Broken Family Stay atau Broken Family Cerai

Bila kita cakap pasal “broken family” orang akan terlintas Ibu Ayah yang bercerai.

Acap kali orang akan cakap sakit bila family yang bercerai berai.

Aku tak tau sakit mereka macam mana. Tapi ini pandangan aku dan sebagai aku yang ada dalam family yang ibu ayah tak bercerai tapi sentiasa bertelagah.

Menjadi anak tengah ni memang sakit dan tambah lagi ada dalam family yang macam ni, maka bertambah sakit.

Ibu ayah aku dah kahwin lebih 30 tahun tapi dari aku kecik aku hadap gaduh mereka hampir hari-hari.

Untung si no 1 dia duduk asrama maka tak hadap serabut nya rumah. Untung jadi adik2 tidak hadap sekerap aku.

Ayah baran dan mungkin aku rasa ibu pon baran atau mungkin bahasa wanita kepala angin. Kadang kala benda kecik je tapi jadi topic besar dan punca bergaduh.

Mungkin ibu juga stress sebab ayah jenis yg culas tanggungjawab. Masuk sekolah / raya / exam / university semua ayah tak pernah nak amik tau.

Hantar mungkin tapi nak bayar nak tanya jarang sekali. Kadang aku tertanya ayah aku bayar apa dalam rumah ni?

Dari kau kecil sampai besar, dari tak paham apa sampai kau dah berakal. Tanggungjawab entah kemana, tapi nak dilayan bak raja.

Typical lelaki melayu kalau boleh semua nak terhidang, rewai penyapu ermm tah jarang sekali. Kerja lelaki?? Semua aku yang buat. Entah lah. Aku tak tau peranan ayah apa kadand kadang.

Kata dia aku anak kurang ajar bila aku menjawab benda salah yang dia buat. Aku kemas tak sampai suku hari dia dah marah aku kemas rumah lambat sedang adik2 tidur saat aku membanting tulang.

Ibu kadang ayah ok dia yang respond tersasar landasan maka mula la pertelingkaran. Kadang ibu ok ayah pula yang layan kalah bak askar jepun.

Dengan anak-anak bila marah maka terima lah kami “silent treatment” kadang berhari atau berminggu level silent dia. Kau nak salam pergi kerja pon kau xdapat. Aku la yang selalu dapat benda ni.

Dulu aku ia kan semua benda, aku tak pandai tapi khidmat aku sebagai anak tulang empat kerat aku. Tapi apa aku buat ada je tak kena. Anak lain jangan disuruh  anak lain tak bangun juga tak apa.

Tapi aku baru lambat sedetik dah sakit dia mata ibu. Kerja jantan adalah kerja aku bukan anak lelaki dia. Bila setiap kali exam result (above 3) kata dia “itu je kau dapat?? Anak2 kawan dia lagi pandai2.

Tapi sekarang bila anak lelaki dapat below 3 “tahniah, usaha lagi” “tahniah terbaik” “ibu tau adik boleh”.

Bila mula bercakap dan layan pendapat aku dah dapat gelaran “Anak Derhaka”

Sentiasa segar ayat dari ibu “Kau dah jadi pun Anak Derhaka” .

Mintak maaf? Sebagai anak dan dalam situasi tu aku tau aku betul tapi aku anak maka turun kan ego mintak maaf. Tapi maaf aku macam hanging. Jawapan dia “dah la tu”

Tah apa aku cerita 1% tak sampai tapi aku rasa kadang aku tak kuat. Kadang sampai aku lupa nk doa, “jadi kan aku anak yang solehah”

Tapi aku doa moga aku kuat dan sentiasa sabar jaga ibu ayah walau aku bukan anak yang baik.

Moga Allah mudahkan aku himpun dari gaji kecik aku agar mudahkan perbelanjaan mereka jika hilang aku dimuka bumi.

Aku doa untuk ramadhan terakhir 29 harini. Moga Allah mudah kan urusan aku dan sentisa bagi aku kesabaran yang kuat dan terkuat hadap apa yang perlu aku hadap.

– Hari (Bukan nama sebenar)

Hantar confession anda di sini -> https://iiumc.com/submit

2 Comments

  1. Ya Allah, situasi dan gaya awak hampir sama macam saya. Saya pun dari broken dan toksik family stay. Saya jawab baik-baik pun akan dilabel melawan, biadab. Kerja rumah banyak saya yang urus. Kadang saya tegas dengan adik beradik lain dah dipandang suka marah/baran. Padahal setiap hari saya uruskan semua, sakit tak tetap kena buat. Kalau adik beradik lain rehat tak apa, saya tak boleh. Nak kata saya tegas sememangnya patut pada tempatnya. Lagipun saya marah saya akan diamkan diri, tegur tegas pun saya tak pernah sampai nak maki-maki. Mudahan saya pun kutu dan sesabar awak.

  2. Ya Allah, situasi dan gaya awak hampir sama macam saya. Saya pun dari broken dan toksik family stay. Saya jawab baik-baik pun akan dilabel melawan, biadab. Kerja rumah banyak saya yang urus. Kadang saya tegas dengan adik beradik lain dah dipandang suka marah/baran. Padahal setiap hari saya uruskan semua, sakit tak tetap kena buat. Kalau adik beradik lain rehat tak apa, saya tak boleh. Nak kata saya tegas sememangnya patut pada tempatnya. Lagipun saya marah saya akan diamkan diri, tegur tegas pun saya tak pernah sampai nak maki-maki. Mudahan saya pun kuat dan sesabar awak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *