Tak Selamanya Gagal

Tak Selamanya Gagal

Assalamualaikum semua. Thanks admin kalau publish confession aku. Aku sebenarnya nak menjawab confession “Aku yang Gagal” by AyG (https://iiumc.com/aku-yang-gagal-2/). Kalau ikutkan masalah kau lebih kurang sama je ngn aku.. serius rasa loser sangat bila jobless, tak de kawan kan lepas kawen.. aku pernah rasa insecure ngn ape yang aku alami sekarang ni sebab macam takde life..

Aku ni grad uia tahun 2015, lepas je 3 bulan grad aku kawen, dalam ujung tahun 2015 tu aku konvo n tengah mengandungkan anak sulung.. masa tu ase mcm aku ni tak berguna betul kat mak ayah aku, dah kawen pon masih tak dapat keje, once laki aku tahu aku pregnant dia tak bagi aku keje sebab katanya takut jadi pape kan, n ape yang aku buat ialah REDHA dgn ketentuan yang jadi.

Ok dah bersalin selamat dapat anak sulung ni dalam pantang aku dah warning, aku nak kerja sebab mak ayah aku nak tengok aku kerja, tapi end up lekat no dua wehh, dah makan pil perancang ape sume tu, sape tak depress kan, tang tahu pregnant lagi aku mcm gila n mati akal nangis je kejenya.. siap riki lagi kt ig n blog cari ubat utk gugurkan kandungan masa tu..

Memang bodoh sangat aku masa tu. Segala mak nenek petua gugurkan aku bantai, makan nenas, insert segala mak nenek jamu utk bg period.. makan ubt farmasi untuk turun darah, tp tak turun2, ubat gugur je tak sempt beli sebab masa tu ayat keramat laki aku yang aku ingat sampai sekarang,

“tak perlu la kita buat macam2, mana tahu yang no 2 ni bawa rezeki untuk kita berdua”

Sebab dia pon mcm tak ready lagi nak menimang baby baru. Jangan salahkan suami aku kalau aku try mcm2. Dia tahu aku makan mcm2 sebab dia tahu aku yang mcm tak leh pikir panjang wat camtu, sbb dia ase bersalah ngn aku masa tu jadi dia ikut je ape aku nak buat.. Masa tu kami 3 beranak terasa sempit sangat kehidupan ngn suami baru kerje. Aku pulak tak keje langsung, barang2 baby lagi, tp Allah tu maha mendengar n nasib baik iman ade lagi dalam hati. Aku mohon doa, aku menangis atas sejadah, aku mintak ampun mohon doa ngn Dia. Akhirnya selamat melahirkan baby ke dua, dua bulan selepas anak aku yang sulung umur 1 tahun.

Barang2 baby aku yang sulung banyak pakai barang ipar duai aku je.. dia sedekah kata amekla guna.. alhamdulillah walaupon aku tak pernah pon join group wasap ipar duai aku (aku tahu ade sebab laki aku ade dalam tu tp tak invite aku masuk pon) tapi kami selalu komen setiap masa whatsapp status, kira mcm personally tegur.. chat personal, alhamdulillah takde masalah..

Nak dijadikan citer dlm pantang anak kedua, laki aku isi borang untuk penjawatan naik pangkat.. n alhamdulillah lulus, tapi kami kena PJJ utk latihan dia tu, masa tu anak aku yg ke dua baru 6 bulan dah kena tinggal ngn ayah dyorg.. tp syukur alhamdulillah dia manage utk habiskan latihan tu n dapat naik pangkat, memang rezeki kami 4 beranak, tp aku stay ngn family aku balik selama 9 bln pjj tu.. aku takleh nak keje sape nak jaga anak aku kan? Dgn takde lesen lagi la susah orang nak terima aku keje. So, aku pon buat jela bisnes online.. alhamdulillah rezeki sentiasa ade..

Aku takde kawan tmpt kerja, dah bisnes online kan keje dari rumah. Anak2 aku la jadi kawan2 aku, tp susah la nak communicate mcm itik ngn kucing la cakap  jadi sepanjang 9 bulan laki aku takde, kawan2 dari uia, zaman skolah menengah banyak bagi support cakap sabar weh, Tuhan takkan uji kalau dia tahu hamba dia mampu kan.. So kawan rapat dari zaman skolah pon jarang2 dah contct sejak aku kawen ni, tp tak contact tak bermakna putus kawan, sbb mmg priority mmg utk keluarga kecil aku, dyorg pon paham sbb aku ade komitmen lagi besar utk aku buat iaitu mbesarkan anak2 dgn penuh kasih sayang dan didikan..

Kalau cakap pasal kerja serius memang aku teringin la nak keje tp ntah la, aku pon tak thu la aku mampu buat ke tak, nak tinggalkan anak2 aku yang aku jaga dari lahir ni.. cuma bulan 2, lepas raya cina ni aku nak amek lesen kereta n belajar sampai pandai, pastu aku niat bila aku pandai keta sikit lagi moga ade la rezeki keje melekat kat aku, kalau takde pon aku REDHA je. Kalau tak dpt pon aku nak sambung niaga online la gitu. Doakan aku yang baik2 ye.

Aku just nak cakap, ape yang berlaku tu kekadang terbaik dah untuk kita, jangan pernah bersangka buruk ngn Allah, dia dah bagi yang terbaik untuk kita, pasal kawan tu aku tak amek port sangat sebab aku tahu sahabat yang baik akan sentiasa kirim doa dalam solat untuk sahabat dia. Sekarang aku officially surirumah berijazah tp keje online.. Okay la tu kan, hihi.. Okeylah semua, terima kasih kerana sudi baca. Assalamualaikum.

– Syair buluh perindu

Hantar confession anda di sini -> https://iiumc.com/submit