Peliknya Dunia Internship

Salam admin, saya harap nukilan saya boleh di post sebab saya nak baca komen dan pendapat. Terima kasih sangat2. Semoga hari Admin sentiasa diberkati. Terima kasih sebab post cerita2 yang banyak membuka mata saya dalam kehidupan ni.

Hi pembaca IIUM Confession sekalian,

Nama saya Aisya, dan saya baru start internship sebulan. Jadi saya nak mintak orang2 yang berpengalaman untuk bagi pendapat dengan situasi saya ni.

Saya first time kerja corporate, sebab sebelum ni selalu part time jadi fnb workers je. Jadi, sedikit excited lah nak masuk office, kerja dalam aircond, ketuk ketak keyboard laptop.

So first day kerja, memang supervisor (SV) saya takde jadi memang saya belajar dengan seorang internship yang da kerja lagi lama daripada saya.

Cumanya saya dengar beberapa benda yang saya rasa pelik dan kelakar.

Tradisi saya punya tempat kerja, sebelum interns habiskan training, kena belanja satu department, total dalam 15 orang, air yang sedap2 macam Starbucks, Zus, Coffee Bean etc.

Dan interns juga kena prepare hadiah kecil untuk semua kakitangan dalam department saya.

Saya pun peliklah, walaupun elaun 900, Alhamdulillah, tapi saya ada commitment lain, rumah sewa, nak bagi keluarga lagi dan adik-adik saya untuk belanja dekat sekolah.

Jadi saya rasa untuk belanja satu department jenis-jenis air yang saya ter sangatlah jarang beli jadi sedikit kelakar. Saya last minum starbucks mungkin 5 tahun yang lepas.

Lepas itu, walaupun saya kerja 9-6, tapi adat di sini, kalau nak balik, interns kena minta kebenaran kalau tak kena perli. Selagi SV saya tak balik, kami tak boleh balik melainkan mood SV berbaik hati nak bagi keluar awal.

Saya tak kisah kalau saya balik lambat sebab kerja, lumrah kehidupan bekerja. Tapi kalau kerja saya dah siap untuk hari tu, kenapa kena tahan saya juga aduhai

Saya ni jenis yang malas2, lantak kau lah punya orang jadi saya rasa next time saya akan balik je awal.

Cuma itulah, kalau report internship saya tak cantik sebab saya rebel, melawan adat tradisi mereka, saya harap SV pihak kolej saya bolehla jadi support system.

Lepastu, ada juga kes tengking-tengking interns walaupun bukan salah mereka. Andai benar lah itu salah mereka, dah nama pun interns.

Saya rasa sangatlah tak wajar untuk tengking interns yang buat kerja dengan ikhlas. Kalau ada salah, mungkin kecuaian manusia sebab bukan robot.

Jadi saya harap saya tak kena tengking lah sebab saya hati tisu dan panas baran kalau orang naik suara. Perli2 saya tahan lagi.

Jadinya, walaupun kerja saya seronok, jadi tak seronok sebab SV saya memang bekeng orang kata, garang dan saya rasa dia memang tak suka interns lah.. aduhai hati kecik aku ni, tabahlah ye. Semoga cepat je masa berlalu.

Saya pun tak tahulah kenapa saya bercerita sebab nak tak nak, saya memang kene internship dekat sini untuk tamatkan pengajian secepat mungkin.

Seminggu pertama bekerja memang saya nangis sepuas-puasnya sebab saya penat. Keluar office pukul 7 pastu satu hari tu saya kene ada dekat office by 7 pagi walhal saya start pukul 9 sebab saya kene escort participants untuk ke event.

Tapi sebab kerja, ikhlaskan hati bekerja sebab Allah dan keluarga, jadi saya tak heran sangat. Cuma part tradisi department tu saya betul2 rasa lawaklah.

Jadi, apa pendapat pembaca2 sekalian, patut ke saya langgar je tradisi tu

Dan akhir kata, saya minta jasa baik pembaca2 sekalian untuk mendoakan agar urusan internship saya dan kawan2 kolej saya yang lain dipermudahkan agar kami dapat naik pentas sama-sama dan banggakan keluarga.

Terima kasih ya.

– Aisya (Bukan nama sebenar)

Hantar confession anda di sini -> https://iiumc.com/submit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *