lelaki depends on perempuan

Saya student master. Saya acap kali ditanya tentang bf or pasal kahwin. Masalahnya, satu perkara yang membantutkan saya dari fikir benda itu ialah ayah saya.

Ayah saya berumur 50+ tahun dan telah berhenti kerja sejak 11 tahun yang lepas sbb jatuh sakit. Namun, dia telah pulih sejak tahun 2008. Kami adik beradik slalu minta ayah kerja balik memandangkan dia dah sihat. Mak saya pn slalu minta dia kerja balik, namun dia berdegil dan tetap mahu duduk di rumah atas alasan nk tumpu hal akhirat (dia slalu join program surau dan masjid).

Sekarang yg menanggung kami sekeluarga ialah mak saya.Dia bkerja sebagai eksekutif di syarikat swasta tp sebab dh umur 50+ dia rsa penat dan nk berenti, tp ayah x bagi sebab yelah, belnja umah sapa nk bayar? Dia byar umah dan kete ( ada sikit untg investment) tp bnda lain sume mak saya byar..duit makan, bil2, baju,barang2 kperluan umah, anak2 dan ayah. Dia xde duit tapi nk bercuti kt luar negara dan sume tu pkai duit mak, sya dan adik bradik x pegi sbb tau mak susah, kne gadai emas tuk byar sume tu. Dia x kluar duit sesen pn untuk benda yang even dia nak beli.

Bila saya dh bekerja ( jadi RA) ada la hulur sikit kt mak. Benda ni cam normal skang, even adik ayah yg graduate engineering overseas pn duk umah goyang kaki tunggu isteri bg duit instead cari sndiri.Kt office pn mak cerita rmai mengadu nasib yg sama (laki depends on bini)

So sebab surrounding macam ni membunuh semangat saya nk berkahwin. Saya harap anda lelaki diluar sana jangan sesekali jadi macam ni,i.Allah.

– Ms lee

CREATE A POST

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *