Tepung Tak Putus, Rambut Tak Selerak

Dah banyak sangat cerita pasal depresi, keresahan, ipar duai, mertua dan sebagainya dalam ruangan confession ni.

Kisah ni hampir sama, tapi kali ni nak tanya dengan pembaca budiman, macam mana ya nak urus atau menangani masalah ini dengan berhemah dan baik ibarat menarik rambut dalam tepung, tepung tak selerak rambut tak putus.

Aku Gunting, rakan 1 jabatan dengan Jarum. Benang ni pasangan Jarum, lain jabatan dengan kami. Tapi, sering juga la duduk berbual bersama-sama bertiga.

Masalah bukan kepada Benang dan Jarum ni. Tapi, kepada adik Benang dan adik ipar Benang ni yang mana telah memasuki atau menduduki rumah Benang dan Jarum ni atas alasan, mencari peluang rezeki di negeri baru dan cuba untuk mengubah nasib di negeri baru.

Permulaannya, semuanya baik dan lancar, menerima si adik dan adik ipar ni dengan hati terbuka dengan niat untuk membantu mereka keluar dari struggle yang dilalui, diagnosed with depression and anxiety, sedang dalam rawatan dan makan ubat, dan juga baru lepas diberhentikan kerja.

Okay, pum pam hiduplah seperti biasa dan seperti tetamu. Lama-kelamaan, Benang dan Jarum mula rasa exhausted. Totally drained dari segi energy, masa, duit.

Adik dan adik ipar masih dan juga tak nak bekerja after 6 months “probation of ihsan” tinggal di rumah Benang dan Jarum ni.

Adik dan adik ipar tak bantu dalam kerja rumah, membersihkan ruang rumah, urusan dapur, urusan beli barang dapur, tak tolong urus anak saudara dua orang, kain baju berhari tak basuh, basuh bila kena suruh, angkat baju dah kering bila dah suruh.

Nak tolong tengokkan niece and nephew mereka sekejap sementara ibu mereka nak masak atau kemas rumah so on pun nak kena suruh, asyik memerap dalam bilik, tak tolong masak on weekdays, makan malam bila Benang dan Jarum balik kerja.

Kadang-kadang Jarum kena kerja malam, Benang terkial-kial urus rumah dan anakX4, balik kerja masak urus anak mandi anak tidurkan anak.

Anak dah tidur, keluar semula bilik, kemas dapur, kemas meja makan, kemas mainan anak, urus baju kotor baju dah kering baju kena lipat. Betul-betul like tetamu.

Makan siap hidang, tunggu panggil saja. Mujur pandai basuh pinggan. Ibarat Benang dan Jarum ni ada tambahan anak pula, segalanya diuruskan oleh ‘ibu dan bapa’ ini lah.

Pernah sekali Benang dan Jarum ajak duduk berbincang with the adik dan adik ipar, promote all kind of job vacancy. Ask them to help a little bit and empower them to fight the diagnosis and so on.

But, refuse bluntly dengan alasan, resah bersemuka dengan orang, shaking vigorously bila nak drive dan so on, tak nak jumpa orang. Both husband and wife ni ya. Bangun tidur lewat disebabkan makan ubat malam, jadi berat nak bangun pagi tu.

Faham, disebabkan ubat penenang tu. Bila bersemuka sekali tu berbincang, mereka jadi shut off, banyak termenung, tak bercakap, macam silent treatment dan takut la mereka mencederakan diri pula. Atau paling teruk, cederakan kanak-kanak ni.

Then, Benang dan Jarum cuba bersemuka dengan mak ayah mertua kepada adik Benang ni tadi. Gigih balik kampung, jenguk rumah pusaka dan pusara ayah ibu Benang ni, terus lajak ke rumah mak ayah adik ipar ni tadi la.

Bila bersemuka, makcik pakcik ni macam menyalahkan Benang dan Jarum tidak memahami dan tak nak membantu.

Gaji dah besar kerja bagus, setiap bulan terjamin dapat gaji, tak nak tolong adik sendiri. Tambahan alasan, mereka berdua tu baru nak mula hidup baru nak kenal dunia.

Buntu dengan respon begitu. Benang dan Jarum mula la bercerita pada aku. Aku pun buntu. Bila aku buntu, aku nak mohon dengan rendah hati, macam mana ya nak buat dan nak urus perkara yang mungkin remeh di mata orang tapi besar dan berpasir di tekak mereka. Please.

Macam mana nak nasihatkan atau guide mereka yang ada depression dan anxiety ini? At least untuk keluar dari kepompong itu dan keluar cari kerja. For the sake of their own small family juga kan.

Thanks.

Bukan Gunting dalam lipatan.

– Gunting (Bukan nama sebenar)

Hantar confession anda di sini -> https://iiumc.com/submit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *