Aku Anak Emak

Aku Anak Emak

Assalamualaikum & hye korang.. Aku kenal kan diri aku sebagai Sha je ye… Aku ni asal dari broken family, aku dah biasa tengok arwah mak aku, adik beradik aku kena pukul, kene halau bahkan aku sendiri pernah je kene pukul & kene halau dek bapak aku. Tapi aku bukan nak cerita pasal tu, aku nak cerita tentang arwah mak aku.

Aku ni anak bongsu, jarak umur dengan abg kakak pun jauh.. So, aku rapat dengan arwah mak aku.. mana mak aku pergi, aku mesti ikut.. masa sekolah rendah, aku pernahlah cuba nak berjauhan dgn arwah mak, konon nak tidur rumah nenek sepanjang cuti sekolah.. baru beberapa jam aku duduk rumah nenek, aku terdengar bunyi ambulance, so aku nangis² nak balik sebab aku takut anything happen dekat mak aku tapi aku tak ade di sisi mak aku. Mujur lah rumah nenek & rumah aku taman sebelah je, so nenek call abg aku suruh ambik aku, melalak tak nak berhenti ni hah.. sampai rumah tengok mak sihat je.. barulah aku rasa lege.

Bagi aku, mak ni strong women, mak membesar kan anak² sorang diri, ye aku ada bapak tapi mak aku yang sara kami semua.. mak aku tak pandai bawak kenderaan berenjin so satu² nye kenderaan mak aku adelah basikal.. kulu kilir mak aku pergi naik basikal je gais.. berhujan berpanas lah dengan basikal tu.. dulu masa sekolah rendah, aku malu bila mak hantar pergi sekolah, sebab kawan² aku ejek. Ejek basikal mak buruk, ejek orang lain parents hantar naik motor/kerete, aku naik basikal tua je… huhu… tapi aku cuba lah tolak pelawaan mak nak hantar aku pergi skolah tu dgn cara baik, tapi sapa sangke, mak aku kecik hati.. Allahu..a mpunkan adik mak…

Bila aku dah sekolah menengah, aku da boleh berenggang sikit dgn mak, sebab selalu pergi kem.. bila masuk U, nak tak nak aku kene juga berjauhan dengan mak. Hari² call mak, cakap rindu, cakap sayang mak, mak jangan lupa makan ubat… Senang cerita, walaupun jauh aku tetap nak bermanje dengan mak. Bila dah kerja, aku busy, balik kerja penat terus tidur.. kadang² tu seminggu sekali pun aku tak sempat nak call emak.. end up mak yang call aku tanya khabar… maafkan adik mak.. selepas 3 tahun aku kerja, aku dah jadi tunangan orang.. mak lah org paling happy.. macam² mak rancang utk aku..

Tapi.. beberapa bulan after aku tunang, mak sakit. Mak lumpuh, kadang² perangai mak macam budak², kadang² mak meracau, kadang² mak bercakap dengan sesuatu yang kami tak nampak. Atas nasihat sahabat aku kami bawa ustaz tengok² kan mak.. ustaz kata ade yg menghantar ‘bende’ pada emak sebab dengki dengan business emak.. mak aku niage kecik² je weh, guna basikal buruk dia tu.. itu pon ade yg dengki ke.. kiteorg pon tak tau nak percaya ke tidak, tapi kiteorg berusaha pulihkan mak guna cara moden & cara islam. Setiap hari masa mandikan mak, aku akan tanya, “mak kenal adik tak..? Siapa nama adik..? Mak tahu tak jari ni ada berapa? Nih warna ape mak?” Aku tanya soalan tu setiap hari sebab aku nak tengok respond mak aku, nak tengok ingatan dia.. sampai 1 saat, mak aku jawab soalan aku macam nih “kau siapa?”

Rasa macam nak jatuh jantung aku bila mak tanya macam tu.. mula² aku anggap mak bergurau.. tapi beberape kali soalan sama mak tanya aku.. aku pasti mak tak bergurau dah.. tapi ade masa dia ingat semua bende, ade masa dia tak ingat langsung, ade masa dia macam tak tahu nak bercakap.. Tengok keadaan mak yang dah tak boleh buat ape² tu, dengan bapak aku yang asyik marah mak aku but still dia tolonglah tengok² kan mak aku masa kiteorg kerja.. Adik beradik yang lain dah kahwin & duduk jauh.. Aku decided untuk tunda perkahwinan aku yang berbaki beberape bulan je tu. So masa pillow talk dengan mak aku before tidur aku cakap la aku nak tunda nikah.. Aku masa tu tak pasti samada mak aku faham ke tak ape aku cakap, dia akan respond ke..

Lama juga sepiiii je.. tibe² mak aku bersuara tapi susah sikitlah nak faham, berulang kali aku suruh mak aku ulang, baru aku faham.. rupa² nya mak aku suruh aku percepatkan nikah.. dia suruh aku nikah bulan depan nye, mak suruh aku cari photographer dan make sure semua adik beradik aku ada sebab mak nak buat gambar kenangan.. ohh.. di sebabkan family aku nih kucar kacir so, memang susah la nak dapat berkumpul semua tu. So aku usahakan lah untuk nikah bulan depan nya. Tapi nikah jelah dulu kenduri tetap tarikh asal. Rezeki masa aku nikah tu semua adik beradik aku ada.. Lepas nikah mak suruh aku ikut suami aku, mak aku duduk dengan kakak aku.

Short long story, tak lama lepas aku nikah, 1 hari tu aku tak tahu kenapa, aku rasa aku terlalu rindu kan mak aku. Jadi aku ajak husband aku pergi tengok mak weekend nanti.. Tapi siapa sangka, weekend tu rupanya adalah hari untuk aku hantar mak ke rumah baru mak. Jumaat malam mak aku meninggal, aku bergegas ke rumah mak.. bukak pintu rumah aku cari emak. Ya Allah.. aku berdiri betul² depan jasad emak yang kaku. Aku tatap muka mak, mak macam senyum, macam tengah tidur lena.. Aku pegang, aku cium.. pucat, sejuk..

Allahu.. aku pernah janji supaya tak nangis bila mak pergi, tapi ternyata aku tak mampu.. laju nye air mata mengalir.. malam tu aku tidur dengan jenazah mak, aku selalu tidur dengan mak sejak kecik, tapi hari tu aku tidur dengan mak yang dah tak bernyawa.. kejap aku bangun baca yasin, kejap aku tidor semula pelok jenazah, lepas tu bangun semula baca yasin. Esok pagi nye aku siap² nak mandi kan jenazah mak.. mak.. ini je khidmat terakhir adik untuk mak.. selalunya adik mandikan mak sambil tanya macam², tapi hari ni mak, adik diam seribu bahasa mak, mak.. adik mandikan mak buat kali terakhir ni mak. Mak dah mandi, mak dah wangi, mak dah cantik dengan ‘baju’ putih mak, aku cium mak, lama aku cium, rasa macam tak nak lepas..

Sekarang masanya kami semua solat kan mak. aku sejenis yang takut tengok keranda dengan van jenazah.. tapi hari tu aku temankan mak dalam van jenazah, aku ikut sampai kubur, kalau boleh sesaat pun aku tak nak jauh dari mak.. waktu aku rasa paling lemah, waktu semua orang kambus jenazah mak.. lepas ni aku dah tak boleh tatap wajah mak, tak boleh cium mak. Mak, berat kaki adik nak melangkah pergi. Kalau dulu adik selalu call mak cakap rindu, lepas ni tak boleh dah mak.. Aku tengok gambar nikah, mak kata nak bergambar dengam SEMUA anak² mak sebagai kenangan mak, tapi sebenarnye mak tinggalkan kenangan buat kami semua..

Dari aku kecik aku paling takut kalau sesuatu terjadi pada mak tapi aku tak ade di sisi emak.. perkara yang paling aku takut tu lah yang terjadi.. mak pergi tapi aku jauh.. aku tak sempat mintak ampun, mintak halal kan semuanya dari emak.. aku tak sempat nak cakap kat mak yang aku sayang sangat dekat emak, aku tak sempat nak cakap dekat mak yang aku rindu sangat dekat mak dan aku tak sempat nak bagi tahu emak yang aku tengah membawak cucu dia. Terkilannya aku.. tapi aku tak menyesal ikut cakap mak awal kan nikah, sebab mak tinggalkan ‘kenangan’ dia buat kami semua. Kiteorg tak pernah bergambar 1 family, itulah kali pertama dan terakhir.. itulah satu² nya gambar kami semua bersama.

Moga emak di masukkan ke syurga firdaus.. Buat yang masih punya emak, jagalah, sayanglah sampai hujung nyawa mak kalian.. Emak tak ada ganti, gembirakan dia, bahagiakan dia, cium pipi nya, cium tangannya, pelok erat².. Siapa sangka andai itu pelukan, ciuman terakhir semasa dia masih bernyawa. Sekian sahaja dari aku.

Dari aku yang merindui emak,

– Sha

Hantar confession anda di sini -> https://iiumc.com/submit