Cerai: Sudut Pandang Seorang Anak

Hi semua, semalam aku ada terbaca confession seorang anak tentang mak ayah yang selalu bergaduh sampai menyebabkan anak-anak tertekan.

Hari ni ada masa sikit jadi bolehlah nak mengarang. Aku dah lama tak mengarang jadi maaf terlebih dahulu kalau Bahasa yang digunakan agak tak formal. Di sini aku nak cerita side aku sebagai anak dari ibu bapa yang berpisah dan kesannya pada aku dan adik-adik.

Aku juga datang dari broken family. Mak ayah aku berpisah masa aku di sekolah menengah. Masa tu adik-adik aku pun masih bersekolah dan ada seorang adik bongsu berumur 3 tahun. Hanya abang aku seorang yang dah bekerja tapi kerja kilang biasa saja.

Sejujurnya sebagai seorang anak, aku rasa lega dan bersyukur dengan perpisahan (cerai) tersebut.

Semasa kami dihalau dari rumah oleh ayah sendiri, aku langsung tak ada rasa takut atau sedih sebaliknya terasa seperti satu bebanan besar atas bahu aku ni terus jadi ringan. Terasa macam lapang dada kerana tak perlu menghadap ayah aku lagi.

Sedikit intro, ayah aku seorang yang panas baran dan garang dengan anak-anak. Kesalahan yang kecil pun akan diperbesarkan dan akan diakhiri dengan amukan dan pukulan.

Ayah aku ni kalau datang barannya, dia akan mengamuk dan habis semua barang dalam rumah akan dilempar dan dirosakkan.

Barang tu pulak bukan barang kecil tapi yang mahal macam tv, kipas, oven semua tu. Sampaikan dekat kipas angin kami ada kesan tetak sebab pernah sekali tu dia mengamuk, dia pegang parang dan tetak kipas tu.

Bagi dia, mengamuk tu macam satu kepuasan dan nak menunjukkan yang dia berkuasa. Bahkan satu kampung dah tahu perangai dia yang suka mengamuk.

Kami anak-anak selalu jadi mangsa pukulan dia. Biasa lah budak kecil kadang nakal, kadang keluar bermain sampai petang atau bergurau kasar sesama kami sampai ada yang menangis. Tapi bila dia nampak semua ni, habis lah kami akan dipukul dan kadang dihalau keluar rumah.

Sampaikan kami anak-anak ni selalu akan duduk diam saja di dalam bilik jika ayah aku ada di rumah. Bila dia keluar bekerja atau ke mana-mana baru lah rumah tu riuh semula dengan suara kami.

Ayah aku tak pernah pukul mak aku cuma sering diherdik dan dimaki dengan perkataan yang memang tak enak didengar. Bab nafkah tu tak usah nak cerita sebab akan buat confession ni terlalu panjang.

Cukup pembaca tahu, dia culas bab nafkah, mak aku yang bersusah payah kerja untuk keperluan kami, dan selepas abang aku mula bekerja, boleh kata banyak perbelanjaan kami di rumah ditanggung oleh abang aku.

Namun ada kejadian di mana permulaan kepada terjadinya perpisahan ini. Ayah aku makin kerap mengamuk dan kali ni dah pandai pukul mak aku. Ada beberapa kali dia memukul mak aku di depan adik aku yang bongsu.

Sampailah satu hari di mana mak dan ayah aku bergaduh teruk kerana akhirnya mak aku melawan cakap ayah aku. Yalah kalau dah kerap sangat dipukul dan diterajang, mestilah akan melawan kan.

Adik bongsu aku saksi kejadian itu yang membuatkan dia betul-betul bencikan ayah aku. Kesian aku tengok dia harus menghadap semua ni dalam umur yang masik kecil.

Lepas pergaduhan itu, ayah aku telah menghalau mak aku keluar dari rumah tersebut. Dia siap cakap, anak-anak boleh pilih nak keluar ikut mak atau stay di rumah dengan ayah.

Tanpa fikir panjang, kami semua cakap nak ikut mak aku. Terus kami kemas semua baju dan keluar dari rumah tu. Tanpa ada apa-apa perancangan namun kami dah tekad nak keluar.

Aku pujuk mak aku untuk keluar dulu dan fikirkan perkara lain kemudian. Nasib kami baik sebab nenek aku (belah mak) tinggal berdekatan jadi kami boleh tumpang di rumah nenek dulu.

Dengan mak aku yang tak ada pendapatan tetap, aku dan adik-adik masih bersekolah jadi hanya harapkan abang aku saja. Lepas sebulan menumpang di rumah nenek, kami dapat sewa satu rumah kecil yang hanya ada 1 bilik.

Tapi alhamdulillah semua tak mengeluh bahkan semua gembira kerana sekurang-kurangnya kami tak perlu lagi hidup dalam ketakutan setiap hari kerana perlu menghadap amukan ayah.

Kami cuba sedaya upaya bagi full support pada mak. Mak mula berniaga membuat kuih dan hantar ke kedai-kedai. Aku pun dah mula bekerja part-time jadi ada duit untuk beli barang keperluan dalam rumah tu.

Kami mulakan hidup dari bawah sedikit demi sedikit. Terasa seperti melalui satu proses yang baru tapi apapun, kami lebih gembira sekarang.

Sepanjang proses perceraian tu memang ayah aku ada mengganggu kami sehingga berlaku juga pergaduhan beberapa kali tapi kami hanya ignore dia. Apa yang kami adik-beradik fokuskan adalah untuk bantu mak dan gembirakan mak balik.

Dan selepas perpisahan itu sehinggalah sekarang, kami sangat gembira. Alhamdulillah kami dapat meneruskan kehidupan dengan lebih baik. Adik-adik aku pun dah bekerja kecuali adik bongsu yang masih bersekolah.

Jadi sekarang kami memang menjaga mak dengan sebaik mungkin, bawa mak berjalan-jalan dan belikan barang yang mak teringin.

Sebenarnya kisah ni panjang tapi aku skip banyak part sebab tak nak confession ni jadi terlalu panjang. Apa yang aku nak sampaikan adalah it is okay for parents untuk berpisah.

Kebanyakan ibu atau ayah (mostly ibu) akan takut untuk berpisah dan sering menggunakan anak-anak sebagai alasan. Namun tahukan ibu, kadang-kadang anak juga mahukan perpisahan agar mereka juga tak perlu hidup dalam keadaan keluarga yang sebegitu.

Tahu tak kalau ibu tak bahagia, anak-anak pun tak akan boleh bahagia. Sebagus mana pun ibu sorokkan perasan tu, anak-anak tetap akan perasan. Tambahan jika anak-anak menjadi saksi melihat ibu yang tidak bahagia, sering sedih dan menangis.

Hancur luluh hati kami melihat ibu yang kami sayang dimaki dan dihina. Kami anak-anak pun inginkan ibu kami gembira dan boleh melakukan apa yang mereka mahu tanpa ada kekangan dari sesiapa pun.

Kadangkala anak-anak tidak pandai berkomunikasi, terutamanya anak-anak yang masih kecil. Namun percayalah lambat laun anak-anak tetap akan faham kenapa ibu ambil keputusan yang sebegitu.

Perceraian bukan bermaksud memisahkan anak dengan ayah, jika ayah sudi melawat dan menjaga, itu adalah lebih baik untuk perkembangan anak-anak. Namun jika tidak, kasih sayang dan sokongan dari ibu saja pun sudah cukup untuk anak membesar dengan baik.

Kepada yang bersifat konservatif, saya minta maaf jika anda rasa confession ini menggalakkan perceraian. Cuma saya sebagai anak yang pernah melalui situasi ini, ini adalah cebisan rasa saya yang saya pasti anak-anak lain yang melalui fasa ini juga inginkan.

Dan percayalah, salah satu punca anak-anak sekarang mengalami tekanan adalah daripada masalah rumah tangga ibu bapa mereka.

Kepada semua ibu yang masih berbelah bagi, percayalah yang kami anak-anak akan sentiasa menyokong ibu dan kami faham dalam semua keputusan yang ibu buat, semestinya kebaikan untuk kami anak-anak ini tetap ibu utamakan.

Semoga ibu-ibu kuat untuk menghadapi ujian ini. Sekian…

– Me (Bukan nama sebenar)

Hantar confession anda di sini -> https://iiumc.com/submit

One comment

  1. Thank you for sharing ur story dik.. syukurlah mak dah bebas drp suami yg mcm tu.. syukur juga mak awak ada anak2 yg memahami n pandai membahagiakan mak.. teruskan jaga mak baik2 ya.. adik beradik kena sepakat, baru mak betul2 bahagia..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *