Garis Akhir

Assalamualaikum. Pertama sekali, maaf jika setelah luahan ini dibaca, aku menyelitkan perasaan tidak baik atau negatif. Aku menulis sewaktu aku sedang merenung garis ungu hijau di tanganku.

Untuk apa aku juga kurang suka dengan apa yang bermain di fikiran aku saat ini. Berselang seli dengan imbasan nasib diri. Entah nasibku kurang beruntung atau aku yang dilahirkan sial.

Kemana dan dimana saja aku akan bawa malapetaka. Aku anak sulung perempuan dan mempunyai seorang adik lelaki. Aku adalah anak yang kurang cerdik, kurang berjaya, kurang ramah, kurang aktif, kurang berbakat berbanding adikku.

Adikku pelajar cemerlang, ramai kenalan, mempunyai rupa dan karakter yang menawan ramai orang terutama ibuku.

Maka istilah anak kegemaran aku sudah faham benar istilah itu sedari kecil. Hingga tidak ada lagi cemburu, yang ada rasa sedih dan kecewa saat dilakukan dengan tidak adil.

Itu juga aku pilih untuk dipendam semuanya. Demi ketenangan bersama. Bapaku tidak peduli sama sekali.

Walaupun bapa lebih berkerjaya dan bergaji lebih tinggi berbanding ibu yang bekerja sebagai kerani, ibulah yang menanggung kami sekeluarga. Ibulah yang membuat jualan sebagai hasil tambahan untuk aku dan adik. Bapa sering outstation.

Aku juga sudah tahu ketegangan antara ibu dan bapa ketika mereka bertingkah lidah, ketika ibu menangis mengadu nasib setelah selesai solat.

Aku sebagai anak yang agak nakal berbanding adik, aku suka membelek-belek telefon bimbit bapa. Ketika itulah, takdir Allah menemukan aku dengan pesanan-pesanan bapa bersama skandal-skandalnya. Skandal sejenis.

Aku menangis. Meraung sekuat hati pada hari aku menemukan itu.

Malam itu, kami tidur di ruang tamu sekeluarga. Turutannya, adik, bapa, ibu dan aku. Aku menangis teresak-esak, tidak mau adik tidur bersebelahan bapa.

Aku takut adik diapa-apakan. Iya itu aku, aku tidak mampu menyembunyikan perasaan. Apa juga yang aku rasakan, seluruh fizikalku akan menyampaikan ke dunia.

Akhirnya adik menukar tempat tidur di sebelah aku berbataskan bantal. Itu pun aku tidak tidur semalaman untuk menjaga adikku. Bapa mulai merasakan itu, dia merasakan aku tahu apa yang seharusnya aku tidak tahu.

Saat aku menerima keputusan SPM, walau tidak cemerlang di mata ibu, aku berbangga kerana aku sahaja yang tahu betapa susahnya aku bergelut untuk keputusan itu.

Untuk setiap perbandingan dan kekecewaan yang dizahirkan ibu setiap hari, aku tadah dengan penuh sabar. Aku terima semua caci maki yang berjaya membuat diriku merasa tiada nilai.

Tiba-tiba aku menerima tawaran dari universiti tempatan untuk melanjutkan pelajaran ke bidang perguaman. Antara cita-cita yang aku konsisten pilih di setiap waktu guru bertanya tentang cita-cita.

Ibu tidak bersetuju. Aku tidak akan mampu katanya. Aku terlalu lemah katanya. Maka dia memaksa aku memilih bidang kerja di kerajaan yang menurutnya lebih sesuai buatku. Aku juga boleh meminta posting di kampung katanya.

Sebagai anak yang telah mengecewakan keluarga, apa pilihan yang aku ada selain menurut dengan kemahuan ibu. Rezeki Allah atur untuk berada dekat dengan ibu, aku posting di kampungku.

Maka aku berusaha setiap hari untuk mencintai pekerjaan yang dipilih untukku. Bapaku sudah mula bertaubat sejak aku mula bekerja. Tapi tidak konsisten.

Sikap aku pula sejak menemukan hal itu, agak agresif dan tertutup untuk bapa. Bapa pula perlahan-lahan cuba mendekatkan diri pada anak-anak. Agak terlewat tapi setidaknya dia mencuba.

Setelah beberapa tahun bekerja, ibu cuba menjodohkan aku dengan seseorang. Adik pada kenalannya. Aku tidak pernah bercinta sama sekali.

Sewaktu sekolah, sewaktu universiti malah sehingga alam pekerjaan, aku berfikir jika aku menjaga, Allah akan titipkan yang menjaga juga kan? Benarkan? Itu yang dibahaskan bersama kakak abang senior sewaktu usrah di universiti.

Maka aku pegang itu. Sehinggalah aku dijodohkan dengan A. Aku berjumpa dengan A tiga kali bertemankan keluarga.

Ibu bertanyakan jika aku mahu teruskan atau tidak. Aku memilih meneruskan atas desakan ibu saudara yang sangat suka mengkhawatirkan urusan keluarga saudara mara berbanding keluarganya sendiri. Maka kami memutuskan untuk bertunang.

Sebulan sebelum tarikh perkahwinan, bapa dijemput Ilahi. Akulah orang terakhir yang memegang tangan bapa yang semakin sejuk.

Malah pada waktu itu sudah Allah tunjukkan, A tidak mahu pulang dari percutian bersama keluarganya di luar daerah kerana takut tinggal berseorangan di rumahnya jika pulang hari itu.

Tapi aku buta. Tidak mengapa kataku. Esoknya A datang bersama abangnya.

Aku lihat saja mereka dari bilik, sedikit kecewa. Tiba waktu aku menikah, aku bahagia kerana waktu itu, mindaku masih berpaksikan, perkahwinan adalah pencapaian. Aku salah.

Aku dan A tinggal bersama ibu buat menemani ibu yang berkeseorangan di rumah setelah pemergian bapa. Adik pula bekerja di luar negeri. Maka A tidak menanggung nafkah rumah.

Aku juga membayar segala perbelanjaan di rumah. Maka itu juga A tidak tanggung. Ibu tak sedap hati, takut perkahwinan tidak berkat, ibu meminta A bayar separuh bil api dan air.

A mengomel. Aku pula diberi rezeki bunting pelamin. Ayat yang pernah dituturkan A dan ayat itu lah yang menjadi luka yang tidak pernah sembuh.

“Entah anak siapa tu dalam perut” Sifat A setiap hari semakin menyakitkan. Di luar orang melihatnya sebagai seorang yang berpewatakan lembut dan profesional.

Di rumah, dimataku, bersaksikan malaikat di kiri kananku, setiap air mata yang mengalir sewaktu aku mengandung, dihasilkan si A.

Nafkah semakin hari semakin tiada. Gajinya habis semua buat membayar personal loan yang diambilnya sebelum perkahwinan kami. Personal loan buat perkakasan rumah dan barangan branded yang dia gemari.

Biar papa asal bergaya adalah motto hidupnya. Bergaji 2K dengan penolakan hutang piutangnya, dia besi keras mengambil loan baru untuk Honda City.

Ketika mendapatkan bonus, bukan disimpan duit buat anak yang bakal lahir atau setidaknya diberi pada isteri yang menanggungnya sepanjang perkahwinan, malah dibelanja untuk sport rim dan monitor kereta.

Lahirnya puteraku, wajahnya banyak irasnya dengan si A. Jadi itu sudah menjawab ayat biadab si A yang meragukan kandunganku. Di hospital, ibuku dibiarkan tidur di lantai tanpa lapi selimut atau toto.

Si A tidur nyenyak berselimut. Jika badanku tidak terasa mau terbahagi dua setelah bersalin, sudah ku benam kepala jantan tak sedar diri itu ke tingkat bawah hospital.

Beberapa kali juga si A pernah bertekak lidah dengan ibu kerana ibu menanyakan tentang aku yang dilihat ibu semakin murung.

Si A akan menyenaraikan segala keburukan aku pada ibu. Aku pula saat ibu bertanya tentang si A, aku cuma katakan kami perlukan lebih masa untuk kenal antara satu sama lain.

Memang benar, aku sering mengajak solat berjamaah (dia tidak mahu) dan cuba ajak berbual setelah selesai solat.

Aku tanyakan jika ada apa-apa kekurangan diriku yang si A tidak berkenan, katakan supaya aku dapat berubah. Setiap kali katanya tiada tapi sentiasa ada sewaktu bertekak lidah bersama ibuku. Ibuku sudah tua, kenapa diperlakukan begitu.

Satu hari sewaktu si A memandu membawa kami sekeluarga ke rumah saudara, si A salah faham tentang respon ibu, jadi dia menengking ibu lalu memecut laju keretanya.

Ada bayiku dan adikku pada waktu itu menyaksikan si A bersalin kulit sebenar. Adik terkejut kerana selama ini dia berfikir, aku baik-baik sahaja.

Sejak itu, aku tidak lagi mesra seperti suatu masa dulu dengan si A. Jika dulu pulang ke kampungnya, anak-anak saudaranya dan emak si A akan menyapaku dulu berbanding dia. dan aku sahut dengan ramah mesra.

Aku memilih untuk tidak lagi kerap mengikutnya pulang. Nafkah juga sudah lebih 6 bulan tidak diberikan atas alasan tidak cukup duit belanja. Dia masih memakai jam RM600 dan Honda City.

Aku pula menjual cincin perkahwinan buat membeli susu dan pampers anakku. Aku juga memasang whatsapp web scan QR code dan semuanya terlihat di telefon bimbitku.

Dari situ aku baru tahu, si A ramai kekasih gelap, emak si A dan adik beradiknya adalah penyokong utama sikap si A yang manipulatif dan biadap terhadap kami.

Mungkin kerana ini ipar-iparku ketika bertandang ke rumah emak, akan berkumpul bergosip tentang kelakuan adik beradik si A dan emak si A.

Aku sebagai ipar paling muda sering memilih untuk tidak mendengar terlalu lama buat menjaga hati emak yang mendengarkan setiap isi perbualan menantu-menantunya. Ya mereka bergosip di hadapan ahli keluarga yang lain.

Ini situasi yang paling janggal menurut aku sewaktu baru berkumpul beramai-ramai.

Aku screenshot setiap aktiviti kecurangan dan setiap kata-kata ‘motivasi’ dari emakku pada si A. Persiapan buat hari penting yang sudah terdetik di hati aku untuk sekian lama.

– Gagal (Bukan nama sebenar)

Hantar confession anda di sini -> https://iiumc.com/submit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *