Apabila Harga Sebenar Sihat, Adalah Sakit

Ini bukanlah pengakuan, hanya sekadar perkongsian. Tak siar pun tak mengapa. Dulu saya pernah menulis di sini, Rasa Yang Tersisa, (https://iiumc.com/rasa-yang-tersisa/). Lama dah. Dah lebih 3 tahun.

Berjuang, masih. Kalau dulu bleeding tak berhenti. Tapi sekarang terbalik. Ironi. Kena paksa period. Makan pil hormon setiap 3 bulan. Dah 3 orang doktor tukar. Jawapan sama.

Kita cuba. Paksa, atau cuba ambil pil perancang dan monitor. Tapi memang paling lama 3 bulan kena paksa sebab kalau tidak akan berisiko jadi endometriosis atau lebih teruk kanser. Dua-dua dah cuba.

Kali terakhir jumpa doktor ke-3, tahun lepas, scan nampak small cysts makin banyak dan ada di dalam kedua-dua ovary kiri dan kanan. Maksudnya makin teruk bukan makin baik. Sebab dulu ada di sebelah kanan saja.

Doktor ada suggest supplement ni, sebab dia cakap PCOS memang tak boleh sembuh, sebab dia bukan penyakit, tetapi syndrom tapi tak boleh biar tanpa dirawat sebab akan sebabkan masalah lain yang lebih bahaya termasuklah diabetes.

Waktu jumpa tu pun lepas 7 bulan menunggu. Nasib baik kali ni tak kena bebel. Tapi tulah, badan tak serasi. Kena alergik teruk. 2 kali pergi emergency cucuk steroid. Kena bebel dan kena paksa jumpa pakar kulit juga.

Pastu dah tiba-tiba berat naik mendadak sampai 6 kilo dalam masa tak sampai sebulan. Mungkin sebab makan ubat alergik tu tak ikut waktu yang betul, kena gastrik pulak sampai demam, dan kena drip.

Dan sejak awal tahun lepas selalu demam on-off. Boleh kata setiap bulan akan demam. Tak tahu kenapa. Lembik sangat ke saya ni?

Ada orang cakap, kena ubah lifestyle. Yes. I did. BMI normal je, tapi saya cuba turunkan berat juga. Dengan jaga makan. Cut sugar intake. Kurangkan karbo. Kurangkan ayam. Bersenam. Struggle. Sangat. Dekat 10 kilo turun. Tapi masih sama.

Sekarang ni dah rasa lelah nak jumpa doktor, setiap 3 bulan, ambil cuti, buat appointment, menunggu berjam semata untuk satu preskripsi. Ambik ubat dan melalui period pain dan PMS yang tak terungkapkan seksa dia.

Orang yang pernah consume mungkin akan faham possible side effects. Apabila sebenar harga sihat, adalah sakit. Dah lebih 8 bulan skip. Sebab konon nak try monitor secara natural. Kalau jumpa doktor ni mesti kena bebel lagi.

Tak ada sorang pun family yang tahu.

Tak tahu macam mana nak mula.

Tak nak parent risau, macam dulu.

Tiba-tiba kena operate.

Sebab fasa sakit tu pun tak pernah share dengan sesiapa. Tahan sorang-sorang. Kadang masuk toilet atau store, mengerekot tahan sakit. Masih lagi.

Kalau nak cerita pasal family pun sadis juga.

Pendek kata, terlahir bukan sebagai favourite person. Terlalu privasi untuk diceritai.

Kadang terfikir, apa salah saya. Apa lagi yang tak cukup. Menagih-nagih kasih ni sangat menyiat-nyiat perasaan. Pedih.

Sampai terfikir, ini kalau cerita pun orang mungkin akan anggap, bukannya sakit sampai tak boleh pergi kerja (sebab pernah ada seseorang; bukan family tapi rapat, cakap macam ni).

Ya, saya tahu. Akan ada yang cakap alah PCOS je, tak ada apalah. Bukannya kanser dan sebagainya. Sampai buat saya terfikir apa yang saya rasa ni tak valid ke? Saya mengada sangat ke?

Dan saya sangat reserve. Tak nak rapat sangat dengan mana-mana lelaki. Sebab tak tahu nak berterus terang macam mana.

Sebab pernah, tapi end up orang tu tiba-tiba cakap rasa tak serasi dan ada juga yang tak faham emosi yang roller coaster, bila kita cuba bercerita. Dia kata kita putus asa cepat sangat. Haha, kalau putus asa mungkin saya tak jumpa sampai 3 orang doktor?

Tak. Saya tak salahkan dia tak faham. Saya cuma rasa dia berhak buat pilihan dan layak dapat yang lebih baik.

Dan masalah sekarang ni, baru-baru ni saya rasa saya tiba-tiba rasa vibe bila jumpa sorang ni. Tak tahu macam mana dan mana silapnya. Dia suka senyum.

Bila dia senyum saya jadi nak senyum je sepanjang hari. Inilah kut yang Fahimi dok nyanyi angau-angau tu.

Tapi macam saya cakap, semua orang berhak dapat yang lebih baik. Saya kagumi dari jauh saja. Tak apa. Saya cuma harap dia temu bahagia, walau bukan dengan saya. Saya nak dia terus senyum. Saya akan tumpang bahagia untuk dia.

Tak malu kan, nak menumpang bahagia orang. Tak apa. Perasaan saya ni, pandai-pandailah saya telan, walau payau. Tak apa, sakit ini sebentar.

Akhir kata, doakan saya sihat, tenang.

Doakan dia bahagia, sentiasa.

Semoga, doa-doa yang dilangitkan ini, akan berbalik kembali kepada awak semua.

Terima kasih. Senyum.

– Anon (Bukan nama sebenar)

Hantar confession anda di sini -> https://iiumc.com/submit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *