Engineer Sebagai Kerjaya

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua… As per title above, aku tertarik untuk menulis sedikit sebanyak pengalaman yang aku telah lalui sebagai seorang engineer.

Sebabnya lately aku banyak terbaca confession regarding penyesalan or kekesalan yang dilalui ramai pihak termasuk aku sendiri sewaktu aku mencari erti kerjaya sebagai seorang engineer.

Sebelum aku menulih dengan lebih panjang, aku nak bagitau dulu, kalau ada typing error harap faham sebab aku menulis secara santai, bukan nak mengarang novel and aku akan guna rojak melayu english, kalau tak faham, i’m sorry for that.

Alright, 1st yang aku cuba nak sampaikan, dalam nak berjaya dalam mana2 industry even nak berbusiness sekalipon, passion is your ultimate drive.

Yes PASSION! Ape sebenarnye yang kau nak dalam kehidupan ni, kalau nak kaya, kau cari kekayaan, nak ilmu, kau akan cari ilmu.

What i’m trying to say is, kalau betul passion ko nak jadi engineer, you will push your limit for it even it will make you look dumb.

Aku baca confession rata2 expect engineer nak gaji tinggi, nak hidup mewah… Yesss you will get that when you are worthy enough.

Less than 5 years experience nak gaji tinggi.. lupakanlah… dalam masa 5 tahun kalau tak dapat tahan, means just too bad…

Aku terbaca confession, die tengok kawan2 die berjaya buat business and buat bende lain lebih kaya berbanding dengan kerjaya sebagai seorang engineer, than for me, your passion is money.. not in engineering field.

If your true passion is in engineering, you will never stop to learn, gain as much knowledge as you can, and the ultimate purpose of an engineer is to try solving the problem in what ever method as long it is proven successful.

Pasang niat kene betul. Pandang duit, memang tak kemana impian kau sebagai engineer. Trust me :)

2nd, in what ever you do, give your best. Ye.. Buat sehabis baik.. And aku yakin ramai yang cakap dalam hati… aku dah buat yang terbaik…

No! There is always some way of improvement, always say to yourself that you are not perfect enough.. Hunger for knowledge, then you will be humble enough to learn.

The more you know, the more you don’t know. Even it is not your project, just read and gain knowledge. Eager for the knowledge.

And 1 more thing, aku selalu perasan benda ni kat rata2 budak baru, malu bertanya! Aku cukup kesal dengan perangai malu or malas bertanya.

U know y? Dah lah tak tau, malu/ malas nak tanya plak tu.. Habis tu sampai bila??? Sebab tu kau tak improve faham?!

Nak tanya pon ade skill, ko kene kenal orang tu macam mana, cara nak tanya.. Tak delah orang nak marah2 kalau kau tanya banyak2. Budi bahasa budaya kita yedok?

3rd, kalo ko tanya sebab gaji, yes memang aku sendri pernah alami rasa gaji kecik, pastu maintain lama.. Dah lah aku grad lagi lambat dari kawan2 aku. So kau boleh nampak gap experience diaorang maybe dah 1 or 2 tahun lebih dari aku..

Tapi berbalik pada point no 1 aku tadi, kalo kau passion dengan industry yang kau tengah buat sekarang, bagi 2-3 tahun cukup… InshaAllah boleh tapau basic at least dah kuat..

Dari situ, kau boleh test market kau kat luar in the same industry. Dari situ kau boleh tau capability and knowledge kau, is it good enough in the industry.

Oh ya, when I say industry, means specific industry like oil & gas, structure, building services, road works, aerospace and many more.

If you are thinking to change company because of the people & its behavior, for me all company have the same problem. You go other places, you will never run from these kind of people.

Thus, put your aim to gain knowledge and be successful. InshaAllah the reward will come after :)

Last but not least, Doa dan tawakal. Never stop. Never. Just be positive, act positive, talk positive, the the positive aura will always be in your mind and you will always happy to do your work. Lillahitaala.

Buat kerana Allah. Kalau tak ikhlas, sebab tu sume benda nak merungut je.. Blaming culture dah jadi bende biasa kat mana2 pon.

Be different.. When people always finding other people to blame, You..

Yes you, think out of the box and try to find solution rather than u pointing others. From there you will gain respect. InshaAllah semuanya Allah akan bantu :)

Sebelum aku akhiri tazkirah yang panjang ni, doakan aku untuk mendapat kekuatan untuk further expand my carrier to get IR even though major aku lain dari industry yang aku tgh kerja sekarang.

Hopefully Allah ease everyone way. InshaAllah :)

– Hamba Allah yang mencari KeredhaanNya (Bukan nama sebenar)

Hantar confession anda di sini -> https://iiumc.com/submit