haha.

    6. Kak Aisyarah Azhar, yogurt tu cari perisa asli tau. Beli yang paling murah je. Hehe. Tekap ais tu nanti pakai kain tau. Sebab kalau tak pakai kain nanti habis kulit kita rosak sikit.

    7. Yep akk crik perisa asli, masam sgt huuu first time rasa perisa asli ? Beli jenama nestle bru singgit lebih. Okay nanti akk balut ais tu dgn kain ;)

  138. Aku dulu letak ubat gigi je. Effect dia lagi power kalau guna ubat gigi beruang putih yang ada bintik2 biru dalam tu. Rasa pedas je muka lepas tu lepas mandi jerawat terus kecut. Mungkin tak sesuai dengan smua orang tapi try je la dulu. Bagi saya ubat gigi cara tercepat nak hilangkan. Kalau colgate mungkin kurang effective skit. Kena cari ubat gigi pedas baru jd kot.

    1. Mgkin mcm ni, pernah baca kat blog2.. Contoh kita apply sales supervisor, bila p interview, dia interview mcm biasa, bila hari nk kerja, dia suruh kita buat direct selling, alasan belajar dari bawah, pusing2 la jalan2 cari customer.. Mcm ni la apa yg blog tu cerita

    2. Ada juga kompeni yang nak duit kita. Contohnya pelaburan. Mereka akan minta kita cari kenalan kita untuk melabur dalam pelaburan yang dibuat.

  139. Jgn letak..dlu penh kje kt farmasi..ade sorg girl dtg dgn muka mcm kesan parut trbakar teruk gle..die dtg nk cari ubat utk mke die tu..ble tny letak ape kt muka and die ckp die letak cecair detol sikit je kt tmpt jerawat tp jd teruk gle lepas letak cecair detol tu..please jgn letak

  140. Stuju. Btw cara masyarakat ni pernah buat sy fikir, fungsi lelaki ni utk apa sbenarnya? Tuhan bagi badan besar otot kuat utk apa sbenarnya? Keje luar kadang tu kat ofis je pun, pastu balik rumah jd raja? Rasanya takde kena potong kayu api ke, angkat air ke. Bertempur pun mungkin tak berani. So function diorg apa eh? Haha. Dulu2 la fikir mcm tu

  141. Amran fans ada jugak bagusnya. Dulu dia ada sound ibu2 muda yg suka menayang gambor menetek baby ke facebook. Alhamdulillah lepas kena bakar, sekarang dah makin kurang gambar menetek kat newsfeed.

  142. Dulu aku pakai cream Sorfic dgn sabun acne aid. Memang berkesan. Tapi lepas tau acne aid ade guna lemak babi, aku dah stop

  143. Sejujurnya, tak patut sebab itu salah (tak amanah). Tapi jika terdesak, lakukan, asalkan jangan menganiayai orang sudah.

    Lepas tu, jika boleh, catat perbelanjaan bulanan.
    Setiap duit keluar masuk catat, termasuklah duit terjumpa kat celah sofa. Jadi boleh tahu kat mana silap, sampai RM600 tak cukup sebulan. Mungkin banyak sangat beli paper ke, banyak sangat duit pergi ke lunch, tambang kereta walhal boleh jalan kaki ke, topup untuk perbualan/SMS ntah apa-apa ke.. Detect the problem, and fixkan.

    Tang makanan tu, makanlah oat. Tak sampai RM10 sebungkus pada zaman GST ni. Boleh tahan untuk seminggu dua, bergantung pada individu. Serius memang tak sedap banding megi, tapi oat berpuluh kali ganda berkhasiat dan ia makanan sunnah (dalam hadis disebut talbinah).

  144. last year, bulan 8-9 mcm tu kot kalau tak silap, ada ibu kucing yg baru delivered baby dkt sblh rumah aku & dia dtg mnta makan dkt aku..wktu tu, aku merungut pd suami, dkt dlm rumah (kitorang ada bela stray cat sekor) kitorang demand makan yg mahal, dkt luar lg nk mnta makan..tp laki aku ckp, bg je makan, kongsi rezeki dgn dia, kucing kn bawa rezeki..
    kebetulan wktu tu, smthg hppn, dimana duit tggl cukup2 je, lg 2 minggu nk gaji, tggl 200, mana nk beli brg makan,minyak motor & kereta & makanan & pasir kucing..tp dah laki aku ckp mcm tu, aku bg makan juga pd ibu kucing tu..& surprisingly, we manage to go thru for the next 2 week, smoothly…
    klu orang lain, ikat perut makan dgn ikan bilis, telur, tp kami mampu lg makan berlaukkan ikan & ayam..
    smpt la aku bg makan pd ibu kucing tu & anak2 dia for few months before pindah rumah lain..
    skrg,klu makan kt luar, bila kucing mnta makanan, aku akan usaha bg makanan pd diorang, kdg2 aku pggl diorang syg & bahasakan diri aku mummy, kdg2 aku bercakap dgn diorang, pedas ni, tp still bg pd diorang..biar orang pandang aku pelik, jnji aku tunaikan tanggungjawab aku pd makhluk ciptaan Allah swt..

    so, guys…mungkin kita kurang berbuat baik sama manusia, tp jgn la smpai zalim pd makhluk Allah yg lain..kalau masak nasi kt rumah tu x hbs, boleh bg pd burung, itik & ayam ataupun anjing..
    mereka pun sama mcm kita, xde makanan, lapar

  145. Walaupun bahasa meran kasor, tapi mesej yg disampaikan tu mmg realiti masyarakat. Meran bnyak timbulkan isu masalah anak muda yg cliche. Beb, ko rase anak muda yg makin hanyut nak baca mesej yg ditulis olh academician ke atau org yg sama masuk air mcm dia? Ada yg aku stuju dgn meran dan ada yg tidak. So terpulang atas diri kau utk hadam mesej dia. Klau ada orang suka cara tarbiah sentap, macam tu jugak tarbiah sarkastik meran. Bab bahasa meran tu mmg diakui lah agak kurang sedap dibaca. Meran memang mcm tu, cakap tak reti berlapik. Ko doa yg baik2 je utk dia. Mana tau satu hari nnti dia keluarkan buku sebaik nukilan ustaz Pahrol ke, Md Nur Iman Ramli ke, atau buku Fatimah Syarha yg buat ko rasa nak kawin setiap detik dan saat. Beb, ini sekadar pendapat aku je tau. Aku bukan fan meran, tapi aku rasa target audience meran adalah anak muda, sebab tu bahasa dia agak longkang dan mungkin jugak sbb dia bukan stok yg keluarkan ayat quran dan hadis yg lagi menampakkan dia tak layak dijadikan role model pun. Sebab tu aku cuma fokus kat mesej dia je. Sebaik2 dakwah adalah cara nabi berdakwah. So better ko pm si meran tu, nasihat dia baik2 k. Klau kau berjaya tundukkan meran itu, ko memang terbaik beb. K bye.

    *p/s: sumpah, aku bukan admin amran fans!

  146. Aku ada fb sejak 2009 lagi. Dah lama dh kenal amran fans tapi tak like pun page dia. Walaupun ada byk posts dia yg bagus tp bagi aku amat tak bersetuju dengan gaya penulisan dia. Orang berilmiah patutnya bercakap dengan hikmah, bukannya dengan maki hamun apatah lagi dengan melucah.

    Tambahan+: takde sape ke ingat amran fans pernah kritik student uia dulu pastu kena counter balik oleh sorang confessor kat sini?

    1. Owh yg gambar konvo tu. To be honest, pasal gambar tu aku setuju dgn meran. Bawak ayah yg tua gi usung pelepah sawit semata2 sebab gambar. Aku bukan macai amran fans, aku pun anti dia masa trend dia guna words “ale u too”. Siap report page lagi dulu, kah kah

    2. Setuju dgn Syed Abdul Halim. X kisah la post dia bagus mcm mana pun, aku tetap x setuju. Bahasa melucah yg semakin menjadi2 buat rasa menjengkelkan.

      Dulu diawal kemunculan dia, pernah jgk terjebak like page tu. Lps dh sedar, terus unlike.

  147. Hahaha jangan letak. Sbb kak sy pernah try buat mcm tu sbb geram sgt dgn jerawat dia. Pastu kulit muka dia burn and take time nak pulih. So jangan letak ye hehe

  148. Tak. Kau jual barang kau je. Takde kena mengena dgn yg beli tu.

    Macam kau jual pisau, ada orang guna utk potong sayur. Ada org guna utk bunuh orang.

  149. Berdasarkan pengalaman aku:
    Takde pun soalan menteri kabinet bagai. Aku ingatkan ada, siap hafal, apatah lagi masa tu lepas pilihanraya – lagi sukar nak hafal.

    Soalan ditanya lebih kepada kenapa profession ni, kenapa kau, dan apa kau nak cakap. Kira macam menjual kemahiran kita untuk dibeli.

    Itu cuma pengalaman aku, dan mungkin zaman dah berubah. Tapi yang aku tahu satu benda je, asalkan kau tak gelabah dan confident dengan jawapan kau, kebiasaannya kau akan dapat. InsyaAllah.

  150. Pmpuan ke laki ni..guna serbuk mnjakani..InsyaAllah.. Berkesaaan sgt..beli ngan NurHidayu Yakee…laki pmpuan blh pakai..murahh je.cuci kan muka pagi petang..

  151. Dalam kita nak ‘berdakwah’, kita tak boleh keras.

    Golongan ustaz untuk tarik orang orang yg skema. Abistu yg jenis tak berapa alim ni, jangan kata suruh dakwah, nampak kopiah pun diorang lari. Jadi dengan adanya Amran Fans ni, pada aku dia menarik golongan golongan yg ni. Walaupun kadang kadang dia macam merepek, tapi selalunya dia buat kita berfikir ke aras lain. Bukannya 100% merepek. Ada nilai yg boleh diambil.

  152. tomato separuh tekap dgn gula pastu tonyoh kat muka. Lepas tonyoh biarkan dalam 25 minit lepas tu bilas. Boleh buat 2-3 kali seminggu. Bertabah la time tonyoh tu air gula masuk mulut. Sampai aku boleh terfikir oh tomato ni manis ye hahahaha..satu lagi orang kata brand cetaphil ok jugak. Try la ada kat watson katanya. Refer dgn beautician kat situ. AKu pun tak tau ada lagi ke tak beautician watson skrg nii

  153. Google R3 Mycin. Aku guna tu je 3 hari ke 4hari,kering dah jerawat.. Tp aku dasar tamak haloba,aku hentam satu muka pharmacist marah sbb nnti menggelupas kulit

  154. Letak minyak tea tree oil yg pure tu (sila Google). Ada jual dlm botol kecil RM30-60. Dalam 10ml. Kna campur dgn air suling or apa-apa toner. Saya pakai mmg kecut jerawat tu. Tapi sakit sikit la.

  155. First thing first u have to approach your brother with every good , till he believe that you are doing everything with ikhlas,, buat je yg terbaik selagi hayat kita dgn adik kita masih ada, biasanya aku guna alasan ni la utk jd rajin kat rumah . Ya rindu yg dulu tu la biasanya jadi penahan marah aku , mmg rasa nak mengamuk , tp bila fikirkn penat mak kita , xjd nak marah .

  156. Mng btol apa yg si confessor ckp..mngkin apa yg si amran ni post adalah btol, tp bhasa yg dgunakan sngt x beradap! Boleh plak invent bhasa2 kesat @ lucah…bleh ke nk djadikan contoh?? Bnda nii boleh pengaruh bdak2 zman skrang..kita yg dh dewasa mngkin tau nk beza baik dn buruk…tp klau ntuk bdak2 skrang?? Jngn terkjut..klau bdak2 kt sekolah dh anggap mncarut @ kata2 lucah nii dh mcm conversation harian diorang…aq dlu nk sbut pkatan kesat skit pn, dh kna tali pinggang..zman skrang??!! Dh mcm trend..bhasa melambangkan kitaaa

  157. Guna serbuk manjakani hanya rm12 je…insyaallah jerawat akn kecut,parut pun akan hilang,,,semua jenis kulit blh guna Dan semua jantina blh pakai…

  158. Yeay love this. Saya pun suka bagi makan kat stray cats. Insyallah kalau kita yakin bahawa rezeki itu dari Allah pasti kita akan lebih banyak memberi. Semoga Allah meluaskan rezeki anda dan sesiapa sahaja yang berkongsi rezeki dengan makhlukNya.

  159. Biasakan dengan rutin basuh muka discipline. Pakai facial foam yang natural. Aku pakai faceshop. Dia tak lah berkesan untuk hilangkan jerawat. Tapi, rasa kulit kita tak berminyak dan hilangkan bendasing yang melekat kat muka. Rutinkan setiap malam pakai bedak sejuk. Hari cuti pun pakai juga. Pastikan bedak sejuk yang asli bukan jual kat kedai. Macam orang tua-tua pakai walaupun bau dia tak tahan sangat. Minum air cukup dan exercise regular. Cuti bancuh yougurt dengan kunyit sebagai mask. Good luck!

  160. Meran has good sides and bad sides, good sides dia banyak menyentuh isu masyarakat. Bad sides dia terlalu banyak mencarut. Meran sudah menjadi idol bagi anak muda sekarang ni- budaya mencarut.

  161. Kak nk jwb soalan no 2. Ya…siapa yg gagal ujian fizikal, mmg terus ditolak.. Sbb ujian fizikal dlu…bru temuduga…soalan no 3, akhir bln 5 hingga awal bln 6 rsanya..

  162. Muka sy ex jerawat,bila da umo 25,alhamdulillah,jerawat da stop naik. Mungkin sbb hormon.. skarang sy amalkn sabun beras utk cuci muka

  163. Rasanya dettol tak sesuai untuk cuci muka sebab ph kulit muka dan badan tak sama.kalau boleh pakai kt muka,mesti dettol dah keluarkan facial cleanser kan?
    Hurm..baik awk try produk yg homeopathy..dulu sy pun ade masalah jerawat teruk jugak..Alhamdulillah sekarang dah ok..guna sabun tomato..

  164. Aku ada masalah sebijik mcm kau. But not towards my mom. Towards my friends. Bila dia ada depan mata, mashaAllah rasa nk marahhhhh je. Padahal dia takde buat apa pun.. Nmpk dia dari jauh pun dah rasa nk mengamuk. Bila dah dekat apatah lagi, cakap menengking2. Dengan org lain elok je aku cakap. Tapi bila membe aku tu dah takde depan mata, elok pulak aku ckp dgn dia trough fon. Basically aku tak boleh tgk muka dia. Rasa nak mengamuk je. Aku sendiri tak tahu knp jadi mcm tu. tpi skrg aku try control. Membe aku tu adalah tunang aku. Bayangkan tingginye kesabaran dia hadap org mcm aku wlpn selalu kena tengking. Wallahi aku lgsg tak pernah terlintas atau terniat nk jdi mcm tu. lps dah tak nmpk muka dia, aku akan minta maaf dan nangis. The end.

  165. Pergi farmasi cari benzoyl peroxide 2.5% sahaja, kalau tade pergi klinik kulit mesti ada jual, lepas tu beli pencuci muka dia warna biru turquoise..lupa laa nama dia..pakai tu 2 je..mesti muka beransur sembuh..good luck awak!

  166. Semua cara kat atas, aku dah buat. Ada satu lagi cara yg tak ramai org buat.

    Cara nya, drop resume terus ke HR. Print resume beberapa set, photostat sijil2 yg relevan, masukkan dalam envelope. Jgn lupa bawak pen. Naik motor, pergi kat mana2 kawasan perindustrian (Shah Alam banyak kilang), drop resume tu pada HR terus. Sebelum drop tu, tulis kat envelope tu, “TO HR/HRM/HRD “.

    Sampai kat kilang/office, bagitau pak guard nak drop resume kat HR. Sesetengah kilang suruh kita masuk dalam serahkan terus pada HR. Untung2 HR tu panggil terus interview.

    Oh ya, pakaian kena formal. Takut2 HR tu nak interview terus kat situ.

    Apa kebaikan kita buat mcm ni? HR tau kita bersungguh nak cari kerja

    Yang tak dapat kerja lagi tu, gandakan usaha. Kalau mintak online susah nak dapat, buat cara aku.

    Harap bermanfaat.

  167. soalan no1. seingat dulu. berkaitan perguruan ja. interview 2009. tapi kena amik tau pasal pendidikan.pppm . dlp.falsafah p didikan tu wajib ah. heheh

    soalan no2. ya.. gagal ujian fizikal, x leh proceed interview.

    soalan no3. intake selalunya jun.

    tahun ni dengar2 nak ambil dalam 1300 org ja. ada kampus yg xdapat stdent pun. papepun all the dik.

  168. Aq da try bekam,semua ubat hrga 200-399 pom xmnjadi, pkai sten cell xmjadi,last aq dgr nsihat mmber aq amik bhgian dietetik ckap bdan kite kkurangan vit sbnar.. Vit C n E.. Aq sarankan beli vit dr Shaklee.,, mkn bukan bley ilang tros, mkn masa ckit, tp insyaAllah jrwat kurang n parut bley ilang..

  169. Saya rasa? Apa kata sis sendiri yang nasihatkan adik tu. Sis anak tunggal perempuan ke? Kalau ada adik/kakak ajak dia brainwash sekali adik lelaki tu. Dulu adik laki saya jenis pemalas, jenis makan tidur je. Apa yang saya buat, saya ajak my sister cakap terus terang kat mak kami berkali-kali pasal tanggungjawab lelaki dalam rumah. Naik berbuih mulut nasihatkan adik lelaki saya ni. Sekarang, adik lelaki saya boleh kemas rumah, cuci tandas dan kemas halaman rumah. Bab masak pun dia memang terer- ayah puji masakan dia setanding ibu.

    Jadi, teruskan pujuk mak dan bincang elok-elok. Cakap sekali dua memang takkan jalan.

    Sometimes actions speaks louder than words. Ajak sekali adik tu kemas rumah.

    -kak long

    1. Setuju…saya selaku anak sulung dalam rumah memang ade kuasa veto nk suruh adik beradik yg lain buat kerja sekali…klu xdi ajar nanti dia buat mcm tu kt bini dia

  170. Apple cider vinegar works like magic. Tapi kena dilute it first with water,50:50 ratio. Tambah few drops of tea tree oil. Lepas tu guna macam toner. Kurang mengiritasi kulit muka berbanding kalau guna ubat gigi or benzoyl peroxide yang chemically harsh pada kulit. Anyways, keep on trying, nak hapuskan muka berjerawat ni memang kena bnyk try and error. Good luck ;)

    1. Siti Khadijah Sheikh Hishamuddin salah tu, bukan je kena hantar, but kena call and inform diorg, sebab mostly when HR terima resume diorg takkan layan coz diorg assume student tak sungguh2 if tak call.. My company also do the same thing.. Will ignore until they receive call from the sender.. So, call sangat2 penting..

  171. Meh beli dengan saya..
    Pewangi badan lelaki dan perempuan
    Pewangi kereta..

    Sebotol rm10 je..
    Boleh tgk d wall sy..
    Pengedar atau ejen d alu alukan..

    #carirezeki #jualpewangi

    1. Nak seribu daya, taknak seribu dalih. Bagus si confessor ni ? Kalau nak cari kerja melalui email tu mmg cam susah sikit kan harapan nak dpt kerja tu ? So kita sendiri yg kena gerak pergi tempat tu sendiri dan hantar resume tu semua by hand terus.

  172. Suami sy Zakri Awang mmg rajin. Kami sama2 bekerja.Stakat ni smua keje umah, basuh bj, sidai, angkat, basuh pinggan n kemas umah dia yg buat.termasuk lah berkebun. Yg plg x tahan tgk, laman jiran pon dia pg tolong kebun kn…. Adoiii…sy tolong masak n focus pd anak2 je.. Tq awak…

  173. kalau nk tukar tu tukar je, lgipun kalau nak tukar no siri baucer tu kena sekata kiranya tk boleh main swap’2 dgn member nanti depe tknak ambik lgi 1 biasanya tukar sekaligus tkleh tukar separoh.. jiran sbelah umah la yg bgitau ni entah betul entah idok haha

  174. ada sesetengah sy bersetuju dgn dia ada sesetengah sy tidak.. jadi yg baik tu sy ambil yg buruk sy buang jauh2.. stiap org tak perfect begitu juga meran

  175. tk kisah sgt ngn meran ni.. tpi nk jadi sarcastic tk prlu nk exeggerate sgt ssuatu ksalahan org lain tu.. blh timbul fitnah plak.. dulu mcm ok sket.. skarang makin pretentious je lbih

  176. In a way, is it sharia compliance? Sbb hrga barang tak transparent. Kat customer A kita bg hrga rm20. Dan customer B kita bg harga rm30. Utk customer yg x tau market price maybe akan bayar je. Tp adil dan amanah ke begitu? Nak marketing strategi pn beragak la. Silap2 nnt tak berkat dan halal rezeki tu

  177. Hal ini lebih kurang mcm situasi dimana seorg pekerja sports toto/GRO atau pekerjaan yg jelas haram membeli sbg contoh sebungkus nasi lemak daripada seorg mak cik yg menjual ditepi jalan. Persoalannya skrg mak cik tersebut jelas mengetahui pekerjaan pelanggannya tersebut, jd adakah mak cik tersebut HARAM utk menjual nasi lemak kpd pelanggan tersebut? Atau HARAM utk mengambil duit hasil jualan nasi lemak kpd pelanggan tersebut?

    Jawapannya tidak sama sekali. Kerna jika hukumnya jatuh haram maka nescaya duit didalam ekonomi ini pun juga turut tidak bersih daripada najis riba, korupsi atau sumber pendapatan yg tidak patuh shariah (walaupun ada segelintir pendapat yg tidak bersetuju dan mengatakan ia tetap Haram).

    Allah knows best

  178. Campur satu sudu kecik soda bikarbonat dgn bbrpa titik perahan lemon…agak2 r campuran tu…jgn cair sgt jgn pekat sgt…bila dah sebati sapu kt muka…gosok pkai span muka ke ape2 ke dlm 1-2min…pedih sket tahan r…hasil dia kulit muka lembap dan jerawat kecut…

    **extra tips : campuran soda+air lemon blh jgk putihkan gg…caranya just tambah ubt gg…letak ubt gg then celup dlm cmpuran soda+lemon xd…gosok gg mcm biasa…amalkan 2-3 seminggu…jgn kerap sgt nnt gg cpt terhakis… Selamat mencuba

  179. Aku ghase ko mmg betul. Adik-adik lelaki aku tak suka aku balik rumah. Sebabnya aku akan cek lepas makan dorang basuh pinggan ke tak. Aku tak mintak lebih cukup basuh pinggan alhamdulillah dah kira bagus. Aku tak nak nnt dorang dah kahwin dorang anggap tu azali mmg kerja perempuan bukan lelaki. Basuh sental sidai tak nak buat tak ada masalah janji ada sikit jasa di rumah. Biasa kalau dengan mak kurang sikit nak dengar cakap so kena selain mak jugak bagi arahan. Untuk lelaki, ego & maruah anda tak jatuh pun bila buat kerja rumah. Sejuk mata memandang lagi ada la.

  180. Mohd Fazli Abd Kadir…im proud with u cyg…wlpon xpndai..bila suquh..mst buat..btoi kta owg…caqi laki yg pndai jaga mak sendiri..t mst akn jaga wife dgn baek..haqap hbgn kita kekal srlamaya…bgduh tu lumrhlakn..lae hepy ja..bosankn

  181. Setuju sgt2.. Alhamdulillah abg sy dulu tk begitu. Skrg dh kawen pun, baju keje basuh sendiri. Kdg2 bila isteri keje shift dia basuhkan baju. Angkat baju, basuh pinggan. Bab masak je dia kurang sikit.. Hehe.. Jadi didikan itu sgt penting, dr kecik sampai besar.. Awak nasihatkan adik awak tu.. Biar je dia panas.. Kesian wife dia nanti..

  182. Ye. Bnde ni common dlm budayr kite. So from now on, kite didik lah keluarga kite and bakal generasi kite nanti utk buat kerja rmh. Prmpuan zamn skrg bukn hye keje dirumah. Tp menanggung keluarga dan uruskan segalanye. Mne la x isteri mkin lme mkin nmpk tue dan stress. Kbai

  183. lelaki mmg pemalas orgnye..tp klu dia rajin, perempuan pn kalah…kdg2 bila kita rajin, Allah uji dpt psgn yg malas, kdg2 kite ni jenis pemalas tp Allah anugerahkan pasangan yg rajin..sbb tu la psgn ni saling melengkapi satu same lain..apepn klu dh tau diri tu malas, kne berubah dan rajinkan diri

  184. Bercinta x salah…bercinta tapi masih ada Allah….jangan bercinta tapi tiada Allah….bercinta juga jika pasangan kita ke arah Allah itu bonus y akan membuatkan kita lagi bersungguh kerana setiap orang akan rasa yakin dan bersungguh jika dapat sokongan dari orang terdekat…ape pon semua nya bermula dari hati…on of on of…sehingga istiqamah…Allah pon tahu kemampuan kita…jangan sampai terdesak…nanti takut semua tu jadi topeng….

  185. Kalau rasa nak berubah, berubahlah. Jangan difikirkan cakap org lain. Berubahlah, kalau rasa dia punca.. bincang elok2. Kalau rasa x selesai putuskan cara elok.

  186. Iman manusia biasalah ada turun naik. Harini jadi malaikat esok jadi syaitan. But as long as you never stop to change. Biarkan apa orang judge, they dont know what you feel inside you. Maybe orang akan cakap awak ni permainkan agama. Kejap tudung labuh, kejap tudung biasa balik. takyah risau. Iman bukan boleh diukur melalui pemakaian. Tapi tu la, nak berubah senang, istiqamah tu the real struggle. Tapi, disebabkan kita buat something Allah tak redha, sebab tu susah untuk kita mantapkan iman. Dalam hati kita ni ada maksiat kecil yang kita buat.

    Tapi takpela. Never stop to change to be better. Takboleh deny, manusia tklari dpd prasangka buruk. Saya pun mcm tu. Tapi saya akan mendoakan balik. Daripada kita cakap buruk, lebih baik mendoakan. Dengan harapan, doa tu terpantul kepada saya semula.

    Be strong okay. Doa la biar dikuatkan hati. Diteguhkan iman. semoga kita sentiasa hidup dalam redhaNya.

  187. As a HR…akk prefer guna JS…slagi takde iklan depan pintu…kalau u all drop by ur resume…management decide memey takde vacancy…mmg ssah…tapi HR lain mngkin ok kot…try ur luck…klu akk peram resume u all 3 bln baru nk kol bila ada vacant…for sure u all that dh dapat job…dalam JS pulak dsebabkan as a HR kita kena juga handle ISO…training…mcm2 angin lalu yg x smpat nak telek…so akk biasanya summarize resume yg complete yg mcm2 ada dan yg plg pnting foto…x pyah nk cover sgt muka…dri foto blh tgok u all type mcm mna… experience…klu dh cikai sgt sume pun takde….tgok resume presentation….adik2 belajarla buat resume yang ringkas, detail tapi menarik… itu bagi akak la…bagi HR lain terpulang la….

  188. Dlu ak tgk org pkai tudung labuh, biasa je..pas 2 akk ak stat pkai tudung labuh, xlme pas 2 handsock n stoking skali..mle2 ak ckp dlm aty ‘xpanas ke die ni, dok kl yg panas terik ngn tudung labuh bagai’..last2 ak tny die xpns ke?die jwb pe ‘neraka lg panas..ni bru cket’..ok ak diam..tp pas 2 mkin lama ak tgk org yg btudung labuh ni, ak mkin suka..bg ak dorg npk sweet..dlm thn 2014 xslp ak, ak cbe bli tudung labuh online..ak stat pkai..org sekeliling pndg ak lain je..yela, ak bkn dak skolh agama..sblm ni senteng gk..tp ak sabar, ckp dlm aty ‘org pndg dlm seminggu dua je’..lastly, Alhamdulillah sume ok..ble pkai tudung labuh, ak bkn berubah sepenuhnya sekelip mata..ak g kje naik moto..ble xpkai handsock, lengan baju slalu tsingsing sbb angin..so ak tfkr, ‘ape guna tudung labuh kalo lengan masih tdedah wlupun skjp (jarak umh n tmpt kje xjauh)’..ak pn blaja la pkai handsock..memula rimas, panas..pkai masa naik moto je, da smpai tmpt kje, bkk..tp skrg, Alhamdulillah boleh laa dkatakn da biasa..stoking pn sme..adatla bila naik moto kaki akn bbelang sbb ad yg kne direct m/hari, ad yg tselindung..so ak amk 2 sbb petanda Allah suh ak cover bhgian kaki plak..Alhamdulillah smpai skrg ak masih naik moto g keje n xd problem pn..so sis, Allah yuftah alaika..nk brubah bkn sng, tp BOLEH!!

  189. I have passion in education like u too. Thanks for sharing dear sister, and may Allah bless you and your family

    Not yet graduated (one year more) but trying in seeking job opportunity ☺️ doakan sy and my friends sukma

  190. Betol tu cik xyxy… Bimbang tngok keadaan remaja masa skang. Semoga depa semua pandai jaga diri

    Ingatlah keseronokan hanya sementara, tapi deritanya spnjang hayat

  191. Dulu zaman sekolah menengah muka penuh2 sgt2 jerawat.. tapi ada seorang kawan nasihat back to nature..then dia recommendkan satu produk ni.. bedak jerawat nabila mumtaz.. Alhamdulillah seminggu je pakai jerawat merah2 semua kering.. dalam sebulan lebih semua parut hilang.. now Alhamdulillah dah ok.. korang2 yg ada masalah jerawat cuba la try bedak jerawat tu..jgn rawat muka gne bahan kimia..bahan semulajadi kan ada..back to nature..

    1. Betul, di samping jaga hati sbb mengutuk tanpa sedar. Kdg2 org nak cerita ttg kehidupan dia yg serabut, tp kdg2 kita pun tgh serabut. Jd sng citer, unfollow ja.. Hehe

  192. Waalaikumussalam..sis..kte sebaya..sy rase xde masalah pn sis dress up mcm tu..sy pn dress up mcm tu ala kadar..asl boleh..make up xdela nk calit foundation bagai..cukup compact powder je.. tudung pn sy still pin kiri kanan..xde belit2..be urself..xperlu jd org lain..

  193. Cmne eh nk ckp..penampilan tu penting..bkn x penting. Tp mcm x patut je kawan awk nk hightlight pasal pemakaian..asal awk selesa dan ttp aurat kira ok le tu. Awk yg pakai dia yg panas kenape..hehehee

  194. Haha sama kita..dlu kat ofis,akak yg anak 2 pon lg lawa siap heels 4 5 inch lg.aku pakai kasut flat, slack,kemeja n tudung biasa.kekadang rasa gak nk melawa.tp lantak la..asal keja siap n selesa.peace yaw!

  195. Click the Unfollow button sis. Kalau rasa x tenteram lgi click Unfriend. Kalau x ok lagi tekan Block. Kalau hang tetap x ok, Deactivate fb.

  196. Be yourself sis. Asalkan kemas, tutup aurat dengan sempurna, tidak tabaruj. Cukuplah Allah yg menjadi penilai kita. Cantik dalaman akan terserlah cantik luaran. Btw, pemakaian kita sama mcm sis.. Hehe.. Org pun ckp kat sy mcm2. Ade kata mcm budak sek, ade mcm mcik2 pun ade. Hanya mampu senyum je bila org ckp mcm tu.

  197. Sis, dr cara sis cerita sy blh bygkan sis seorang yg simple. Bg sy penampilan masih kna jg dan kemas. slg mn kta tutup aurat yg betul dan kita selesa ok la tu sis. sb kalau bergaya lebih pn, tp spnjg hri kt ke kls/ofis xselesa je, kje xjalan nnt :)

    Pepun, relax la sis..bia la org kata kta mcm org tua ke..lbh berusia dr usia ke asalkan diri kita hepy :D

    Btw, sep sket kita umo sama.

    Sy zmn bljr dlu housemate pnah tegur “xnak touch up cket ke nk kua makan ni?”
    Sy tny: “knp? Malasla..”
    Dia bls “mna tau jodoh kta ada di mana2”.

    Hah, kan niat dh menyimpang tu..sabo je la

  198. X ksh La Mcm mcik2 ke nenek2 ke yg pntg mnutup aurat..stakat style ala2 hipster mekap mcm opera tdung blilit2 then tgedik2 bjet hot x gne jgak sis….be urself k….

  199. Aku selalu kena, “yg mak org macam dara, yg dara ni plk mcm mak org” “pakai baju takde shape” phewwww aku cili mulut makcik tu baru tau. Aku pakai tudg labuh nk tutup aurat la makcik.

  200. kadang2 tepaksa buat camtu nk jaga market price,ada selller yg jual murah gila sebab kos die rendah , tp seller lain mahal2 sebab kos tinggi , atleast letak harga tinggi supaya org pm utk kurgkan harga ,yg x guna dah bg harga rendah x jd beli huhuhu kbai

  201. Andai awak baca komen sy ni… 1 je yg sy mntx..walaupun sya xtau awak siapa.. Belaja smpai berjaya.. BG sokongan dkt adik2..yg melepak tu tarik blik jgn biakn hayut.. Kecian arwah IBU… IBU x lahirkn ank utk dibia hanyut.. Awk sbgai akk kpd adk..awk kne kuat.. Klo awk lemh mcmne gan adk2? Sy berdoa moga berjaya..bwk adk2 bersama

  202. Xde hal la sis. Sy lg, smpai skang masih pilih tudung labuh yg bulat tu. Ada org panggil cendawan, cendawan pon cendawan la, x kesah pon. Baju x penting pon, asalkan nampak konfiden, yakin n berkarisma. Tu yg ptg. Walau kita pakai cane pon, yg ptg nampak karisma kita. Tu akan jadikan kita cantik dan dihormati.

    1. Mari la pakai sekali. ???
      Tudung yg paling besar litupannya dan paling murah kot. Rm17 hengget boleh dapat daaa… Huhuhu…

  203. kamu xbrada dtpt sler.
    dan kamu xtaw ap y blaku bla dtails dah TERPAMPANG tapi suh PM .nak Pm Apa??? kmu btl nk bli.whatpp jewla.,Sve no sller siap2 ..ALLAH SWT bg akal,fkr biar jauh skit.
    support buyer/seller on9
    No money no talk.
    Sila kecam guna akal,jgn guna emosi.

  204. For me,penampilan based pd pekerjaan. Mcm sy,dulu time kat uia pakai sluar slack,baju t shirt,tudung indon,bdk engine katakan..haha..abis uia,tiba2 jd agent insurance. Abih berubah..pakai selendang,sluar kaler merah pun ad..mula2 rasa x confident tp lama2 ok je..

  205. Kat luar tutup aurat dgn sempurna, ikut syariat..sembunyikan kecantikan.. bercantik2 hanya utk yg selayaknya saja. Klu pkai cantik2 kat luar nnti menarik perhatian la pulak..

    Ye la. Perempuan mana yg x suka berhias kan. Tp berhias utk yg halal saja la. Kalau hari2 kat luar pkai cntik2 pon, lama2 boring. Xde yg special nti

  206. Hahahaha teringat masa dulu.. saya tolong jual jual sikit masa kat kolej.. masa tu sy jual nasi lemak.. tetibe ada budak umur mungkin darjah satu, datang sambil hulur duit..

    “Makcik, nak nasi lemak satu..”

    Sy pun layan je laa.. ye.. “anak nak lauk apa? Ayam ni makcik baru goreng..”

    Panggil laa apa pun.. asal budak tu gembira.

  207. Kuatkan diri utk adik2..sis tmpt adk2 sis berkongsi rasa skrg ni. Jgn sedih sis .berpisah seketika di dunia insyaallah di syurga bertemu lg.

  208. apa kata awk try pakai jubah. skrg ada mcm2 jenis. cantik2 pulak tu. tp pastikn material jubah yg elok & tak ikut bentuk badan. klu tudung pulak maybe boleh try pakai bawal instant. tgk mcm cantik je org pakai. tp sbnrnye awk pakai je ape2 yg awk selesa janji menutup aurat dgn sempurna. sy ada jual jubah plain rm55 je. bkn nk promote cuma nk bgtau in case klu awk berminat nk pakai jubah. sbb jubah plain yg sy jual tu org2 muda selalu pakai wat jadi baju bridesmaid/kerja

  209. setuju sngt..tradisi pendidikn di rumah oleh masyarkt kte yg menjadi salah satu faktor masalah institusi kekeluargaan di masa kini.Masing-masing keliru dengan peranan dan tanggungjawab masing-masing mengharapkan toleransi dari sebelah pihak sedangkan peranan diri sendiri tidak tertunai.

  210. Be strong sis. Cuba cari tulisan ustaz pahrol cecepan dari si derhaka k.

    N baca komen2 kat bawah post tuh untuk menguatkan. Moga awak n adik2 awak boleh focus . I know its not easy.. but be focus n do the right thing. N the rest. Leave it to allah. Allahummabaariklakum

  211. aku pun suka cakap ngb kucing .

    kucing aku nama mek tam . huhu . melampau mek tam tu , kalau makan nak kena hancurkan ,mean aku kena gigit baru dia makan . bg seketul memang tak usik . kalau pedas pun nak kena hisap dulu . nasi tak makan . lauk je . huhu .

    mek tam bukan kucing bela . ntah dr mana2 dia masuk . hahaha . masa anaj aku baru lahir , dia yg pertama ziarah . masa anak hu meninggal pun dia yg pertama ziarah sambil mengeow .

    sekarang kalau dia masuk rumah tengok aku n suami makan dia akan baring kat sebelah . dia tak kacau pun . nanti kitorang bg lah dia makan sesama ngn kitorang . suami aku pun dh faham kalau nk bg mek tam makan kena hancur2 kan dulu . huhu .

    gedik betul mek tam . hahaha .

    n best nya dia macam faham . kalau aku kata jangan main dlm bilik nanti dia keluar atau dia masuk jap tawaf 2 3 round dlm setiap bilik nanti dia keluar .

    kalau nak keluar pun pandai meow meow suruh bukak pintu . keluar lah ikut tempat yg dia masuk . haish lah kucing . seb bek kucing . kalau tk aku gigit2 je . huhuhu

  212. Kalau nak berubah.. Bg sy.. Slow2.. Drastik sgt tu.. Hati kena seiring dgn perbuatan. Berubah utk siapa, kerana apa? Berubah kan kerana Allah. Buat satu benda kecik.. Pastu istiqamah. Buat lg satu.. Pastu istiqamah. Sentiasa doa, Allah tetapkan hati, tingkatkan iman. Yg penting, tutup aurat. Tak kisahlah pakai shawl pun, tp tutup aurat. Dan definition tutup aurat tu kena faham.. Awak x describe percintaan awk mcm mana.. Jika mmg serius hendak membina masjid, moga dipermudah.. Tp kalau sampai hati jadi lalai, mgkn kene tgk balik.. Sama2 kita perbaiki

  213. aku haritu tersalah beli dettol body wash yg timun tu . takde lah salah beli senanye cuma lifebuoy takde masa tu .

    so aku guna lah utk buat mandi mcm biasa . datang laki aku dia buat tenyeh muka . serius muka dia lishinnnn . laki aku keje site muka kering , pakai tu dua tiga hari smooth je kulitnya .

    tp aku pakai tk jadi pulak . sebab muka aku mmg dh licin kot . hahaha .

  214. Pandangan orang lain itu adalah berdasarkan perspektif mereka (masyarakat) dimana gemuk adalah buruk. Di negara luar, gemuk dianggap sihat oleh sesetengah masyarakat.

    Untuk kurus, melainkan ini bukan masalah tak boleh kurus, disyorkan untuk mengubah tabiat pemakanan.

    Kurangkan makanan berlemak meskipun ianya sedap dimulut. Belajar berpuasa, mulakan secara perlahan, tak payah nak pulun terus seminggu 7 hari, cukup isinin khamis sebagai permulaan. Amalkan setiap minggu.

    Jika tak dapat tahan lapar, banyakkan minum air untuk memenuhi ruang perut.

    Elakkan makan dalam jarak terlalu lama ini kerana kita cenderung makan banyak jika jarak masa makan tu jauh. makanlah kerap tapi portion makanan tu biarlah sedikit.

    Kali ni saya syorkan makan oat dan kurma. kedua-duanya adalah makanan sunah dan ia dapat memenuhi keperluan diri kita.

    Cubalah, insyaAllah berjaya kurus.

  215. Sis. Saya cuba bantu ye.

    1. Minum air masak. kalau terasa lapar je, minum.. Nasi tu makan lah. kalau boleh, kurangkan je pengambilan nasi tu. jangan xmakan langsung pulak.

    2. niat. niatlah nak kurus supaya sihat. insyaAllah nanti dipermudahkan.

    3. senaman. xdpt buat hai hari. buat time weekends pun ok. kalau xpun, mainlah badminton ptg ptg.

    4. kurangkan tido. ini serius. saya dulu time belajar, makan banyak. tido pun banyal jugak. so tembam sikit. sejak bekerjaya ini, stress kerje kot.. kurang masa utk tido. so tetiba kurussss. hihi

    5. jgn minum air manis manis. kurangkan tauuuu. minum air masak bagus utk kesihatan
    minumlah jus lemon kee. ataupun detox. cane nak buat? malam malam hiris lemon sesiap. masuk dlm botol bersama air masak. esok pagi minum. letak madu pun ok jugak. google try.

    6. jaga makanan. kurangkan makanan kolestrol tinggi.

    ssemoga berjaya. jgn stress tauuu. gemuk pun comel apa. drpd cekeding jeee. hihi

    1. Ni terasa ni .. Cekeding terus yer.. Haha joke2… Korang ingat Gemuk je ker kena maki?.. Aku yang cekeding ni pon kena tegur ngan kwan2.. Tapi aku tak hirau.. memang keturunan aku :3 wew~ bagi aku, Susahnya nak tambahkan berat badan*

  216. Instead of whining bout that and wasting time on facebook, you can workout and exercise, or even “horizontal running” like Rebel Wilson used to say.

  217. Xde la sis, OK je pakai mcmtu…baju Labuh, skirt ,Tudung bawal dh OK, tutup aurat dh, lain la pakai skirt pendek kn .. Pedulikan la orng nk kata janji kita jaga hak Allah, Allah akan jaga hak kita, ntah2 yg duk kata Kt orng tu mcm m.cik2 kot,

  218. my european friends are so gentleman, most of them are not lazy.. but always ringan tulang utk buat kerja rumah sama2 dgn partners dorg.. i really salute them coz sama2 cari duit, sama2 do chores together..

  219. It’s normal…bile kite pendek org ejek kite pendek(me), bile tinggi, kurus, gemok, itam…bla bla bla…sometimes maybe bukan maksud mreka nk mngejek mreka nk bgurau tp x kene care…if that what they want…take this on its positive side…kite hidup tuk dr sendri bukan tuk org laen…dont force yourself jd kurus sbb mreka..just b u..n b confident…take their joke as a compliment instead of an insultation… Pity on them not on yourself….love yourself first in order for others to like u being u… (Maaf kalau saye kurang mmahami, just an opinion ) FYI my sister is fat n she loves being herself nomatter what ppl talk about her…

  220. Diet Atkins kalo nk mntak tolong guide…insyaallah bolih jer..kita buat samer2…sy pon tgh diet skunk..tp niat kena btol..ssb aper nk kurus…insyaallah Allah akn tolong kita…:)

  221. Mmg wujud org camni..kalo tang dia sumenya bagus dan cantik..tp kalo org lain sumenya tak kena..org mcm ni mmg patut kena pulau je..

  222. Mungkin saya salah, pada pandangan saya, ianya adalah dari segi kurang kasih sayang.

    Pada masa kini, marah, merotan, memukul, meninggi suara, merendah-rendahkan adalah tipikal dalam masyarakat. Budaya ini jelas menular dengan meningkatnya budaya mengkritik. American Idol, Maharaja Lawak adalah contoh rancangan yang menyokong dasar berkenaan.

    Seperti sebuah permainan psikologi subliminal message. Apabila kita berulang-ulang mengalami/ merasainya, otak kita secara tak langsung menerima ia sebagai normal.

    Dalam Islam, satu cara mengajar yang disyorkan adalah dengan kelembutan.

    Jika kita mengajar dengan kelembutan, pelajar paling samseng dalam bumi pun akan akur dengan kita. Kelembutan bukan bermakna kita membiarkan mereka nakal, tapi kita mempamerkan keprihatinan kita.

    I want you to win, i believe in you, kid. <-- ini yang kita ingin terapkan dalam minda mereka. Salah satu contoh adalah kisah Napoleon Hill. Ibu tirinya mengubah persepsi Napoleon terhadap pandangan masyarakat akan kenakalannya, dan menjadikan dia antara penulis termahsyur sepanjang zaman. Beethoven saya yakin adalah ibunya. Stephen Hawking rasanya bekas isteri pertama. Napoleon Bonaparte rasanya Josephine Beauharnais, Jobs mungkin sekali Wozniak dan sebagainya... Pelajar yang tahu keprihatinan kita akan menghormati kita secara tak langsung. Jadikan mereka kawan, tapi dengan mewujudkan boundaries aku guru dan kau murid. InsyaAllah mereka akan respek kita seperti ibubapa kandung mereka sendiri. Tanya pada diri kita sendiri, kita berjaya hari ini kerana siapa mengasihi dan menyakini kita? Ibu bapa? Kakak? adik? abang? Atuk, nenek? pengurus rumah anak yatim? guru? kawan? Allah? Macam saya kata, saya mungkin salah. Mungkin ada diluar sana yang telah berjaya tanpa ada sesiapa mengasihi mereka dan mereka tak pernah yakin rezeki datang daripada Allah. Tapi itu ada 20 sen saya.

    1. Saya pun baru jadik cikgu. Berdepan dengan masalah yang sama.

      Takde siapa yang suka marah, rotan atau tinggi suara tanpa sebab. Saya sendiri sangat tak suka guna cara keras nak ajar murid dalam kelas. Tapi tu lah, mula mengajar dengan cara yang polite dipijak kepala. Kita bercakap kat depan dia boleh berbual bergaduh depan mata kita. Last2 kena marah jugak baru diam. Kena ugut itu ini baru tau siapa tu cikgu.

      Tapi tak tau la kan, mungkin saya terlalu baru dalam bidang ni.. xtau lagi teknik yang betul..

      Tapi seriously, susah sangat nak jumpa murid yang adabnya sudah sedia ada bila berdepan dengan guru.

    2. Tak dinafikan sebab ianya selalu berlaku.. Kebiasaannya, ianya kesan didikan dari rumah yang mana beri kesan pada pelajar tu kat sekolah. Diabaikan satu hal, dimanjakan berlebih pun satu hal.
      Apa yang guru boleh buat ialah sesi kaunseling, dan walaupun tak 100% berjaya, asalkan kita tahu apa masalah sebenar pelajar tu, baru kita boleh fix apa yang perlu.