Dulu masa SPM saya amik pure science pastu nak lari dari subjek kimia. Sekarang saya lepasan diploma in accounting dengan cgpa 2.93.
Saya sangat lemah dalam subject killer macam financial accounting, financial acc reporting dan management accounting.
Tapi bila saya boleh score dan sangat minat subject taxation, financial management, business basic, statistics, computerised acc dan audit.
Saya paling lemah dekat 3 subjek tu. Selalu sangat failed time test. Pernah kena repeat paper lak tu. Bila final pon takat lulus atas pagar dapat c-…..
Saya ni macam susah sangat nak faham tiga subjek tu. Macam tak minat, belajarlah sesungguh mana saya susah sangat nak faham lagi2 financial accounting.
Debit credit still lagi tak boleh nak skill. Sometimes, belajar dengan kawan pon tak faham2.
Saya ni jenis study berpanjangan tapi masih bengong lagi. Macam slow learner.
Kadang bila tanya lecturer pon tak membantu.
Lecturer kata, “Sepatutnya awak dah kena mahir basic accounting, dah tahu tak pandai acc, knp sambung acc?”
Kadang dapat jugak kawan yang kata saya ni membebankan diorang sebab minta tolong ajar.
Now, saya dalam dilema, sama ada patut teruskan ambil account atau tukar course lain.
And kalau course lain, course apa patut saya ambil? Finance? Business?
Saya ni minat kira2 and suka menghafal like 50 50. Kalau nak tanya minat? Ada certain subject saya minat sangat2. Just 3 subject tu memang tak minat.
But kali ni untuk degree saya tak nak tersalah pilih course, saya nak cuba mendapat pointer yang lebih baik. Plus, pointer diploma saya layak ke masuk ipta?
Please bantu saya dengan segera.
– xyz (Bukan nama sebenar)
Hantar confession anda di sini -> https://iiumc.com/submit
Cuba dapatkan personal tutor untuk 3 subjek yang adik lemah tu, Belajar dan kuasai kursus tersebut. Sayang kalau dah ada diploma Acc tapi degree tak sambung Acc, it will effect your career path nanti, sebab kalau nak kerje bidang Acc kene ada degree baru boleh pergi jauh
Adik boleh try utk bekerja dulu setahun dua, untuk ambil pengalaman, lepas tu kalau nak upgrade pergi degree pun bole, sebab apa yg kita belajar tu tak semestinya sama dgn pekerjaan yg sebenar. Lepastu kalau dh jumpa minat apa yg adik nak senang nak pilih bidang apa yg adik minat.