Dibenci Cikgu Tanpa Sebab

Salam semua pembaca, saya Ainin berusia 25 tahun. Harini saya nak bercerita sikit pengalaman pahit saya waktu sekolah rendah dulu.

Tengah duduk saja teringat kisah ni. Kisah yang saya tak dapat lupakan sampai sekarang.

Kisahnya saya waktu tu darjah lima, usia saya 11 tahun.

Saya ingat dengan jelas lagi, cikgu bahasa melayu tak hadir jadi kami pun tunggulah kehadiran cikgu ganti. Lambat sikit dia masuk jadinya kelas hingar bingar.

Budak budak kan biasalah main sakan. Saya duduk je dekat meja saya, berborak dengan kawan sebelah. 

Kebetulan, ada kawan saya kelas lain datang nak jumpa saya. Dia nak pinjam buku teks. Saya pun bangun dan bagilah buku teks tu dekat dia dan waktu tu dia cakap terima kasih apa semua.

Saya tak perasan cikgu ganti tu dah masuk sebab dia masuk dari pintu belakang. Saya ada dekat pintu depan. Bila saya toleh saya tengok dia dah berjalan separuh kelas menuju ke meja guru.

Saya kemudiannya cepat cepat masuk. Ketua kelas pun bagi salam.

Sebelum duduk tu dia suruh saya berdiri. Dia tanya saya buat apa dekat pintu, saya kemudiannya jelaskan dekat dia kawan datang nak pinjam buku teks.

Tak semena mena saya kena marah depan semua pelajar lain. Katanya saya ni macam bohsia sebab bersidai dekat luar.

Saya terkejut juga bila dengar sebab kejadian bagi pinjam buku teks tu tak sampai lima minit pun.

Cikgu tu ganti satu masa, jadi setengah jam lah dia duduk dalam kelas saya.

Sepanjang tu dia perli saya dan cakap saya macam pelacur pula. Lepas tu ada seorang budak lelaki dalam kelas saya tengah siapkan kerja sekolah.

Ayat dia masih segar dalam ingatan saya “ha macam ni lah bagus cikgu tak ada buat kerja sekolah, bukannya bersidai macam bohsia dekat luar kelas”.

Waktu tu saya duduk meja depan sekali. Saya hanya menunduk. Budak umur 11 tahun apalah yang saya tahu.

Macam macam lagi dia cakap saya tak ada masa depanlah, saya sampah masyarakat. Saya telan sendiri semua tohmahan dia.

Saya tak pasti besar sangat ke kesalahan saya waktu tu. Cikgu tu hanya cikgu ganti yang bukan mengajar kelas saya bagi mana mana subjek pun. Dia tak kenal saya, dan saya pun tak kenal dia.

Masa tu dia juga bercerita yang dia dah pergi umrah 2 kali, anak anak dia semua belajar tinggi tinggi. Semuanya pandai sebab bukan kaki melepak. Semua jenis baik dengar kata. Dia berkias untuk perli saya.

Saya tahan air mata saya sebab saya tak nak nampak lemah. Bayangkan usia 11 tahun dilemparkan kata kata cacian sampai macam tu sekali.

Lepas je habis setengah jam, dia keluar dan kawan sebelah saya usap bahu saya tanya saya okay tak. Tak sempat nak jawab air mata turun dulu. Satu kelas pujuk saya sebab mereka tahu saya tak salah.

Saya tak bagitahu mak. Saya tahu mak saya akan telefon pihak sekolah dan saya tahu keadaan akan memburuk kalau perkara tu tersebar satu sekolah.

Saya akan lebih dibenci dan akan dicop sebagai kaki mengadu. Cikgu cikgu lain akan aim saya. Jadi saya simpan sendiri semuanya.

Kepada Cikgu R, yang mengajar subjek bahasa inggeris di salah sebuah sekolah di Pahang, saya nak sampaikan yang saya membesar tak jadi bohsia mahupun seorang pelacur jalanan seperti yang didoakan oleh cikgu.

Saya dah tamatkan pengajian saya di UKM dua tahun lalu dan saya Alhamdulillah menjadi manusia yang berguna sekurang kurangnya kepada keluarga saya.

Saya harap cikgu sentiasa dilindungi dan dirahmati oleh Allah. Semoga anak anak cikgu yang pandai sentiasa ada dengan cikgu sehingga nafas terakhir cikgu.

Saya tak pernah maafkan kata kata cikgu pada saya. Tapi ketika saya menulis ini, saya dah lepaskan segalanya. Saya maafkan cikgu dan untuk dosa itu, saya serahkan semuanya kepada Tuhan. Tiada lagi dosa antara kita.

Saya berharap cikgu mengetahui setiap kata kata tajam yang dikeluarkan akan tersemat rapi di dalam hati.

Cikgu mungkin sudah melupakan tapi yang ditikam akan tinggal parut kekal. Saya tak salahkan semua cikgu sebab saya tahu itu masalah individu.

Cikgu lelaki yang ajar saya matematik masih berlembut dengan saya walaupun saya seorang je yang gagal dalam kelas tu.

Benda manis dikenang, perkara pahit juga disimpan. Bukan saya tak move on, cumanya peristiwa itu terlalu besar untuk dilupakan.

Semoga cikgu cikgu yang lain sentiasa tabah dan dirahmati oleh Allah dalam berjuang menyampaikan ilmu.

Semoga cikgu sekarang kuat menghadapi ragam pelajar yang kian mencabar pada masa kini.

– Ainin (Bukan nama sebenar)

Hantar confession anda di sini -> https://iiumc.com/submit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *