Cantik

Betapa adilnya Allah yang sememangnya Maha Adil. Dia tak nilai seseorang melalui rupa, kalau macam tuh tak adillah bagi orang yang kurang dari segi rupa. Allah tak menilai dari kekayaan, kalau macam tuh tak adillah bagi orang yang miskin hidup susah. Allah tak menilai dari kepandaian, kalau macam tuh tak adillah bagi orang yang kurang pandai.

Tapi Allah menilai seseorang itu melalui hati sebab semua orang mempunyai hati dan bergantung kepada individu itu sendiri untuk corak hati dia jadi hati yang baik atau sebaliknya.

Rupa dan warna kulit tak sepatutnya jadi kerisauan bagi kau sebab itu semua sementara, tapi typical lah perempuan kan mesti rasa rendah diri je bila tengok kawan dia lagi cantik. No dear, apa yang penting kau ikhlaskan hati untuk positif dengan semua perkara, jaga kekemasan diri, biar diri sentiasa bersih, muka sentiasa senyum, tutur kata biar baik dan sopan, belajar hargai semua orang, ucap terima kasih, insyaAllah kita akan disenangi dan disayangi. Ini bukannya hipokrit tapi usaha untuk improve diri.

Serius ramai orang yang aku jumpa nak kata cantik tuh hmm biasa biasa je tapi yang buat aku rasa senang hati even berdoa dalam hati nak jadi macam orang tuh, bila dia bercakap lembut sopan santun dan sentiasa cuba jaga hati orang. Dan jujurlah value macam tuh yang buat seseorang tuh nampak cantik dan orang yang hati dia baik automatically ada aura aura berseri kat muka dia.

So kau nak risau apa? Dah dah jangan sedih, fokus untuk jaga hubungan dengan Allah dan jaga hubungan dengan manusia.

– NIA

CREATE A POST

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *