Dia Bukan Su4miku

Salam reader. Thank you sebab approve kisah ni admin.

Aku Zaharah, masih bujang. Lately ada banyak kan cerita pasal suami orang ada scandal dengan perempuan kan. Dari kisah SY, IK & PS. Tak terlepas, benda ni berlaku pada diri aku juga.

Aku gelarkan lelaki ni Rahim (bukan nama sebenar). Bagi aku Rahim ni seorang lelaki yang tersangat baik. Dia ada dua org anak, dan masih mempunyai isteri.

Hubungan dia dengan orang sekeliling juga baik. Keluarga baik. Dengan kawan kawan pun baik. Dengan adik beradik and rakan setempat pun baik.

Jarak umur kami dalam 15 tahun. Tapi masing masing boleh ‘kamching’ sekepala. Dia hargai aku, dan aku juga sama. Dia treat aku macam princess. Sangat understanding.

Tanpa aku bertanya atau cari tahu, dia selalu meluahkan yang isterinya abusive sentiasa dera dia dan anak anak. Dari segi mental dan fizikal.

Selama ini, dia selalu doa berharap dia akan jumpa seorang perempuan yang sikapnya seperti aku.

Dia rasa aku seorang yang menenangkan. Lama juga dia bertahan dalam kisah rumahtangga yang toksik sehingga beberapa kali mendapatkan rawatan.

Selalu dia minta aku doakan supaya ada jodoh diantara aku dan dia. Doakan dia murah rezeki. Katanya dia mampu untuk berbini dua. Dia teringin nak rasa bahagia macam orang lain ada bini yang normal.

Dia seorang suami dan anak yang baik, nafkah tidak diabaikan, keperluan anak anak dan family didahulukan. Selalu bercerita tentang hal anak2nya, hal mak ayahnya pada aku.

Dia kerja siang dan malam. Cari duit untuk penuhi keperluan yang diimpikan oleh si isteri and anak anak nya. Perfect. Serba serbi perfect. Tidak ada yang kurang.

Pandai mengaji, solat semua (tanggungjawab sebagai muslim semua sempurna). Cuma dia tak dihargai oleh isterinya.

Selalu dia akan cari aku untuk luahkan masalah dia. Sebelum pergi kerja, balik kerja, malam sebelum tidur. dan kerap kali dia bagi hints untuk ajak aku kahwin.

Kalau betul caranya, dan diizinkan tuhan, mungkin, aku tidak kisah jika bermadu. Kalau isteri pertamanya mengizinkan. Kalau betul lah allah nak aku bahagiakan Rahim.

Ada masa Rahim tunjuk badan badannya yang berbirat lebam dipukul ketika pertahankan anak anak nya. Lebam juga badan anak anaknya.

Aku sangat berharap aku dapat bahagiakan dia. kenapa isterinya berlaku sebegitu teruk menderanya. Isterinya abusive.

Ada gambar dan bukti yang dia hantar pada aku. Video pun ada saat isteri dia mengamuk. Pinggan mangkuk terbang dalam rumah tu perkara biasa.

Anak anak tercedera sebab amukan tu biasa. Rumah bukan syurga bagi dia dan anak anak.

Walaupun macam tu, dia sangat menghormati isterinya. Tak pernah naikkan tangan. Walaupun tidak dilayan selayaknya seperti suami.

Ada masa dia tujukan lagu/ confession untuk aku menyatakan isi hati dia sebab dia tak pandai meluah. Sekadar meminta aku baca/ lihat lirik lagu tersebut dan memahami apa yang dia rasa.

Ada masa, kami ketawa sama sama. Sedih sama sama. Susah sama sama.

Kadang kadang dia call aku, tapi berakhir dengan tangisan. Dia menangis. Tengah on call, dia cuma minta aku ada di sisinya.

Selama aku kenal dia, tiada perbuatan/perbualan lucah atau seangkatan dengannya. Dia sangat menghormati aku. Cuma dia minta, jangan tinggalkan dia. Sebab he is fighting alone.

Sungguh lelaki baik itu ada. Cemburu aku kadang kadang bila aseorang isteri ada suami yang baik, tapi tak belajar untuk menghargai dan memahami.

Ramai lagi orang yang berhajat untuk dapat suami sebaik itu. Aku juga bersyukur jika dia ditakdirkan menjadi suami ku.

Buat masa ini, aku tak apa apa. Dia adalah suami orang. aku sayang dia, dan aku juga sebenarnya tak sanggup melihat dia sakit didera atau keluarga kecilnya sampai berpecah belah.

Apa yang patut aku buat? atau…. apa yang boleh aku buat untuk bantu dia?

Dia banyak jaga aku waktu aku susah dan jatuh dalam hidup aku. Aku juga nak lakukan perkara yang sama pada dia sebagaimana dia sayang dan lindung aku.

Tolong doakan yang terbaik untuk aku dan dia (aku tak tahu mana yang patut aku buat).

– Zaharah (Bukan nama sebenar)

Hantar confession anda di sini -> https://iiumc.com/submit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *