So, since aku ada instagram. Adalah tadi share satu gambar yang berkaitan dengan life as mommy to be ni with short caption yang agak general bagi aku.
Then tetiba ada kawan tinggalkan komen tanya aku mengandung ke? Nak tak nak, aku mengakulah. Yes am pregnant girl. Terkejut jugaklah dia sebab diam-diam aku ni rupanya dah kahwin dan sekarang mengandung pulak.
Ha ah. Dalam media sosial, aku tak update sangat pasal life aku. Masa tunang pun, keluarga belah pihak lelaki dan perempuan je yang tau. Untuk kawan-kawan pulak, adalah berapa kerat yang aku bagitau. The rest, aku buat senyap.
Masa kahwin, aku tak jemput ramai orang. Sebab masa tu sibuk kot nak buat preparation. So, media sosial off kejap. Yang aku dapat jemput pun, kawan-kawan sekelas masa ambik diploma. Jemput through group whatsapp. Ramai jugaklah yang datang. Rombongan kot. Dari jauh datang semata-mata nak bagi support dekat aku. Huhu.
Dah selesai semua sah aku jadi bini orang, pun masih tak update dekat media sosial. Takde sekeping pun gambar kahwin aku dengan suami kena upload masuk media sosial eventhough aku dengan suami sebenarnya kaki media sosial jugak! Hahahaaa. Especially laki yang most of the time asyik berkepit dengan handphone je. T_T
And now alhamdulillah. Aku mengandung. Nak masuk 6 bulan. Tu pun berapa ketul je yang tau. Awal trimester dulu, aku tak hebohkan sangat. Masih fragile gitew. Kawan rapat je yang tau sebab aku dengan dorang macam dah biasa share life sesama kami. So, why not aku bagitau dorang yang sentiasa dengan aku dari zaman frust menonggeng masa bercinta dulu sampailah sekarang aku dah nak beranak ni.
Bagi aku, pendapat peribadi aku. Okey je kau nak share life kau pada orang. Aku selalu je baca. Tapi ber-limitlah bila nak share. Kita tak tau niat orang yang share life dia ni. Yang mana baik, aku ambil untuk jadikan panduan. Yang mana buruk, aku endahkan.
Allah uji kita macam-macam. Kalau kita berfikiran share life story pada orang adalah sesuatu yang tak patut, then jangan buat tapi pada masa yang sama. Jangan condemn orang yang share life dia sampai bash teruk-teruk. Padahal, kau tak sedar attitude kau yang buruk dah terserlah dekat situ.
Well aku pun jarang nak share life pada orang sebab belajar dari kesilapan dulu. Tapi kalau share pun, aku akan selitkan sikit sesuatu yang orang boleh ambil dan jadikan panduan atau pengajaran dalam hidup dorang. So, takdelah macam post yang tin kosong sangat. At least ada bunyi sikit.
Aku tau, ada je yang tak setuju dengan apa yang aku tulis ni. Sebab rambut sama hitam, hati lain-lain. Apapun, rajinkan diri untuk baca pendapat orang sebab pendapat yang berlainan ni seronok juga bila dibaca. Ada benda yang orang lain boleh fikir luar dari pemikiran kita sampai terdetik dalam hati, eh betul jugak kan?
– Mommy To Be
Hantar confession anda di sini -> www.iiumc.com/submit