Perempuan Melayu dan Obesiti

Perempuan Melayu dan Obesiti

Selamat sejahtera. Saya mengarang confession ini untuk meluah perasan dan mencatatkan pemerhatian saya dengan harapan tulisan ini boleh dijadikan iktibar untuk wanita-wanita di luar sana.

To start with, let me just say this straight, Perempuan Melayu GEMOK! Sila hadam and if you beg to differ, I ask you to stop being in denial. Fakta yang sudah terang lagi bersuluh.

Just walk and look around and you will agree with me. Kenapa saya kata perempuan Melayu dan bukannya perempuan Malaysia ataupun perempuan Asia, well let’s just face it.

Walaupun masalah kegemukan dan obesiti semakin prevailing dalam segenap lapisan masyarakat tapi somehow isu ini lagi sinonim dengan perempuan Melayu.

Not an issue with Chinese, Indians, lain-lain, or even Indonesian ladies yang salah silah lebih kurang Melayu. Perkara ini tidak memeranjatkan berdasarkan sebab-sebab berikut;

1. Perempuan Melayu tidak aktif.

– Tidak bersenam dan bersukan.

– Kurang galakan dan dorongan ibu bapa sejak dari kecil untuk melibatkan kanak-kanak perempuan Melayu dengan aktiviti-aktiviti fizikal.

– Bila dah besar the only time they will run is when they they see the lift door closing. Like seriously.

2. Perempuan Melayu kuat makan dan tidak jaga makan.

– Suka makanan dan minuman manis dan viral.

– Kek, bubble tea, segala jenis desert dari korea dia bedal dan sanggup tu beratur panjang dan perabih duit.

3. Perempuan Melayu manja.

– Handbag pon nak suruh boyfriend angkat.

– Recurrent theme dalam KRT or IIUM confession blaming the husband kalau diorang become fat and ugly after bersalin. Pernah perempuan bangsa lain keluar statement gini? Mungkin ada tapi I never come across mereka mengeluarkan such a sorry excuse.

4. Perempuan Melayu propa.

– Join running event sana-sini upload fb, twitter, instagram bagai. Tapi most of the time they will just walk during the so called running event. Sanggup bayar mahal-mahal for cheap publicity and short term fame.

– Alasan tidak bersenam biasanya sebab sibuk dan dah banyak buat kerja rumah. It is just not the same. You still kena buat aktiviti-aktiviti senaman kardio secara berkala.

Paling senang dan murah joging di taman rekreasi. Ni kalau pergi mana-mana taman rekreasi memang tak nampak lah perempuan Melayu nak berjoging. Yang ada jalan berkepit dengan jantan or duduk makan kacang kat bench.

Ok sekian sahaja luahan perasaan saya. Bukan niat untuk mengecam tapi untuk menegur dan mengingatkan. Mungkin kasar dan nampak racist.

And I know I shouldn’t generalise all Malay women. Tapi I really hope I won’t see more of perempuan Melayu becoming fat. Kerana disebalik kegemukan itu ada kelembutan dan keazaman yang luar biasa.

Sama-sama kita berubah.

– Non-obese (Bukan nama sebenar)

Hantar confession anda di sini -> https://iiumc.com/submit

Share via
Copy link
Powered by Social Snap