Jodoh 10 Tahun

Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Aku kenalkan diri aku secara ringkas. Ibu tunggal menghampiri 10 tahun. Bercerai agak muda dah usia perkahwinan agak sekejap. Aku ada sorang anak.

Aku tak ada tempat nak luahkan cuma dekat sini je yang sesuai memandangkan tak ada orang yang akan kenal aku. Tapi ada je kawan-kawan yang baca dekat sini jadinya penceritaan aku ni tak boleh la terlalu jujur sebab aku tak nak ada yang kenal.

Jodoh 10 tahun. Ye 10 tahun aku berusaha mencari jodoh. Dulu-dulu tak la beria sangat cuma lately aku agak berusaha mencari sesorang yang boleh menerima aku dan anak aku.

Memandangkan umur pun dah meningkat aku perlukan sesorang untuk bersama-sama di hari tua. Tapi aku tak pasti kenapa jodoh aku agak susah dan payah. Ada je halangan.

Aku bukan la kategori tersangat cantik tapi rupa tu alhamdulillah ada. Ni orang la yang cakap bukan aku.

Ok back to story yang aku nak ceritakan. Aku ada kenal sesorang baru-baru ni. Seorang yang bujang dan ada kerja yang tetap. So dia tersangat la beria-ria nak kenal dan kawan dengan aku.

Di pendekan cerita aku sambut perkenalan dia. Jadinya sekarang kami dah serius tahap nak ke peringkat seterusnya. Aku memang la happy sebab 1st time jumpa yang serius.

Jadinya sekarang terdapat perselisihan paham antara aku dengan dia. Which is aku ni jenis suka silent treatment. Tapi ada sebab kenapa aku buat macam tu. Sebab aku jenis kena cool kan diri aku. Tapi tak lama pun sehari dua je pun.

Di pendek kan cerita si dia sangat la terasa dengan aku. Dan buat keputusan nak undur diri.

Aku tau dia dah tak nak aku. Tapi kenapa mudah sangat dia buat keputusan macam tu. Aku dah cuba pujuk da aku dah cuba minta maaf. Semua tak jalan.

Aku tak sure la kot dia ada orang lain ke apa ke. Sebab aku tak nak la overthinking. Cuma aku nak sangat berbaik dengan dia macam before ni.

Aku dah buntu tak tau nak buat macam mana dah. Hari-hari aku doa semoga Allah bukakan hati dia, lembutkan hati dia dan turunkan ego dia.

Aku betul-betul dah penat nak lalui proses berkenalan ni. Asyik ulang benda yang sama end up akan jadi macam ni. Bukan sekali dua tapi banyak kali dah jadi macam ni. Sejujurnya aku sangat menyenangi sikap dia. Tak ada yang kurang di mata aku.

Aku nak minta kawan-kawan dalam IIUM Confession ni tolong aku. Bagi aku idea macam mana untuk aku berbaik balik.

Aku tau tak ada harapan dah ke arah tu. Tapi tak salah kan kalau aku mencuba lagi. Biar la aku rendah kan ego cuma niat aku baik aku nak bebaik balik. Lagi pun kami selisih paham yang sangat tak masuk akal. Tapi kenapa berakhir macam ni.

Hari baik dan bulan baik aku harap sangat kawan-kawan dalam ni dapat bagi idea untuk aku dan doakan untuk aku agar ada pengakhiran yang baik buat aku dan dia.

Tolong jangan kecam. Sebetulnya mental aku dah penat. Aku hanya nak minta pendapat dan doa dari kalian semua.

Buat awak. Saya harap sangat akan ada kemaafan dari awak.

– Broken (Bukan nama sebenar)

Hantar confession anda di sini -> https://iiumc.com/submit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *