Hikmah Allah

Allah telah susun semuanya dari awal lagi. Kini aku percaya ada hikmahAllah suruh aku amik kos asal. Sepanjang 2 minggu ini,aku memang sibuk ulang alik ke merata tempat semata-mata nak tukar kos saja.

Aku dan seorang kawan aku. Kawan aku ni dia buat dalam masa 1 hari saja.Semua selesai. Kira tidak ada masalah apa pun. Memang lancar dia punya pertukaran. Aku pun kehairanan. Dia sama ja ngan aku. Aku berkata dalam hati kenapa Allah buat macam ni kat aku? Macam -macam masalah padahal kawan aku 1 hari ja siap.

Setelah aku berfikir panjang dan menarik nafas yang lama, aku sudah menemui minat balik terhadap kos ini. Sebelum ini aku akui memang aku
malas gila. Tahu tidak sebab apa? Sebab kalau kita sekelas dengan kawan-kawan yang kita kenal ia akan memberi kita efek yang negatif. Ia dikenali pengaruh rakan sebaya. Kawan malas aku pun malas. Subjek tu susah padahal senang.

Aku nak beritahu siap-siap la dekat adik-adik di sini. Kalau nak berjaya nak berubah aku syorkan janganlah ikut semua perangai kawan. Contohnya takut jumpa lecturer ,malas pergi library,malas buat kerja, men FB hp banyak. Aku sem ni aku memang betul-betul berubah .Kalau kelas pukul 10 aq bangun subuh , pastu bangun balik pukul 930. Tapi sekarang
tidak dah disebabkan study plan aku tidak sama langsung dengan kawan-kawan maka aku keseorangan.Setelah aku bangun subuh aku buat la apa yang patut sampai kelas bermula.Sem ni aku catat rekod tidak tidur di atas katil lebih 1 kali sehari. Kalau tidak lepas kelas tidor pastu tidor lagi.

Aku tidak menyangka keseorangan ni membuatkan kita lebih berani jumpa lecturer cakap dengan foreigner dan paling aku suka tidak pernah lagi aku rajin semacam ni.

Akhir sekali, aku nak ucapkan terima kasih kepada ijat yang confess dulu dia give up pastu bangkit semula. Aku pun lebih kurang macam dia tetapi lepas baca dapat semangat balik. Kemudian aku nak kata percayalah ada hikmah kalau Allah tidak bagi dapat benda tu. Terima kasih ya Allah disebabkan Dia aku telah menemui minat dan aku tahu apa yang aku nak buat nanti dengan mengaplikasi balik kos ini dalam kehidupan seharian.
Doakan aku ,kita semua,umat Islam semoga kita berjaya di dunia dan akhirat.

– Taiko

CREATE A POST

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *