Kasih Ibu

Taktau mana silapnya, sampai entah, aku sayang mak aku sebagai apa? Sebagai manusia yang aku kenal? Sebagai mak?

Kenapa lama tak jumpa, tak de rasa sedih? Sebab kurang kasih sayang ke?

Mungkin sebab mak aku bukan jenis pendengar masalah, mungkin sebab aku tak pernah mengadu apa2 dekat dia, paling jarang ada sesi luahan masalah dari hati ke hati… Sebab apa?

Sebab tidak dibiasakan, masa kecik pun jarang berborak, dah start sekolah, kita sebagai anak yang excited jumpa kawan2 kat sekolah,

Balik2 sekolah nak bercerita dekat mak, selalu disuruh diam “dah lah, benti cerita, tak habis2 cerita pasal sekolah”.

Bila aku lupa, dan mula balik nak bercerita, mak aku jegil mata, tanda warning untuk tidak teruskan cerita.

Dan aku, mula dari tu, selalu diam, tidak bercerita, cakap perkara yang penting je, kadang2 cakap sorang2, bila kita cakap sorang2, kena sound juga “kau ni kenapa cakap sorang2? nak jadi gila ke”

Waktu pun berlalu, sampai aku sekolah menengah,

Papa ada juga kadang2 tanya apa masalah aku, ada apa2 nak cerita ke, tapi masih sunyi, sebab mak aku dah start kerja, papa pun kerja. Semakin kurang masa untuk berborak.

Sambung belajar di negeri lain pun sama, yang selalu call, selalu video call mesej papa je, mak aku seperti tiada perasaan rindu. Sedangkan aku tiap kali teringat aku rindu.

Yang peliknya, bila aku dah kahwin, mak aku pula yang beriya2 rindu, update sana sini di sosmed, cakap anak dia lupa diri lah, lupa jasa ibu lah, sedangkan aku tak lupa,

Cuma perasaan sayang tu aku tak boleh nak describe yang macam mana, aku tak melawan, cuma aku diam, dan aku tertanya2 sampai sekarang,

Aku sayang mak aku sebagai seseorang yang aku kenal, atau sayang dia sebagai mak? 

Kalau sebagai mak mungkin aku layan dia seperti permaisuri, tapi macam mana ye nak paksa diri ni sayang mak macam orang lain?

Sedangkan cinta sayang ni tidak boleh dipaksa?

– Anak tidak halal (Bukan nama sebenar)

Hantar confession anda di sini -> https://iiumc.com/submit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *