Teguran Kepada Parents Anak Ramai

Assalamualaikum. Harini aku terdetik untuk berkongsi sedikit teguran berdasarkan apa yang terjadi dalam keluarga aku. Semoga boleh menjadi pengajaran untuk aku dan semua.

Family besar aku memang meriah. Alhamdulillah mak ayah aku rezeki ramai cucu, jadi setiap kali raya aidilfitri dan aidiladha, memang meriah sambutan. Ada family 4 anak, 5 anak dan 6 anak pun ada.

Semua besarkan anak di KL, bila tiba musim perayaan atau cuti sekolah, masing-masing akan ambil kesempatan balik kampung.

Aku gembira je bila keluarga di KL nak pulang ke kampung, tapi yang kurang gembira adalah pulang ke kampung dengan tiada common sense untuk uruskan anak.

Tiap kali musim perayaan, mestilah banyak persiapan rumah yang perlu dibuat, lagi-lagi rumah atas tanah sendiri di kampung yang luas, banyak benda yang perlu dikemaskan.

Yang menyakitkan hati adalah bila ada parents yang balik ke kampung duduk terperuk je dalam bilik tanpa tawarkan diri untuk buat apa-apa.

Bila tanya anaknya, anaknya kata makayah dua-dua tengah main phone dalam bilik. Anak-anaknya pulak disuruh keluar bilik main kat luar.

Bagi aku, kalau tak larat nak mengemas takpa, faham je perjalanan balik kampung jauh tapi sekurang-kurangnya duduk di ruang tamu, kawal la anak sendiri. Ini dibiarkan anak ramai bertebaran,

Bila anak lapar atau nak apa-apa, neneknya jugak yang kena tolong sediakan makan minum.

Korang tahu kan budak macam mana, bila main tak ingat dunia, kejap-kejap lapar, kejap-kejap nak air. Banyak kali meminta sampaikan mak aku yang soft spoken ni boleh tinggikan suara sebab penat dengan macam-macam request anak buah aku ni.

Aku tak salahkan mak aku sebab memang banyak kali budak-budak ni masuk dapur dan kadang-kadang tu geram dengan request diorang yang banyak songeh.

Itu belum masuk lagi bab sepahkan mainan bertebaran sampai mak aku banyak kali sakit kaki terpijak mainan sebab mata mak aku dah kurang nampak.

Aku biasanya tak sempat nak tolong benda tu sebab sibuk buat kerja lebih berat yang mak aku tak mampu buat seperti panjat tangga cuci kipas, cuci sawang-sawang di siling, cuci bilik solat tetamu dan lain-lain.

Tambahan pula satu badan aku akan kotor bila gotong royong, tak boleh nak masuk dapur handle makanan.

Tapi aku sedih tengok dah macam bibik dah mak aku yang dah tua ni padahal semua tahu yang mak kami ada penyakit darah tinggi, kencing manis, buah pinggang.

Parents budak-budak tu, duduk lama-lama dalam bilik aircond, masa makan baru nak tunjuk muka di meja makan.

Sedangkan ada je kakak aku lain yang walaupun tak reti sangat menolong bab kerja rumah, tapi duduk di ruang tamu untuk monitor anak sendiri dan sediakan makan minum kalau anak lapar,

Dan yang lagi respect, kakak aku yang monitor anak sendiri ni, pangkat tinggi berkerjaya hebat orangnya. Kakak yang biar anak bertebaran merata tu suri rumah.

Bukan aku nak merendahkan suri rumah, tapi mesej aku kat sini, ringan tulang untuk monitor anak sendiri bukan terletak pada suri rumah atau bekerja, tapi pada common sense untuk uruskan anak sendiri bila berada di rumah orang.

Di luar sana ada je mak yang rajin handle anak walaupun sibuk bekerja, dan ada je suri rumah tapi sibuk dengan phone sepanjang masa.

Harap tulisan pendek ni boleh jadi peringatan untuk semua family yang balik kampung bersama anak-anak.

Dalam kita seronok-seronok sambut perayaan dan balik kampung, jangan dilupakan juga tenaga badan mak ayah kita yang makin meningkat usia, makin tak mampu untuk buat kerja rumah seperti orang muda.

Kalau tak reti buat kerja rumah, sekurang-kurangnya kita cuba untuk kawal anak sendiri supaya tak bebankan mak ayah. Anak itu rezeki dan juga amanah.

– Bunga (Bukan nama sebenar)

Hantar confession anda di sini -> https://iiumc.com/submit

One comment

  1. bkn nk ckp la kn …mmg ade pn yg jenis mcm nie,ank nk mkn mnum mnta dgn ipar,mak sndiri bt x tau mgadap hp,bila blk rmh mertua dia pndai pla bunyi kena bt itu ini..bila kt rmh mak sndiri dia la king,ipar yg kena bt krja(aku ckp nie sbb ipar aku mcm nie la)…ssh nk ckp org spesis mcm nie…bila tgur bt muka,nk je aku hempukkkk,benda mcm nie atas diri sndiri blh fkir…tp ramai je yg otak x blh nk fkir…myusahhhh kn ade la

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *