BPD dan Persahabatan

BPD dan Persahabatan

Assalamualaikum. Hai aku N. Ni kali kedua aku confessed kat IIUM confession. Aku minta maaf sebab confession kali ni bercampur melayu-english.

Last year, Dr diagnosed i have BPD. Tu pun selepas 4 tahun jumpa psychiatry untuk rawatan MDD. Baru Dr dapat detect aku adalah masalah lain. Tapi aku tak salahkan Dr, lambat diagnosed sakit aku tu. Sebab aku tahu BPD ni complex mental disorder dan ambil masa untuk diagnosis.

BPD ni apa ye? BPD ni adalah shortform untuk perkataan borderline personality disorder. Mereka yang didiagnosed dengan BPD ni seringkali menghadapi masalah dalam perhubungan, mengawal emosi dan kemarahan. Sering takut ditinggalkan dan diabaikan. Kebanyakan BPD ni, walaupun tak semua mempunyai kecenderungan untuk melakukan self harm dan percubaan bunuh diri.

Kali ni aku nak cerita sikit mengenai BPD dan relationship (especially friendship). Macam mana BPD ni boleh bagi kesan pada persahabatan.

Since di diagnosed as BPD especially concerning friendship, it has been a steep learning curve. I’ve loved and lost so many friends. Aku kena belajar untuk menjadi seorang kawan yang baik. Kena belajar how to beat the borderline inside me who tries to warp friendship into something it’s not meant to be — therapy. Aku yakin, cerita yang bakal ditulis ni adalah sama, yang mana sering dilalui oleh pesakit BPD yang sedang berusaha untuk pulih dari BPD ni.supaya kami boleh menjalinkan persahabatan yang berkekalan. Bak kata orang lasting friendships. Gitu.

Ada 2 sebab musabab yang membuatkan aku ingin menulis mengenai BPD dan persahabatan.

First, perspektif pesakit BPD mengenai dunia ni completely different light than neurotypicals do. Dan sangat penting bagi korang tahu yang my brains go haywire from the outside.

Secondly, ada event yang berlaku few nights ago, yang membuatkan aku rasa ingin menulis mengenai artikel ni, and it also leads me to my first point.

1. My worst fear is abandonment.

Aku ada seorang kawan. The closed one. Someone yang aku sangat sayang dan aku get attached to her. Masalah BDP ni, kami easily get attached to someone. Dia janji dekat aku, yang dia tak akan tinggalkan aku. Akan setia bersama aku, susah senang.

BPD ni buat aku susah untuk percaya, yang ada orang sanggup setia bersama aku. Trust is incredibly hard, even with assurances as wonderful as my friends have given me. Untuk korang yang tengah baca ni, penting untuk korang tahu. Pesakit bpd ni sentiasa melalui hari-hari mendatang, dengan merasakan seseorang yang aku sayang, akan tinggalkan aku satu hari nanti. Dan benda ni sangat kerap terjadi. Sampai dah jadi baseline dalam hidup aku. Yang berbeza sama ada perasaan tu intense or tak.

2. I need constant validation.

RESOURCES FROM

PERSONALITY DISORDER AWARENESS NETWORK

Aku banyak belajar mengenai personality disorder. Aku banyak membaca dan buat research dari helpful websites and organizations.

Generally BPD sangat tak rational dan sentiasa takut jika orang yang aku sayang akan abaikan aku. Sebab tu korang jangan terkejut, jika kami ni sangat perlukan jaminan yang berterusan. Bahawa our loved ones don’t hate us, aren’t going to leave us, aren’t mad at us, aren’t annoyed by us, etc.

Aku tahu, mungkin tak sihat untuk to validate 24/7, tapi aku percaya jika korang kenal atau berkawan dengan pesakit BPD. The best thing you can do for a borderline friend is send them an unsolicited text everyone once in a while. Just untuk bagitahu mereka, yang korang sayang dan fikir tentang mereka. Bagi aku, knowing I am in my friend’s thoughts and matter to them, without asking for validation in the first place, is literally the best thing in the world.

3. Aku sentiasa persoalkan setiap interaksi yang ada dan tindakan yang aku buat.

Disebabkan aku terlalu takut jika diabaikan, aku juga selalu rasa takut kalau aku ada buat silap.antara simptom BPD ni, emosi yang cepat berubah, uncontrolled mood swings dan emosi.

So ada kebarangkalian yang aku akan cakap atau buat sesuatu yang menyakitkan hati orang.

Yang menjadi isu, bila aku tak mampu nak recognize, sama ada perbuatan aku tu betul atau salah. Jadi aku selalu overanalyze every interaction for potential flaws in fear that I said or did something wrong. No one is more critical of me than myself.

4. My emotions hinge on tiny, mostly irrational moments. Bersabarlah

Bila seseorang tu tak reply text aku, aku rasa dunia macam nak runtuh.haha..over kan? Tapi tu lah realitinya. bila dia tak reply text, aku merasakan yang aku ada buat silap atau annoyed diorang

Bila orang cancel plans, I spiral into a depression because I planned my entire day around seeing that person. Aku mungkin assume yang orang tu benci aku.

Bila aku nampak gambar kawan aku kat fb, tengah hanging out dengan orang lain, aku akan rasa jeles yang teramat. Seolah-olah diorang macam tak sayang kat aku.

Pada kebanyakan masa, pesakit bpd ni tak rational sebab adanya emosi yang attached kat mereka.. macam yang aku pernah mentioned, aku melihat dunia ni dari perspektif yang berbeza. Dunia aku cuma ada dua – all or nothing, black and white, soaring or spiral. So bersabarlah dengan kami. But also keep me in line by reminding me, you are allowed to have your own life apart from me.

5. Boundaries are hard-learned and important.

Walaupun wujudnya stigma terhadap bpd ni, korang perlu ingat. Bpd ni bukan inherently toxic or abusive. Borderlines mampu untuk menyayangi, supportive and kind. I am one of them. From a cursory reading of the above, however, it’s easy to see how BPD friendships can cross boundaries into the realm of toxicity.

Ni mungkin tak terpakai untuk semua pesakit bpd, tapi bagi aku personally, Aku selalu tanya kawan aku

“Is this OK?”

Is it OK untuk aku talk about certain topics, , untuk aku text pada masa tertentu of day, to ask for validation in a certain manner? As a borderline, boundaries can be easily blurred in the search for validation and in desperate attempts to avoid abandonment.. Establishing checks with your friends to ensure those boundaries are still in place can mean the difference between saving or losing a friendship.

6. Rasa sayang yang terlalu mendalam.

Borderlines are truly all or nothing. Kalau aku sayang kau, aku akan sayang giler-giler, sayang sampai mati. So bila ada pesakit borderline yang cakap dia sayang korang,percayalah. Korang sebenarnya sedang disayangi oleh seseorang yang terlalu menyayangi korang sampai sanggup buat apa je untuk korang.

Tapi rasa sayang ni boleh jadi sesuatu yang tak sihat, bila ia left unchecked and painful if abandonment occurs. I would probably take a bullet for my friends. You can be left thinking you love the people in your life more than they could ever love you, and this can lead to some toxic power dynamics in relationships.

Apa pun, bagi aku. Love adalah benda yang paling beautiful about being borderline. Aku rasa, borderline love adalah salah satu strongest loves on the planet. If you are my friend, I am loyal to you. You are beautiful to me. You accomplishments are poetry. I think you’re fucking amazing. And you’re one of the best friends I’ve ever had.

So bagi sesiapa yang kenal dan berkawan dengan pesakit borderline personality disorder, thank you for being there.

– N

Hantar confession anda di sini -> www.iiumc.com/submit