Wanita Dan Jodoh

Wanita Dan Jodoh

Yang mana rasa susah nak dapat jodoh tu aku nak share tips ni (untuk wanita). Memang la jodoh tu di tangan tuhan tapi kita tetap kena usaha. Ok, ada je orang cantik tapi tak kahwin2 asek frust je. Tapi kena ingat jugak, ada je yang tak cantik, tapi sampai jugak jodoh. Kita ni dah la bukan cantik, apatah lagi instafamous, camera 360 pun still tak boleh buat magic dekat selfie kita. So, cuba lah kita ubah cara kita. Be prepared.

1. Bau badan
Bukan bentuk badan je yang penting, bau badan. Kadang2 hidung sendiri dah sebati dengan bau badan kita, cuba tanya orang yang terdekat (yang boleh dipercayai, orang yang kita selesa) ada bau something ke. Be brave sekali je untuk masa depan kita jugak. Lagipun minyak wangi still tak boleh cover. Silap2 bau bertambah tengit, yela dah campur dengan bau deodorant lagi. Kau google lah punca bau badan, berlambak keluar. So google next, cara menghilangkan bau badan, berderet keluar jugak. Tolong la jangan ingat kau mandi pagi ni bau wangi kekal sampai pukul 2 pagi esok. Ada aktiviti malam lepas kerja pun balik rumah mandi dulu even nak ke gym ke main futsal ke, lagipun nak mengadap tuhan kan magrib tu. Kau ingat tukar baju je dah cukup. Pengotor. Bukan lama pun mandi. 10minit je dah cukup utk segarkan badan pun sama. Bukan bentuk badan je penting kak oii. Bukan apa, kalau kau malas mandi nanti bau kau melekat tak malu ke malam pertama dengan husband? silap2 pengsan laki kau tu. lagi 1, bau kaki pun kena jaga woi. JANGAN JADI PENGOTOR

2. Penampilan diri
Orang cakap dari mata turun ke hati. Janganlah asalkan tutup aurat kita dah ok sebab kes kau ni dah lain. Tolong lah wanita single, even ko nak keluar kedai runcit pun pakai lah cantik2. Cantik2 tu tak semestinya ketat singkat sendat buku mata palsu, contact lense. Terutama yang suka pakai seluar track, tshirt lusuh, tudung makcik2 jual kueh tu. Please tukar mindset. Ada jugak pergi lepak dengan kawan2 pakai macam tu je. Memang lah lepak dengan kawan2 je, memang lah dah malam, memang lah bukan dating. Please girls fikir outside the box. Kau keluar sambil nak usya jodoh kan, tapi jangan la obvious sangat. Mana la tau, masa pergi kedai runcit tu, tokey kedai tu berkenan tengok ko bergaya dia jodohkan dengan adik dia yang bujang and ada kedai runcit dekat kampung sebelah. Mana lah tau, masa nak keluar kereta rosak, dapat pulak owner kereta yang berhenti nak tolong tu pun tengah cari calon. Mana lah tau kot kau terlanggar bahu mamat yang baru putus cinta. haaaa. So, dah boleh start buang dah pakaian lusuh2 semua tu. Ala, yang cantik tak semestinya mahal, yang mahal tak semestinya cantik. Aku tak la pulak suggest kau pakai heels lepak mamak, tapi kalau kau selesa apa salahnya. JANGAN MALAS UNTUK BERGAYA

3. Rajin2 kan mengemas
Kau kalau tengok bilik tu sampai tinggal lorong tikus je, dah boleh start la book your time. Sesibuk mana pun, book la 3jam seminggu untuk kemas bilik tu. If kau buat everyweek tak la banyak benda nak buat lepas tu. Basuh tuala selimut & cadar setiap minggu atau 2 minggu sekali. Sebab, bau2 tu akan sebati dengan hidung kau lalu melekat di badan kau. Sidai tuala elok2 lipat selimut elok2 jangan peram gumpal2 nanti bau kepam 3 kali cuci pun air rendaman tu boleh buat racun tikus. Tuala tu umpama maruah tau. Biasakan diri jadi pembersih. Sebab nanti kau dah kahwin, itu lah salah 1 kerja kau. Jangan la terpengaruh dekat FB kerja isteri cuma beranak, dapat husband pengotor pemalas macam kau ok jugak dia takda alasan nak cari lain, sebab dia pun tak tau erti bersih, try dapat husband pembersih tapi tau complain je. Padan muka. JANGAN MALAS MENGEMAS

4. Pergi tolong mak kau tu
Kau bayang kan selama hari ni mak kau masak bertungkus lumus nak siapkan juadah hari raya. Pernah sekali masa kau darjah 2 nak tolong masak, mak kau halau suruh tengok tv je, sampai ke umur layak jadi mak orang ni kau ingat so kau tak pernah usik pun barang dapur. Tetiba kau kahwin turn raya rumah mentua, nak ambik hati mentua kau masuk dapur beramah mesra tolong mentua kau yang lebih gagah dari mak kau. Ke hulu ke hilir bawak sudip tak sempat mandi dari pagi punya nak ambik hati. Fair ke? tu baru kisah raya, belum kisah balik kampung time weekend or yang stay dengan parent tu. Tunggu je mak panggil makan. Kau tau, masa darjah 2 tu mak kau halau sebab dia taknak orang cakap kau melangut dengar cerita orang tua. So pergilah tolong mak kau kemas apa yang patut sementara kau single ni. Tolong bancuh air, angkat periuk nasi, susun pinggan, gosok periuk, basuh pinggan. Lagi 1 memang la kau pesan dekat mak kau tak payah basuhkan or sidaikan or lipatkan baju kau nanti kau buat. Kalau dah berterabur semua dalam bilik, rumah mak kau tu kau ingat mak kau nak tengok je. Dah basuh tinggal dalam mesin lepas tu kau pergi berfoya. Mesti lah sakit mata mak kau tu. Kalau ada maid ok ler. Bersedia dari sebelum kahwin lagi buat kerja2 rumah even yang basic pun dah ok. Yela, dalam FB cakap kerja rumah kerja suami, apa salah kau tolong. So, sebelum tolong suami pergi lah tolong mak kau dekat rumah tu. Jangan jadi ular sawa please. Kau jangan ingat kau dah hulur tiap bulan tu cukup untuk kulikan mak kau. JANGAN BERKIRA DENGAN MAK

5. Be a Good Listener
Bab communication ni ramai yg failed. Bila kau ada target mamat jodoh kau tu, baru 2 hari kau dah tanya “u suka i ke?” “u miss me?” “u makan tak ingat dekat i pun” belum apa2 “merajuk lah” baru msj 2x dah confident “i dapat rasa u lah jodoh yg i cari selama ini” alahai puiii. Jual mahal sikit la sisthurrrr. BF 5 6 tahun pun menyampah nak jawab soalan macam tu. Kau tackle slow2. Kau layan kan dia suka sembang pasal apa, kau pun buat la research supaya dia tak cakap dengan dinding. Sembang benda2 santai je. Biar dia selesa bercerita dengan kau. Sampai tahap, 1 day bila dia ada apa2 news/ topik kau orang 1st dia cari. Jangan cepat2 nak declare. Even if dia nak declare awal2 pun kau jual mahal la sikit. Jangan takut jodoh lari, sebab kau dah biasa kan. Kahkahkah. Eleh, relax la kalau dah jodoh tak ke mana kan. Lagi 1 kau jangan nak call dia sangat. Tahan tangan tu dari call dia selalu. Tau kau pakai unlimited call tapi please tahan sebelum declair. Even dah declair pun be classie. Walaupun kau dah buat istikharah selepas jumpa kali pertama & nampak muka dia please jangan excited nak terkam terus. Kadang2 istikharah pun mainan syaitan je. JANGAN GELOJOH

6. Doa & Tawakal
Jangan la percaya benda2 karut pergi jumpa ustaz nak mintak lekat jodoh, mandi bunga bagai. Mengarut je. Doa banyak2 [3:38] & tawakal.

Btw sis dah kahwin & beranak 5, tujuan sis nak share je bukan tunjuk bagus ok. Just my 2cents. Lagi 1 aku bukan berperangai macam dekat atas tu, aku rajin sikit ler & allergic dengan bau busuk & rumah bersepah. Mungkin itu salah 1 punca jodoh kau lambat. Tuhan taknak kau kecewa, bila suami kau buat alasan2 di atas untuk “makan luar”. Kalau kau rasa perangai kau macam dekat atas tu berubah lah. Kadang2 hidup kita dah biasa macam tu, so kita tak nampak apa yang normal orang buat. Kawan2 pulak bukan tahu kita macam mana dekat rumah so macam mana mereka nak nasihat or mereka pun jenis perangai sama.

Mesti lepas baca kau orang pandang kiri kanan kiri kanan, line clear kau cium bau ketiak kau. Peace!!

– Mangga

Hantar confession anda di sini -> www.iiumc.com/submit