Dulu menetap di kampung dan dekat dengan family dan family mertua. Sekarang sudah berhijrah ke negeri lain yang jauh dari family dan family mertua.
Pernah berdoa untuk tinggal jauh dari family. Alhamdulillah Allah makbulkan doa aku itu atas asbab suami aku diberhentikan kerja dan terpaksa pindah untuk pekerjaan di company lain.
Niat aku nak duduk jauh bukan untuk memutuskan hubungan silaturahim tetapi untuk limitkan masa berjumpa demi menjaga mental health aku.
Ada pernah tengok video yang mengatakan kita boleh berhijrah atas asbab nak menjauh dari family atas sebab-sebab tertentu seperti narsistik, tiada common sense, toksik dan sebagainya.
Kenapa nak berjauhan dengan family tu banyak kisahnya yang tak perlu pun untuk aku buka aibnya. Tapi mungkin bagi orang lain biasa, tapi mungkin bagi aku sensitif dan aku tak boleh terima benda tu.
Dah cuba sedaya upaya untuk berdamai dengan takdir tapi belum boleh sepenuhnya.
Aku sampai terfikir aku ni teruk sebab doa yang bukan-bukan dan tak boleh nak masuk dengan mereka, tapi aku sangat tertekan dan stress bila jumpa mereka selalu.
Tapi itulah, sudah berhijrah tetapi mereka pula suka selalu datang rumah aku. Agak kerap. Aku dah talk dengan suami aku tapi biasalah, mestilah aku tak menang.
Jadi aku nak tanya pendapat semua, apa lagi yang perlu aku buat untuk jauhkan diri?
Dan adakah tindakan aku untuk jauhkan diri ni salah sebenarnya?
– Kaka (Bukan nama sebenar)
Hantar confession anda di sini -> https://iiumc.com/submit