Penat Cari Jodoh II

Untuk part I, (https://iiumc.com/penat-cari-jodoh/).

Aku la yang hantar confession penat cari jodoh tu. Baru pertama kali masuk IIUM Confession ni. Astaghfirullah. Bukannya penat berdoa wahai Zinnirah Bidadari.

Aku tak pernah stop berdoa, bukan untuk jodoh je, untuk dijauhkan dari azab neraka, dan doakan orang lain jugak walaupun yang tak dikenal.

Bukan jugak desperate nak kahwin. Kalau desperate lama dah aku tarik ja sapa-sapa ajak kahwin.

Aku suka komen pembaca yang macam Maya Mohd, yang katanya fitrah manusia untuk berkahwin. Ya, tu lah fitrah aku. Sapa cakap aku lonely? Aku tak lonely lah.

Kerja yang berlambak tak mengizinkan aku untuk berasa sunyi. Dengan kucing 10 ekor jadi majikan memang tak lonely lah. Family pun ada bersama jadi tidak ada isu lonely di sini.

Ada orang diberkati dengan rumahtangga yang bahagia, suami yang baik, anak-anak yang menurut kata.

Ada orang yang diberkati dengan tidak berpasangan tapi tanggungjawab dia yang lain lunas sama ada ke atas orang tua, keluarga, sanak saudara, sahabat handai hatta ke atas jiran-jiran dan sesama manusia.

Ada orang diuji dengan rumahtangga yang berantakan, suami yang tidak bertanggungjawab dan sebagainya.

Ada yang diuji dengan hidup menyendiri tapi memiliki hal-hal menyenangkan yang lain, duit, kemewahan. Menyendiri pun satu ujian juga kan? Harta pun ujian kan?

Aku tidaklah desperate berkahwin. Aku juga tahu ujian-ujian rumahtangga. Kakak, abang, ahli keluarga, sanak-saudara aku juga diuji dengan perceraian, diuji dengan pasangan yang songsang dan sebagainya.

Malahan sahabat baik aku juga seorang Peguam Syariah so I quite know the drill.

Tapi tak adil kalau kita melabelkan perkahwinan seolah-olah hanya memberi derita. Sebab hakikat perkahwinan yang sebenar lebih besar ertinya betul?

Perkahwinan juga satu ujian. Diri kita sendiri ni pun ujian. Aku belajar satu benda dari internet baru-baru ni. Istikarah.

Jika pada waktu istikarah itu, perkahwinan itu dimudahkan bermaksud itulah yang terbaik untuk kita pada waktu itu.

Namun, kalaupun pasangan tu atau perkahwinan itu turns out tidak berjalan seperti yang kita inginkan untuk menjadi yang terbaik untuk kita di kemudian harinya, ada hikmah disebaliknya.

Ada aturan Allah yang hanya Allah yang tahu. Itu yang aku pegang. Sebab tak ada sapa tahu hari ke depan macam mana.

Sama jugak dengan aku. Aku cuma penat cari jodoh. Bukan bererti aku nak berputus asa atas rahmat Allah.

Cuma kadang-kadang bila kita penat kita cuma nak bagitahu kita penat. Bukannya bermaksud terdesak dan seumpama dengannya. Aiman Azlan kata, kalau penat, rehat.

Bukan stop entirely. Busy kerja pun aku follow tau Aiman Azlan.

Dan, aku sangat enjoy dengan life aku. Ya, aku travel. Melakar peta dunia. Bumi Allah luas untuk aku teroka sebab tu walaupun belum berpasangan, aku taklah rasa sunyi pun. Aku bawa kawan-kawan dan keluarga pergi jalan-jalan.

Aku hormat orang yang tak berkeinginan untuk berkahwin. Aku juga hormat orang yang ingin berkahwin.

Macam aku cakap sebelum ni, ada masa aku ok. Ada masa tak. Bukanlah all the time aku merapu merampus. Time tak ok, tengah down tu ada la biol sikit kepala.

Tak ke biol kalau nenek kau terlantar atas katil cakap “nenek nak tengok cucu nenek kahwin sebelum nenek tutup mata”. Haa jem terus kepala otak aku.

Ada masanya aku ok, aku masih lagi bahagia conquer rumah, katil, bilik tidur sorang-sorang.

Biasalah, ups and downs. Hati manusia ni berbolak-balik. Tapi aku sangat tersentuh pada komen Nurul Hidayah Alias.

Aku doakan dia (kakak kot noh) diberikan kesihatan yang baik, kesabaran, rezeki, dan suami yang memahami dan bertanggungjawab untuk sama-sama menjaga anak-anak mereka lebih-lebih lagi anak istimewa.

Dan aku juga doakan yang mengalami pergolakan rumahtangga, supaya Allah berikan pertolongan dan jalan keluar untuknya. Aku juga doakan yang masih single agar Allah berikan yang terbaik untuk anda, aku dan kita.

Yang terbaik menurut pandangan Allah, bukan pandangan manusia. Apapun aku juga tahu dan sedar, tak semua perhubungan akan berakhir dengan perkahwinan.

Bak kata Hlovate, mana ada law dalam dunia ni, kita suka orang tu, orang tu kena suka kita balik.

Terima kasih atas komen-komen yang membina dan doa-doa yang baik. Semoga kata-kata yang baik dari korang tu Allah akan balas dengan kebaikan yang berlipat kali ganda.

Dah, jangan gaduh-gaduh dekat ruang komen tu. Fikir yang baik-baik, doa yang baik-baik untuk diri sendiri dan orang lain. Sebab bila kita doakan orang, doa tu akan balik pada diri kita jugak.

Sampai sini je kot cerita penat cari jodoh ni. nak penat senyap-senyap je lepas ni. Haha. Aku nak pergi travel lagi ni. Nanti aku doakan hal-hal yang baik untuk korang k.

– Hamba Allah (Bukan nama sebenar)

Hantar confession anda di sini -> https://iiumc.com/submit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *