Hi semua, nama aku Melur. Actually aku pernah hantar 3 story dekat sini, tapi rasanya tak approve kot. Aku tak sure kalau admin approve tapi aku yang tak perasan. Hehe.
Aku nak sambung cerita yang aku pernah share dulu. Even story ni tak release, well at least, admin baca. Haha.
So basically, aku pernah cerita how umur aku yang agak merisaukan dan tak pernah dalam relationships before. And ada kawan aku hints ajak kahwin. Masa tu, Aku confuse. Nak tanya member semua segan. Haha.
Since story tu tak keluar, Aku just share intro sikit jela from the previous story tu.
Dulu, aku tak pernah ada rasa nak kahwin. Aku selalu cakap kenapa nak susah-susah penat2 kan diri nak jaga orang. Diri sendiri pun tak jaga.
Lepastu nak jalan2 semua kena minta izin suami. Semua tersekat bla2. Macam2 la alasan aku pernah lontarkan dulu.
Ditakdirkan, puasa tahun lepas, Allah hantarkan seru straight dalam hati untuk aku tengok perkahwinan tu dalam sudut pandang yang lain.
Bagaimana, perkahwinan tu akan jadi ticket aku ker Syurga Firdaus, Insya-Allah.
Aku mula mencari sekeliling. Tengok kot la ada lelaki yang pernah suka aku, tapi aku tak perasan ke.
Aku selalu baca, how magic and powerful kuasa Allah ni. Allah boleh jumpa manusia yang tak pernah kenal satu sama lain, masa tengah hiking.
3 kali terserempak, kali ketiga tu lelaki tu ajak kahwin. Masya-Allah. Ni cerita betul tau. Aku pernah baca dekat mana tak ingat.
So, aku pun doa setiap hari, list kan type suami yang aku nak. Rasulullah s.a.w ajar sahabat baginda dulu,
“Pilihlah perempuan yang beragama nescaya beruntunglah kamu.”
Riwayat al-Bukhari (4802) dan Muslim (1466) .
So, aku dalam tak ada dalam otak aku siapa orang yang aku simpan dalam list untuk taaruf tu, aku doa je. Antara doa yang aku list kan and benda yang memang wajib ada :
1) Jaga waktu solat
– Ramai yang solat, tapi tak ramai jaga waktu solat. Jaga waktu solat, semua terjaga insya-Allah.
2) Sayang Allah & Muhammad lebih dari parents, family, isteri , anak dan semua nya
– Manusia memang dilahirkan dengan rasa sayang yang kuat, Tapi untuk kita ada iman yang tinggi untuk dahulukan Allah, Rasullullah dan agama tu susah.
Aku pun masih dalam fasa berusaha. Ada hari, aku rasa sedih, sayu sangat sebab terbit rasa rindu dekat Allah & Muhammad, sayang yang mendalam. Ada hari, aku lagha dengan entertainment dunia. Astaghfirullah.
Aku perlukan suami yang akan sama-sama remind aku, dah Kahfi belum today? Dah zikir berapa ribu harini? Good night, semoga dapat mimpi jumpa Rasullullah nanti.
Aku bukan ustazah, bukan bertudung labuh, aku mengaji pun merangkak lagi. Marhum, panjang pendek semua masih sangkut2 lagi.
Aku masih berguru dengan Cikgu mengaji yang lagi muda dari aku. Masih kena ketuk nak bagi ingat semua dengung, clear, half dengung semua la.
Tapi, doa dekat Allah ni takda hijab. Kau terdetik dalam hati pun Allah maha mendengar.
Antara benda2 lain yang aku requests dalam doa :
3) Cuba and berusaha untuk solat di masjid
– Ada orang yang payah nak ke masjid. Ada orang yang berusaha untuk tawakal solat dimasjid. Usaha kecil ni, aku sangat2 kagum.
Aku suka tengok orang lelaki bersiap2 nak pergi masjid nak solat dalam masjid dan bertemu dalam rumah Allah.
Nak pergi masjid ni,orang2 yang dijemput je. Bukan semua dijemput kesana.
Okay, so after months doa dekat Allah, tetiba one of kawan lelaki aku ajak keluar makan.
Kami lepak, and my guy friend ni bagi hints macam ajak kahwin. Tak direct ajak kahwin, tapi bagi hints.
Aku masih continue doa dan amal surah Al Ghaffir ayat 44 ;
….;Dan Aku menyerahkan urusanku kepada Allah. Sesungguhnya Allah itu Maha Melihat akan hamba2 nya”.
Jumpa makan lagi dalam 2 kali, and finally aku beranikan diri nak tanya. Kalau semua hints yang dia bagi tu serius or sekadar cakap. Dia cakap serius.
Alhamdulillah.
Aku lega, sebab Allah jawab doa aku sekejap je. Aku tak tahu kalau dia orang yg aku requests dalam doa, tapi aku percaya Allah punya perancangan. Allah akan bagi the best untuk aku.
Lebih dari apa yang aku requests. Aku nampak basic depan mata, yang solat dia jaga and ikhtilat pun dia jaga. Yang lain, aku memang serahkan bulat2 kepada Allah. Allah maha mengetahui segalanya.
Lepas kami dah discuss planning kahwin semua, aku masih menyerahkan semuanya dekat Allah. Jika apa2 yang jadi future, aku mintak Allah sentiasa jaga hati aku. Jangan terlalu sedih. Allah yang jaga hati aku.
Aku nak ajak mereka2 yang masih mencari, tak kisah la umur muda atau tua sekalipun, sentiasa dahulukan Allah dalam segala hal.
Nak requests partner macam mana, semua cerita dan requests dekat Allah. Kita ni sama2 manusia, takda istilah, lepas kahwin, or lepas tunang, kita boleh ubah perangai dia. NO.
Semua tu, Allah punya kuasa. Kita hanya mampu doa and berharap je.
Sedangkan nak bernafas pun, Allah yang tolong. Kot sikit lagi Allah tutup lubang hidung, mati tak bernafas kita.
Aku masih belum berkahwin, masih dalam process. Jauh lagi perjalanan, tapi untuk mereka yang masih mencari, jangan sedih. Jangan give up. Keep on doa okay!
– Melur (Bukan nama sebenar)
Hantar confession anda di sini -> https://iiumc.com/submit