Masyarakat yang makin nazak

Salam semua..aku harap confession kali ni admin approve .kalau bermanfaat lah.

Firstly,aku belajar di pantai timur dalam bidang kesihatan.sekarang posting di wad neonate.

Bukan nak cerita pasal baby yang comel dan tembun,tapi soal background kelahiran baby tersebut.aku sempat baca folder patient (baby) di wad tu.

Kes 1 : baby prem dilahirkan oleh ibu yang peminum arak yang tegar dan xmenjaga kandungan.booking pn x..waktu clerking pn still mulut berbau arak.prkahwinan kedua dan skrg pn jadi isteri kedua tanpa diketahuinya.means kena tipu.

Kes 2: student umo 20 dirogol oleh 2 lelaki sewaktu tengah shopping dan ditarik masuk dlm kereta.xsedar mengandung sebab datang ke a&e sebab sakit perut n takde tanda kehamilan macam prempuan mngandung yg lain..keluarga pun terkejut n tak tahu.tak nak report polis sebab takut nanti family malu.sekarang xtahu sama ada nak jaga baby atau bagi pada kebajikan

Kes 3: prempuan dirogol oleh kenalan ibu dia sebab berdendam kerana cinta terhalang.taknak report polis sebab takut laki tu akan apa2kan family dia sebab laki tu ada kumpulan gangster.

Cukuplah 3 kes …aku sebenrnya sedih,dengan nasib prempuan2 zaman sekarang yang trdedah dengan nafsu binatang lelaki.no bukan aku nak condemn lelaki.cuma aku terfikir samada kita yang jahil atau masyarakat yang nazak bila perkara sebegini dilihat seperti normal dalam masyrakat..sejujurnya aku pertama kali berhdapan dengan kes mcam ni sebab aku dilahirkan dalam keluarga yang bebas dri segi masalah begini..aku pn belum pernah ada kawan yg terjadi prkara sebgini dalam hidup dia.selama ni tengok kes macam ni hanya dalam tv..

Zaman sekarang kecoh pasal laki nak kan pmpuan yang berdara bagai,n cop pmpuan mudah sangat bg body n xde maruah.tp kita xtahu perkara sebenar.ape nasib pmpuan macam ni.no wonder kalau kita jmpa bayi terbuang,kita marah,tapi kita xsedar n fikir apa yg prempuan tu hadapi.takut,malu,kecewa,semua ada.tambah pula kalau family menghalau.rasa macam dunia gelap.aku rsa kalau aku kat tmpat diorg,aku xtahu macam mana nak hadapi.aku teringin nk jumpa n support golongan wanita yg kena mcm ni..

Ujian aku akan datang pn xtahu mcam mana.moga aku terhindar dan sama2 jaga diri .

– airin

Hantar confession anda di sini -> iiumc.com/submit