LELAKI BERSIH

Salam.

Ayah aku memang seorang pembersih dan pengemas. Baju kotor, dia tak pernah campak merata-rata. Mesti letak dalam bakul kotor.

Dan kalau ada masa, dia akan letak baju dalam washing machine sekaligus sidai baju tu. Siap pakai pengepit lagi bhaii. Aku yg perempuan ni pun malas nak buat macamtu. Mak aku cakap, kalau ayah aku lipat kain, mesti sama semua bucu. Cuma dia takde masa je. Kalah mak aku oii.

Dan baru2 ni, dia ada hobi baru. Kumpul motor besar. Dan stor motor harley davidson dia…fuhhhh!!!lagi kemas dari bilik aku. Ada penyapu, almari dan siap ada cermin khas der.

Apa yg aku nk crita ialah sikap ayah aku memang berbeza dengan abang aku. Bilik abang aku dah ghupe macam kandang kambing. Baju kotor bertimbun atas katil. Pinggan tak pernah basuh. Kalau aku desak, baru basuh. Fyi, ayah aku seorang yg amat sibuk. Kadang2 hujung minggu pun tak lekat kat rumah sbb pergi kursus kat kl. Kesibukan bukan penghalang untuk kau menjadi seorang yang pembersih dan pengemas.

Jadi, aku percaya yang tak semua laki pengotor. Ada juga yang pembersih. Stereotaip yang semua laki pengotor tak boleh pakai dah. Jangan bantai sama rata beb! Keimanan, kebersihan dan kekemasan tak boleh diwarisi.

– Isteri kapten amerika

CREATE A POST

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *