Road to Muslimah Sejati

Assalamualaikum. Aku ada persoalan berkenaan istinjak, wudu' dan solat. Aku harap admin dan pembaca sekalian boleh terima persoalan aku ni dengan hati yang terbuka. Sebabnya, aku tanya bukan sebab aku nak menidakkan hukum Islam tapi sebab aku perlukan jawapan dan aku yakin mesti ada jawapan yang sahih untuk persoalan aku ni.

(Panjang betul intro aku kan hahaha)

Ok camni, aku rasa leceh sangat di mana setiap kali sebelum solat, nak kena bersihkan private part kita dan kena berwuduk. InshaAllah aku faham perintah Allah suruh kita solat.

Tapi bila kita kat luar rumah, untuk muslimah ni kan, sebelum solat nak kena tukar pantyliner/bukak panties pastu kena berwudu' baru boleh solat. Aku rasa macam satu beban. Tambah-tambah lagi dengan keadaan public toilet & surau some places kat Malaysia yang sangat entah pape. Kenapa la takleh solat je terus.

Hati aku ni dah hitam sangat ke sampai fikir camni ea? Islam tu mudah aku tahu. Kadang kita orang Islam ni sendiri yang meletakkan beban atas agama tu. So, aku perlukan pertolongan korang untuk clearkan misconception aku ni. Anyone?

– Emily

CREATE A POST

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *