kurang kasih sayang

Aku nak share sikit dekat korang cerite dan pendapat aku. Camni, aku ni x dilahirkan dlm keluarge yg bahagie la senang cakap. Yg bermasalah tu ayah aku. Die hipokrit. Berpura2 alim depan org tp dalam family macam ape je die layan. Paling buat aku sedih dan tertekan bile aku tengok mak aku. Lebih 20+ tahun mak aku bersabar. Dahla nenek aku benci gile dekat mak aku. Kena abuse psychologically boleh kate tiap2 hari. Sehari pun entah berape kali. Ayah aku bukan nak pujuk mak aku pun. Lagi kena marah ade la. Terpakse la mak aku pendam sorang2. Cerite la dekat sape semua xnak ambik kisah. Kawan ke sedare ke. Same je semua. Aku bukan nak burukkan ayah aku tp aku boleh nampak mak aku depressed tahap teruk. Ramai gile kawan2 mak aku dah xcam mak aku sbb muka berkedut teruk stress selalu. Tp ape yg diorang buat. Nothing.
.

Dah beberape kali mak aku luah yg die rase nak tikam diri die dgn pisau sbb tertekan ayah aku ttp xnak berubah dan bertambah teruk. Aku sendiri pun ade perasaan camtu tp Alhamdulillah aku masih ade iman. Aku dah berusaha buat mak aku happy tp masalahnye selagi ayah aku camtu selagi tu la mak aku xboleh nak happy betul2. Sbb perangai ayah aku yg same tu berulang2 tiap2 hari. Sekarang ayah aku ade affairs pulak. Pastu dgn kitorang mula la makin kedekut. Mengungkit sane sini duit keluar byk padahal duit tu bg dekat org lain. Mak aku nak sgt bercerai tp asyik kena tangguh keputusan tu sbb ade je bende yg perlukan duit ayah aku. Dulu mak aku keje tp ayah suruh berhenti. Sekarang jd macam ni dah susah. Aku pun tengah cube cari keje part time tp xmudah jgk la sbb aku dah terbiase ade duit. Tp nak xnak kena korbankan la sumber kewangan dr terus terseksa macam ni.
.

Kalau nak cerite lagi memang boleh buat novel tp aku nak bagitahu yg aku ni gile2 punye nak kasih sayang dr org. Mak aku xdpt bg byk sbb asyik stress dgn ayah aku. Aku xnak salahkan mak aku. Bende pun dah lepas kan. Jadi aku ni teringin gile la nak couple tp aku tau nanti susah aku balik sbb xhalal. Banyak batas kena jage. Disebabkan tu, aku pilih la nak kawin awal. Bile tengok berite kawan2 kawin awal sumpah aku nangis. Jeles gile ade org care.
.

Aku dah janji dekat diri utk ade family bahagie sendiri jadi aku xsabar sgt nak kawin. Tp Allah tu Maha Mengetahui. Aku dah jumpa dah pun calon sesuai cume nak kena merisik lebih la sbb aku xnak bende same berulang dekat aku. Aku penah tengok family die dan family die baik2 dan hebat2. Rase kerdil gile. Tp ape2 pun bro ni nak habis belajar dulu. Jadi nampaknye aku kena tunggu dulu. Xpe la, aku tahu byk hikmah Allah xpermudahkan jalan utk aku kawin. Salah satunye mungkin sebab aku belum ade ikatan yg kuat, rase cinta yg subur dekat Allah. Tp nak cakap memang dugaan la nak tahan keinginan nak dapat kasih sayang tu. Bukan xde adik beradik tp kitorang jadi awkward antara satu same lain bab feeling2 ni. Sbb xbiase dr kecik jd xreti nak praktik bile perlu.
.

Ape pun sekarang ni aku tengah berusaha utk tahan diri aku buat mase sekarang. Susah gile weh. Perasaan sunyi tu asyik datang tp nk buat camne aku kena jugak la lawan. Aku pun bukan baik mane sbb aku pernah kecundang jugak nak lawan perasaan sunyi tu. Walaupun aku malu dengan Allah tp aku bangun jugak dan mintak ampun sbb aku tahu Allah tu Maha Pengampun dan xkan la aku nak berterusan camtu. Xpe la kalau aku kena menangis sekarang sbb jeles dgn org asalkan aku betul2 sedia nak kawin. Tp korang yg dah kawin jangan la show off kebahagiaan korang memanjang. Ade orang lain yg menangis tengok kebahagiaan korang tau. Bukan dengki tp teringin gile. Kalau xtunjuk langsung sbb bende2 kecik lagi bagus. Sori la haha…
.

Pastu aku nak tujukan nasihat ni dekat korang2 yg couple sbb teringin nak berkasih sayang. Bagi aku, jangan la couple. Aku rase aku faham perasaan korang walaupun xsebijik tp aku tengok bahana couple ni besar weh. Bile dah couple, mula la rase nak buat yg lebih. Keinginan kite tu kuat sbb kite xdpt rase kasih sayang dr kecik. Jadi lebih baik jangan. Kite sendiri dah dengar ade yg dah terlanjur macam2 perkara disebabkan couple. Bg yg dah terlanjur xpe la sbb dah jadi kan cume kena balik ke pangkal jalan la. Tp bg yg belum jadi usaha la sehabis mungkin utk putus couple dan fokus dekat Allah. Maaf sekali lagi kalau aku xfaham perasaan korang tp aku pasti Allah uji kite sbb Allah sayang dan nak angkat darjat kite. Aku tegur sebab sayang korang weh. Kalau korang xde org yg nak peduli pasal korang, emel je la aku ; yuusan92clara@gmail.com. Bukan sbb aku ni hebat bg nasihat tp aku harap kite boleh kumpul semangat utk teruskan hidup same2. Dr kite hanyut mungkin lebih baik kite bg semangat dekat satu same lain. Aku pun perlukan sokongan moral dr org jgk sekarang. Aku takut sangat kalau aku jatuh lagi sorang2…

– Yuu

CREATE A POST

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *