“Perkahwinan Sah, Tetapi……..”

Salam kepada saudari yang confess kahwin senyap-senyap. Moga saudari baca dalam keadaan tenang, dan diharapkan suami saudari juga membaca confession ini. Anak yg baik tidak akan pernah membelakangkan ibu bapa. Apapun, tahniah! Sis dan suami pilih jalan yang diredhai Allah.

Apa yang boleh saya cadangkan kepada saudari.1) Bincang elok-elok dengan suami. 2) Buat solat hajat berjemaah dengan suami,kalau boleh waktu Qiamulail… minta Allah lembutkan hati mak ayah. 3)Balik kampung jumpa mak ayah… minta maaf n restu mereka. Soal mereka restu ke tak.. itu hak mereka sebagai mak ayah. 4)Tunjukkan kematangan dan bincang dengan mak ayah secara hikmah tentang hala tuju dan juga masa depan rumahtangga. Tentang status belajar saudari,terpulanglah nak extend belajar sampai bersalin habis pantang ker atau nak teruskan belajar dalam keadaan tengah sarat nanti…. tapi kena hebahkan dulu perkahwinan supaya tiada fitnah kelak. Kena kuat!!! Perkara yang baik usahlah disorok-disorok. Beranikan diri. Tentang zuriat… zuriat adalah rezeki daripada Allah. Isteri kena yakinkan suami sementara suami pula kena support dan bimbing isteri mengikut landasan yang sebenar, 5)Buktikan kalian mampu berdikari dan perkahwinan bukanlah penghalang untuk maju kehadapan! Jangan risau pasal ekonomi.. rancang kewangan… buatlah kerja part-time atau mulakan bisnes secara kecil-kecilan bersama-sama suami. Susah senang, seronok sakit mesti sama-sama ye.

Benar….. perumpamaan membina masjid tidak semudah merobohkan masjid. Berjuanglah untuk mengukuhkan bahtera perkahwinan kalian. Yakinlah…setiap kebuntuan ada jalan penyelesaian selagi kamu berusaha dan bertawakal kepada Allah. Kata Irfan Khairi," bila buntu…take your time to relax… atau step back sekejap. Jangan terus move forward atau buat keputusan dalam keadaan fikiran tengah berserabut. Sebab potensi untuk buat keputusan yang salah sangat tinggi. Bertenang dan buat solat sunat istikarah dulu." InshaAllah, Allah akan bagi rezeki tanpa kalian sangka-sangka. Kami mendoakan Allah memberikan ketenangan dan permudahkan urusan sis dan suami. Allahumma amin.

– Hamba Allah Yang Masih Membujang

CREATE A POST

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *