Secebis Kisah Kurang Persefahaman

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Salam semua. Semalam saya terbaca kisah siapa jaga ibu aku, (https://iiumc.com/kifarah-itu-wujud-2/). Terdetik nak berkongsi pengalaman sendiri.

Awal kisah saya, ibu bapa bercerai sejak saya belum bersekolah. Sudah lama tidak jumpa bapa, kami jumpa semula kerana saya perlu cari wali untuk berkahwin.

Selepas itu, bapa saya mula nak rapat kembali dengan saya.

Sikit-sikit saya bolehlah, tetapi memang janggal.

Hubungan kami setakat selang beberapa lama, bapa saya akan telefon tanya khabar. Saya memang tak pandai nak jadi anak dia disebabkan dah lama tak jumpa.

Kalau nak jumpa pun, hanya pada hari raya saya akan melawatnya.

Baru-baru ni, bapa saya tu sakit. Dah keluar masuk wad berselang minggu, hospital telefon bagitau.

Pihak doktor macam skeptikal saya tak tahu ayah saya sakit.

Tak apalah, saya cuma bagitahu memang kami tak tinggal sama dah lama dan terpulanglah mereka nak fikir apa.

Malam tu, ayah saya dah tenat. Di sinilah kisah menyedihkan hati saya.

Saya disuruh datang ke hospital pada malam itu juga, tetapi suami saya tak benarkan saya pergi. Dia suruh saya telefon adik saya supaya uruskan bapa saya.

Masalahnya yang cuba berbaik dengan bapa saya itu hanyalah saya.

Membebel-bebel dia, siap cakap nanti kalau kemalangan kereta malam-malam macam ni jangan baru nak menyesal. Sampai hati betul suami doakan saya macam tu.

Dia bising-bising anak-anak tak dapat diuruskan jika saya tak ada di rumah nanti, padahal anak-anak bukan bayi pun lagi.

Saya fikir bapa saya dah tenat, saya terpaksa cakap lembut-lembut untuk ke hospital walaupun hati saya kesedihan dengan ucapan suami tadi.

Kalaulah saya betul-betul ditimpa kemalangan tu, saya fikir suami pasti akan bebel lagi panjang lebar.

Saya bermalam di hospital dengan beberapa orang makcik sebelah bapa dan anak-anak mereka.

Takdir bapa saya meninggal subuh itu. Saya buka telefon nak bagitau suami.

Saya buka mesej, suami membebel lagi tak payah jaga ayah saya, telefon saja adik suruh tengok, balik rumah jaga anak.

Saya sedih, saya bagitau bapa saya dah meninggal dan sebagai anak perlu uruskan beberapa dokumen. Semua hal tu selesai hampir ke waktu tengah hari.

Jenazah bapa dibawa oleh ambulans balik ke kampungnya, tapi saya tak ikut sebab suami dah membebel lagi pasal anak.

Penat-penat macam tu pun saya singgah juga beli makanan tengah hari untuk mereka sedangkan suami boleh saja uruskan tetapi dia masih harapkan tanggungjawab dari saya.

Kampung bapa dengan rumah saya hanya langkah daerah.

Saya janji dengan makcik nak ikut ke perkuburan petang-petang tu, tapi sebenarnya saya cakap-cakap saja kerana saya tahu, kalau saya dah balik dan saya nak keluar balik, kami suami isteri akan bergaduh lagi.

Kalau saya jujur, nanti makcik mesti macam-macam tanya, lagi saya tak larat nak jawab.

Begitulah selalunya saya cari macam-macam alasan supaya tak konflik dengan harapan suami.

Balik tu, saya tidur saja dan malamnya masak dan jaga anak macam biasa. Suami saya sukalah agaknya saya tak buat perangai. Kami pun tak bercakap pasal hal bapa saya meninggal itu.

Esoknya saya bagitau nak tengok kubur bapa sekejap. Suami kata boleh, tetapi saya pulang lambat sikit sebab tempat jauh dan petang-petang jalan kesesakan.

Sebelum ke sana, saya dah siap-siap masak dan kemas rumah semua, sepatutnya tiadalah apa-apa masalah, saya berfikiran begitu.

Saya bawa semua anak juga. Belum 8pm pun waktu saya balik tu, tapi suami dah mencebik-cebik, kemudian macam selalu, cakap saya macam-macam, sedangkan pada hari tu semua keperluan saya dah siapkan dan anakpun suami tak perlu jaga.

Sama saja seperti hari-hari biasa memang suami balik kerja tak perlu pun nak jaga anak, tapi dia punya jeling kat saya lain macam saya tak tahu apa maksud.

Saya macam nak cakap dengan suami, bapa saya dah mati ni, takkanlah satu hari saya nak uruskan kuburnya pun sampai saya kena dimarah-marahi?

Tapi macam biasalah, saya hanya mampu cakap dalam hati yang sedih dan pilu.

Selepas kejadian tu, 3 hari baru kami bercakap semula dan suami pun tidak pujuk saya, menandakan memang dia protes dan saya yang perlu minta maaf.

Secebis kisah kurang persefahaman di antara kami yang saya hanya mampu simpan di dalam hati. Semoga roh bapa saya dicucuri rahmat.

Sekian…

– Nona (Bukan nama sebenar)

Hantar confession anda di sini -> https://iiumc.com/submit

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *