Pertolongan Allah Itu Dekat

Assalamualaikum dan Hi, saya Aisya bukan nama sebenar. Ketika saya berusia 25 tahun saya telah diuji dengan sakit endometriosis yang saiznya 5×7 (both ovary).

Setiap kali saya period saya akan sakit sehingga demam & perlu cucuk ubat tahan sakit. Saya tak tahan sangat saya nekad nak kahwin cepat.

Saya dan suami jumpa pakar sebelum tarikh operation. Saya bukan nak cerita pasal sakit saya tapi saya nak cerita Allah Maha Baik, Maha Pengasih, Maha Penyayang.

Saya sedar sakit ni atas dosa-dosa yang saya lakukan. Saya nak ringkaskan perbualan yang saya ingat sampai harini dengan doktor.

Doktor bagitahu saya maybe susah nak dapat anak sebab endo/cyst saya terlalu besar, mungkin ambil masa yang lama, tapi jangan risau rezeki Allah tu luas sangat.

Kalau Allah kata tu rezeki you & husband dapat zuriat, tak ada sapa boleh halang. Patient I ada yang 3 bulan lepas operate terus pregnant. Tapi jangan risau, banyak rawatan boleh buat contoh IVF.

Saya dan suami masa tu tak peduli dah pasal malu memang menangis depan doktor. Before end session, doktor nasihat saya doa banyak-banyak dari sekarang.

Everyday saya menangis sebab sedih sangat macam-macam saya fikir. Tapi setiap kali saya sedih saya buka ceramah keajaiban doa, ceramah doa makbul, doa dapat zuriat.

Sebab doktor cakap kalau saya pregnant & menyusu penuh 2 tahun endo/cyst saya takkan ada. Endo/cyst ni sebab darah period ni.

Sejak dari tu, hari-hari saya tahajjud, saya baca quran, semuaa saya mengadu dekat Allah. Saya bukanlah orang alim. Tapi apa saya dengar dari ceramah, kalau kita yakin 100% dengan Allah (tak ada keraguan walau sedikit) Allah pastii bagi.

Hari-hari doa saya Allah kurniakan saya zuriat lepas saya operate. Dan paling saya ingat, pesan kawan baik saya masa saya tanya doa nak dapat anak. Dia reply saya cuma “istighfar”.

Saya tak faham, saya search ceramah istighfar. Sejak tu saya tahu, apa kita nak istigfar dan berdoalah Allah akan makbulkan doa kita.

Alhamdulillah, sekarang anak saya dah berusia 3 tahun. SubhanaAllah sangat baik, sangat menyenangkan. Tiga bulan selepas operation, saya pregnant.

Masa tu hari-hari saya menangis, saya cakap “Ya Allah, saya bukan orang baik tapi Allah Maha Baik, Kau makbulkan doa saya”.

Saya nak dapat anak 2 tahun perkahwinan. Setiap hari saya cuba istighfar, solat tahajjud, amalkan zikir Nabi Zakaria yang Nabi Zakaria belajar berdoa dari ibunda Maryam. Saya amalkan sampaiii saya pregnant.

Saya bersyukur 2 tahun diuji dengan Sakit endometriosis, Allah lapangkan saya masa saya mengandung 9 bulan semua mudah dan masa saya bersalin.

Saya diuji dengan false contraction seminggu sakit sampai saya bagitahu doktor belah la perut saya sebab tak tahan sangat.. berkali-kali dipaksa buka bukaan sebab bukaan kosong tapi setiap 5minit sakit nak bersalin.

Tapi Allah Maha Baik, masa saya bersalin sikit pun saya tak rasa sakit. Alhamdulilah, terima kasih Ya Allah.

Sebelum saya pregnant & masa pregnant setiap hari saya doa Allah murahkan rezeki anak saya untuk menyusu penuh 2 tahun. Masa nurse datang rumah lepas bersalin, nurse cakap susu saya sikit sangat dan masa tu saya sedih sangat.

Tapi saya ingat ceramah Allah tak pernahh tolak doa kita selagi mana kita yakin 100%. Saya yakin Allah makbul doa saya macam mana Allah bagi answer every question i asked him.

Alhamdulillah, seiring berkat sabar & doa, susu saya banyak sangat sampai penuh peti terpaksa tumpang peti orang. Sehingga sekarang anak saya masih menyusu (ambil masa nak wean off)

Saya memang jaga waktu menyusu, penat, dengan work from home, nak jaga anak, nak siapkan kerja, nak jaga makan sendiri dengan suami, nak jaga waktu menyusu. Penat menangis sebab sangat-sangat penat.

Saya jaga waktu pukul  3pagi untuk menyusu anak sebab waktu ni susu banyak. Kalau orang cakap sebab susu banyak, takkkk!! Semua ni sebab usaha & doa.

Saya nak juga menyusu anak sebab dalam Al-quran ada sebut pasal menyusukan dan sebab saya tak nak period dalam tempoh 2 tahun menyusu. Saya tak boleh bayangkan menyusu sakit period. Allah makbulkan doa saya lagi.

Sekarang anak saya dah 3 tahun, saya dah period kali ke-4, saya sakit sangat period, saya jumpa doktor pakar lagi dan Alhamdulillah tak ada endo/cyst cuma sejarah sakit endo ni buat saya sakit. Saya nekad nak pregnant lagi sebab anak pun dah 3 tahun.

Alhamdulillah, Sept 2023 saya pregnant dan Alhamdulillah saya diuji Allah ambil zuriat ke-2 saya masa kandungan 11 minggu.

Disebabkan kandungan tak menjadi, dan setelah dua minggu tunggu untuk janin jatuh, dia tak jatuh jugak, saya kena cuci rahim. Tapi masha Allah, semua urusan cuci rahim mudah sangat & tak sakit.

Sekarang, dua bulan saya diuji dengan sakit period sehingga terpaksa MC dan makan ubat tahan sakit. Saya period tak berhenti sehingga saya buat HPV test. Padahal June 2023, saya baru je buat pap smears.

Saya ingat lagi ceramah yang saya dengar berdoa sebelum kalian jumpa doktor. Berharaplah Allah sembuhkan penyakit bukan dengan jumpa doktor kita berharap sakit yang menimpa. Saya nekad doa sepenuh hati dengan amal zikir nabi ayub sebulan sebelum jumpa doktor.

Alhamdulillah, ujian HPV & pap smears semua normal. Kadang-kadang saya sedih sebab darah ni mengganggu solat, puasa dan hubungan saya dengan suami.

Tapi memikirkan rezeki nikmat Allah bagi saya seorang zuriat buat masa ni, dan result normal. saya jadi malu nak merungut tapi saya sakit sangat.

Saya berharap semua TTC dan yang diuji dengan nikmat “sakit” semoga jangan berputus asa dengan rahmat Allah. Teruskan berdoa sehingga Allah makbulkan doa kalian.

Saat saya sedih, kecewa saya selalu buka surah-surah dan ceramah dari ustaz hanan attaki & ustaz basalamah sebab ayat & motivasi dia bagi saat saya tengah jatuh.

Akhir kata, saya bukanlah orang baik, point saya disini yakin 100% dengan doa kalian Allah akan makbulkan. Dan saat jatuh dan bangun carilah Allah. Cari masa untuk istighfar dan tahajjud. Doakan saya juga sembuh dari sakit period pain.

– Aisyaaa (Bukan nama sebenar)

Hantar confession anda di sini -> https://iiumc.com/submit

One comment

  1. Inshaallah kak, Allah tu pencipta langit dan bumi. Dia Maha mendengar doa hambanya. One day, Allah akan ringankan sakit period pain akak. Aamiin allahumma aamiin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *