Raya yang suram

Raya yang suram

Assalamualaikum..

Raya tahun ni adalah raya yang paling suram bagi keluarga ak..setelah pemergian arwah nenek tahun 2014 dan arwah atok hujung tahun 2015,ak tengok family aku semakin renggang..

Pakcik n makcik ak semakin menjarakkan diri dari keluarga aku..semua ni sebab HARTA.. adik beradik mak aku ada 6 orang..mak aku anak ke 3..adik beradik mak aku 3 orang kat KL dan sorang kat trengganu..

Raya tahun ni,hanya family ak je yang blk kg..5 family lain,semua bgth xdpt cuti,suami/istri ad kje,ank nk smbung blaja kt oversea, dll…padahal,time arwah atok n nenek ada,semua xpnah miss raya kat kg…walaupn raya ke2 or ke3 baru sampai..

Sebelum arwah atok n nenek meninggal,family ak yg jaga arwah masa diorg sakit..4-5 thn gak adik ak yg peremp jaga arwah atok n nenek..die sanggup xsambung blaja..kakak ak pn sme..berhenti kje utk tolong jagekn arwah…family lain?arahan je yg diorg pndai bg..maklumla..semua 'educated' n ad degree..mak ak je yg xabis skolah..jd,kluarga pcik n mcik ak pndang sbelah mata je..

Lepas arwah atok n nenek ak mninggal,semua bkumpul bbincang pasal pembahagian harta..giler..berperang gak mse tu..abis semua diungkit2…emas pemberian arwah nenek sbgai upah/hadiah kt adik n kakak ak pn jd isu..masa arwah ad,xde pn yg pertikaikn bnda tu..

Habis jad huru hara sbb HARTA..smpai xbtegur sapa adik beradik..mak ak dah try contact smua..tny balik or x..kalau mak ak xcntact,jgn harap org len nk cntact..last2,family ak je yg braya kat kg..mak ak pn da mrajuk sbnarnye..xnk blk kg gak..tp,ayah ak bg alasan nk tgk kubur arwah..tpakse mak ikut..

Macam mn nk pulihkan keadaan ek?ssh nk bg nasihat kat org2 yg belajar pandai..ad degree..ad master n phd..HARTA buatkn org pndai jd bodoh..kalw ak,ak xnk pn harta2 tu..ckupla parent ak anta blaja n bg ilmu..harta nnti bley cri sdiri..tqvm

– AA

Hantar confession anda di sini -> www.iiumc.com/submit