Terlalu Sayangkan Suami

Hi semua, saya just nak share satu masalah saya yang makan diri saya tapi saya masih lagi stay.

Masalah saya, saya sayangkan dan kesiankan suami saya, sampai saya tak kesiankan diri sendiri.

Masa kami kahwin dulu, kami dua-dua bekerja, tapi malangnya bulan ketiga kahwin (masa tu hujung 2018) kontrak suami saya tak sambung, kena retrenchment. Ramai lah terkesan masa tu.

Then suami saya ambil masa agak lama untuk bangkit & sedar, almost setahun juga saya menanggung semua benda.

Nasib baik suami saya tak ada kereta or hutang lain so saya bayar sewa rumah, utilities bill dan hutang-hutang saya.

Actually my dad stay sekali, so masa tu saya tak kesah sangat suami tak kerja sebab dia tolong tengokkan abah saya, belikan makanan, bawak pergi check up sebab kerja saya pun tak tentu selalu outstation & balik lewat.

Then tengah tahun 2019 dalam bulan September gitu, suami saya dapat kerja. Gaji tak banyak RM1,000 lebih tapi lepas lah dia nak bayar sewa rumah & belanja harian dia.

Kemudian, awal 2020 sebelum PKP, ayah saya masuk hospital, dan masa tu saya dapat tahu suami saya resign, atas alasan kerja tu lambat dapat gaji, gaji berkira. Masa ni baru 5 bulan dia kerja.

Saya balik dari hospital settlekan abah saya, saya tengok dia tidur kat rumah tak pergi kerja. Saya rasa down gila masa tu.

Saya menangis depan dia sebab saya penat baru balik dari hospital settlekan deposit bill semua and tengok dia senang lenang tidur dekat rumah.

So start PKP, memang sepanjang PKP suami tidak bekerja. Nasib baik saya gaji penuh, ada moratorium, dapatkan menampung hidup termasuk belanja abah saya.

Suami masih bantu kerja-kerja rumah & bantu jaga abah saya jadi saya tutup mata je masa tu.

Macam-macam saya bantu suami, buatkan resume, hantar kan resume, bagi modal untuk dia meniaga kecil-kecil.

Abah saya pun bagi modal juga sebab dia nak pinjam duit daripada abah saya, tapi sampai ke saat ini, meniaga ke mana, duit lebur aja.

Meniaga kejap meniaga, kejap stop, kejap bukak booth, kejap jual online.

Jangan bagi cadangan untuk buat grab/foodpanda sebab suami saya tak ada lesen and tak teruskan ambil lesen lepas PKP walaupun saya dah bayarkan deposit untuk ambil lesen.

Sekarang condition abah saya dah ok alhamdulillah, dah boleh urus diri sendiri, dah boleh drive & pergi makan sendiri so saya tak harapkan suami saya lagi.

Suami masih sama, kejap ikut kawan kerja, ada job ada lah payment dalam RM300-RM500, kadang-kadang dapat RM1000 tapi bukan tiap tiap bulan.

Cuma, memang selalu tak ada job tu & dia duduk rumah saja tidur, makan, hidup macam tiada masalah semua saya tanggung.

Saya tau & sedar saya tak boleh dah menanggung dia dah, cuma masalah saya, saya sayangkan dia & saya kecewa kenapa perkahwinan jadi macam ni.

Tolong lah bagi buah fikiran atau cadangan yang bernas.

Saya tau saya kena fikir diri sendiri dulu cuma tu lah, saya tak tau kenapa sayangkan dia.

Nasib baik kami tak dikurniakan anak lagi.

– Kejora (Bukan nama sebenar)

Hantar confession anda di sini -> https://iiumc.com/submit