B0d0h Sangat Ke Saya Ni?

Assalamualaikum nama saya Isha (nama samaran) saya berumur 18 tahun 2023. Saya nak berkongsi pengalaman pahit saya.

Dalam adik beradik saya, saya yang paling tak pandai dan susah nak terima arahan bila orang memberi arahan kepada saya.

Saya ada masalah pembelajaran, saya jugak murid pendidikan khas. Sekarang saya dah habis sekolah dan saya ingin menyambung pelajaran dalam bidang masakan.

Kalau ikutkan saya, saya dah tak ada semangat untuk sambung belajar tapi mak saya suka push saya dalam pembelajaran.

Saya tahu pendidikan tu penting tapi mak saya kena tahu sampai mana tahap pencapaian anak dia ni..

Dia suruh saya sambung pelajaran sampai diploma.. kalau tak dia suruh saya sampai Sijil Kemahiran Tahap 3 (SKM) kemudian sambung sampai diploma.

Kalau saya gagal dia nak push saya lagi sampai saya dapat diploma.

Ya Allah.. hanya Allah je yang tahu apa yang saya rasa dulu.

Sebelum saya masuk pendidikan khas, saya pon pernah kena maki dengan cikgu, kena buli, kena ejek, kena marah dengan mak ayah, kena pukul dengan orang, tapi semua tu saya pendam sendiri.

Saya suka tunjuk dekat family saya yang saya ni tak ada masalah tapi sebenarnya 1000 masalah saya pendam dalam hati.

Saya pernah cederakan diri saya. Saya selalu pukul kepala saya pukul badan. Saya sampai pernah, cakap dekat diri saya kalau boleh tukar otak dah lama saya tukar otak. Saya rasa otak saya ni tak berguna.

Kalau saya baca buku atau apa-apa benda yang berilmiah saya tak faham apa yang saya baca. Itu salah 1 masalah pada diri saya.

Mak saya orang yang pandai, mak saya dapat masuk universiti ambil ijazah apa tah.. Lagi, ayah saya ambil master dekat Australia. Saya ni pula anak yang tak pandai macam mereka.

Saya pernah kena hempas buku dengan cikgu. Cikgu sampai cakap kau ni bodoh laa. Atuk nenek saya pernah cakap jugak saya bodoh. Dia cakap macam ni kakak yang bodoh, kakak yang tak pandai, kakak yang tak cerdik.

Mak saya pulak macam biasa lah suka push saya. Masa dulu saya sekolah rendah saya tak pandai baca. Tak faham apa yang saya baca. Tak pandai matematik.

Mesti saya kena pukul, habis berbekas badan. Saya sampai kena siram air dekat tandas kena kurung dalam tandas. Itu baru family belum termasuk kawan lagi.

Dekat sekolah pulak selalu kena buli orang suruh itu ini. Kena ugut curi duit, kena pukul ramai-ramai, kena gunting rambut dengan kawan, kena tuduh curi duit.

Tapi sekarang saya dah masuk pendidikan khas dah habis sekolah dah pon tapi mak ayah saya tak cuba untuk faham.

Saya cuma nak mereka naikkan semangat saya dalam kehidupan, supaya saya lebih kenal dunia ni macam mana.

Tapi mak ayah, cikgu, kawan-kawan saya mengajar saya kehidupan yang kejam.

Betul lah apa yang orang cakap apa2 masalah kita kena cari Allah. Allah je tahu apa yang kita rasa..

Kalau orang tu darah daging kita sekalipun belum tentu dia faham kita. Tapi saya sampai rasa saya ni dah ada depress ke?

Sebab saya dah selalu pukul diri, saya menangis, dan paling teruk sampai cakap seorang diri. Mood pulak berubah-rubah kejap happy kejap sedih.

Kalau saya terbayang benda masa kecik yang saya pernah kena buli, mesti saya nangis dan pukul diri saya walaupun masa itu dah berlalu.

Sebenarnya saya perlukan untuk ada orang naikkan semangat saya, dengar luahan hati saya.. tapi tak ada siapa pon yang sudi dengar masalah saya.

Saya tahu apa2 kita kena cari tuhan.. Tapi saya perlu untuk orang memberi nasihat dekat saya dan memberi benda yang positif untuk saya.

Yang sama nasib dengan saya, saya tahu korang kuat.. Saya doakan korang berjaya di dunia dan akhirat.

Siapa yang baca kisah saya tolong doakan saya ye. Saya mintak maaf kalau ada ayat2 saya yang salah, kalau saya salah tolong betulkan saya.

– Isha (Bukan nama sebenar)

Hantar confession anda di sini -> https://iiumc.com/submit

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *