Purdah

Aku selalu perhati sisters yang pakai purdah. Macam-macam gelagat yang aku boleh tengok, lebih tepat dalam aku perhati dalam social media.

Aku selalu tengok diorang ni memanglah tak nak muka diketahui atau ditunjuk oleh lelaki ajnabi tetapi yang menjadi masalahnya, bila ambil gambar dengan gaya yang aku rasa tak kena, tangan tutup mukalah, konon acah-acah tak nak dikenali, pakai seluar legging atau seluar ketat, acah-acah nak nampak hipster, memang aku tak boleh terima.

Apa yang aku perasan lagi, kalau yang pakai purdah ni, post gambar kat FB, Insta, dan seumpama dengannya, mesti dapat banyak like. Aku tak faham. Motif? Siap 'public'kan account.

Pakai celak, pakai eyeshadow, nak nampak mata lagi galak ke macam mana? Ke nak goda lelaki dengan cara macam tu? Ke nak dapatkan perhatian? Atau katanya nak ikut sunnah nabi? Boleh terangkan tak kenapa?

Ok, aku tak salahkan semua tetapi yang golongan yang digelar niqabista ni, cuba renung balik motif pakai purdah. Ada je yang pakai purdah yang aku respect tetapi mostly, aku tak respect.

Kalau yang kat kedai online pula yang jual purdah pula. Ok, aku tak kisahlah kalau kena jadi model tu sebab untuk nak bagi pembeli dapat gambaran tetapi yang aku tak faham, yang jenis pakai niqab jenis Malaysia tu blurkan bahagian mata dan dahi. Kenapa ya? Boleh bagi penjelasan tak? Masih rasa tak tertutup ke muka tu?

Terima kasih.

– QR

CREATE A POST

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *