Luahan Hati Seorang Anak

Sebelum aku start, minta maaf kalau bahasa aku gunakan mix dengan english word. Actually aku dalam fasa down dan aku perlukan kata kata semangat.

Untuk start luahan aku, aku ada 9 orang adik beradik dan aku dari keluarga yang sederhana.

Dalam 9 orang adik beradik tu, aku adalah anak yang lebih kepada menurut kata orang tua sampaikan aku korbankan separuh duit gaji aku bina rumah kat kampung untuk family aku.

Aku membesar di perumahan staff daripada kecik. Lepas aku dirikan rumah untuk family. Family aku stay dekat situ. Aku pula kerja jauh dari kampung. Balik pun setahun just dua tiga kali.

Yang jadikan aku down. Setiap kali aku balik rumah. Aku akan berselisih faham dengan mak aku.

Mak aku jenis “orang tua paling berjasa, anak anak kena jaga hati orang tua”. Lagi lagi sekarang mak aku fasa mudah tersentuh. Setiap perkataan dan tingkah laku akan jadi salah.

Bagi aku anak rantauan, aku harapkan aku disambut baik dan tiada perselisihan faham antara aku dan mak aku.

Mak aku anggap aku terbeban dengan family sebab aku dirikan rumah untuk family. Tapi Lillahi’taala, aku ikhlas dirikan rumah tu untuk family, untuk mak ayah aku berteduh di hari tua bila anak anak semua dah ada kehidupan sendiri.

Tapi setiap kali mak aku terasa dengan aku, dia akan ungkit pasal rumah tu. Aku jenis sekali aku niat, aku dah tak ungkit aku dah tak menyesal.

Aku sedih dan kecewa sebab niat aku di salah ertikan. Sedangkan yang aku harapkan seorang mak yang bangga akan setiap pencapaian anak anaknya. Mak yang berterima kasih kepada anaknya. Mak yang mendengar akan anak anaknya.

Mungkin mak aku jenis berbangga dalam diam, memuji dalam diam, bersyukur dalam diam.

Tapi kalau betul mak aku rasa macam tu, aku teringin nak dengar supaya apa yang aku andaikan jadi kenyataan dan bukan sekadar andaian anak kepada orang tuanya.

Aku dalam fasa bertunang, pihak lelaki dah hantar separuh duit hantaran. Tapi aku request dengan parents aku yang aku nak pegang duit tu dulu sampai tarikh kahwin aku dah ditetapkan.

Reason aku nak pegang duit tu sebab parents aku tak disiplin dalam pengurusan kewangan dan kerisauan aku duit tu akan digunakan untuk hal lain.

Dan untuk anak yang mengenali orang tuanya, aku sangat risau dan risau menyusahkan orang lain di akan hari.

Atas sebab inilah mak aku terasa dengan aku. Sebab aku pegang duit tu. Mak aku anggap aku belakangkan orang tua sampai mak aku cakap, “Hancur hati mak dengan anak anak”

Tapi duit tu aku pegang baru seminggu lebih, ayah aku dah beberapa kali minta aku gunakan duit tu sedikit demi sedikit untuk tolong keperluan harian mereka.

Dan aku juga tempat adik beradik minta pertolongan dalam hal kewangan. Aku tak pernah tolak walaupun aku dah tak cukup. Aku tetap bagi paling kurang RM50.

Kadang aku sendiri survive guna grabpay atau spaylater untuk beli makanan.

Adik beradik aku semua dah ada kereta dah ada rumah sendiri. Sedangkan aku, aku hanya ada coway penapis udara yang didaftarkan atas nama aku. Itu je.

Aku luah just nak kata kata semangat atau nasihat korang. Sebab aku penat nak pujuk diri supaya tak jadi jahat dengan family.

Aku pernah tak peduli tapi aku dianggap sombong bila berada di atas. Sedangkan aku tak pernah berada di atas, cuma aku tak cakap yang aku sangat kekurangan.

Mungkin lepas baca kata kata semangat korang boleh bantu aku positifkan diri aku.

Pesan aku dekat yang dah bergelar ibu dan ayah:

Anak anak tak ada pilihan untuk benci atau sayang orang tua walaupun sekejam apa pun orang tua kepada anak. Walaupun anak berusaha memilih benci, anak tetap perlukan peranan seorang ibu dah ayah.

Anak anak tak pernah ada pilihan untuk pilih siapa yang mampu jadi ibu dan ayah mereka. Tapi orang tua, boleh pilih siapa anak kesayangan mereka, siapa anak boleh diharapkan, siapa anak boleh dibanggakan.

Jadilah orang tua yang sentiasa menjadi tempat paling tenang dan nyaman bukan tempat meragut kebahagiaan anak anak.

– MAWAR (Bukan nama sebenar)

Hantar confession anda di sini -> https://iiumc.com/submit

One comment

  1. Awak kena jadi anak yg tegas dalam membuat keputusan. Jangan sampai awak dipergunakan oleh keluarga sendiri. Bukan semua tindakan menjadikan awak anak derhaka. Allah lg maha mengetahui. Jangan berikan wang untuk majlis awak sebab awak lg tahu perangai ibu bapa awak tentang kewangan. Nanti jika awak bermasalah kewangan ada ke keluarga awak nak tolong? Bantu adik beradik pun berpada2 mana yg perlu. Bukan awak sorang shj anak mereka jd mnjadi tgjawab adik beradik yg lain bantu ibu bapa. Jadilah seorang kuat, tabah dan berkeyakinan diri membuat keputusan yg tidak menyusahkan dan merugikan awak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *