Assalamualaikum kepada semua pembaca iium confession. Nama saya Lia, umur tahun ni dah 25. Alhamdulillah dah bekerja dan masih bujang , single dan takde boyfriend. Yalah tgk tajuk pun dah tau kan?
Pertama sekali saya nak tegaskan di sini ialah, I am definitely NOT LESBIAN or whatever yang seangkatan dengannya.I am completely normal and straight. Cuma saya dapati saya tidak berminat untuk couple atau in a relationship dan sebagainya. Buktinya, sepanjang 25 tahun saya hidup ni, memang saya tak pernah couple. Dulu waktu muda remaja umur belasan tahun memang tak risau, yalah, sekarang bila dah 25 dah start pikir masa depan dan salah satu impian setiap wanita mestilah kahwin kan? Memang orang akan kata, alah, takyah risau lah, mesti jumpa jodoh punya lepas ni, tapi sbenarnya kalau kita tak duduk tempat orang yang mengalami masalah tu kita takkan faham rumitnya macamana.
Bukanlah takde orang yang cuba berkenalan, ada, cuma proses perkenalan tu mesti akan tergantung sekerat jalan sebab perangai saya yang tak konsisten, kejap layan, kejap tak layan. Korang kena tau kenapa saya macam tu. Sebenarnya, setiap kali ada lelaki yang cuba berkenalan, saya rasa loya dan rasa malas sangat nk balas text tu. Ya, memang saya rasa loya dan nak muntah je, tapi tak la sampai muntah. Saya pun tak tau kenapa jadi macam tu. Satu lagi, saya tak suka lengthy phone call.So, bila saya tak layan, lelaki pun anggap saya tak berminat dan tak teruskan takruf.
Ok lah, sebelum tu saya nak state juga lah kat sini tentang rupa saya. Saya memang bukan kategori lawa, tu yang pasti, tinggi sederhana, badan tak gemuk tak kurus. Maybe ni salah satu sebab juga kenapa tak ramai lelaki yang approach. Tapi saya tengok di sekeliling saya ramai kawan2 yang biasa2 juga macam saya, ada je jodoh dia, elok je kawin semua. Jadi saya selalu yakinkan diri, rupa saya bukan puncanya.
Saya hanya selesa dengan kawan lelaki yang dah kenal lama, contohnya kawan sekolah rendah dan skolah menengah. Masalahnya bila dah kenal lama, dah rapat , dah selesa bercerita itu ini, I won’t see him as a man, sbaliknya saya akan anggap dia mcm kawan perempuan yang rapat. Memang takde romance langsung la. Entah apa yang saya nak, saya pun tak tau la.
Satu yang saya perasan, saya memang kurang konsisten. Contohnya, dulu- dulu saya minat artis kpop, (skarang tak dah) kalau saya minat artis A , saya akan tengok stiap variety show yg dia join, save gambar kat handphone dsb. Tapi paling lama pun 3 bulan, lepas tu saya tak minat dah. Rasa minat tu hilang tu secepat dia datang. Bila dah hilang tu, memang tak minat langsung dah la, back to normal. Kadang2 bila pikir balik saya hairan juga kenapa la saya minat artis A ni dulu. Lpas tu proses yang sama berlaku kalau saya ada minat artis lain.
Pastu saya ada satu lagi masalah lain yang mungkin menyumbang juga kepada keadaan saya sekarang ni. Dulu masa saya sekolah menengah, saya ada sorang bestfriend yang rapat gila, mana2 pun pergi berdua. Yang pelik dan anehnya, bila saya terlalu rapat dengan seseorang tu, akan ada certain time, saya tak boleh tengok muka dia. Kalau rasa macam tu datang, saya mulalah buat perangai, saya akan cuba jauhkan diri dari dia tanpa sebab. Saya akan diam je taknak cakap dengan dia dan akan cuba berseorangan atau kawan dengan orang lain. Pastu saya akan back to normal. Banyak kali juga la jadi macam tu. Ya saya memang kejam dan pelik sebab buat camtu, sbb tu saya berazam bila di uni saya tak nak ada bestfriend, cukup kawan biasa2 je.
Ok berbalik pada original problem, saya nak minta juga pendapat pembaca semua tentang masalah yang saya hadapi ni. Saya sebenarnya jeles tengok orang lain semua ada pasangan , saya je yang berat jodoh ni. Pastu susah pulak tu nak berkenalan dengan lelaki. Hal yang bagi orang lain mudah( berkenalan) tu sangat susah bagi saya.
Bagi la tips supaya saya berminat sikit nak berkenalan dengan lelaki, doa, solat sunat yang perlu saya perlu buat supaya ringan jodoh, saya tak kisah, bagi je tips pape. Harap pembaca semua boleh doakan saya dapat bakal suami yang soleh dan terima saya seadanya suatu hari nanti, inshaaAllah.
– Lia
Hantar confession anda di sini -> www.iiumc.com/submit