Tiada Bahu Untuk Bersandar & Bila Doa Tak Dikabulkan

Lumrah manusia memang akan diuji tapi bagi aku ujian paling berat yang pernah aku rasa adalah tiada bahu untuk bersandar ketika diuji.

Aku pembaca tegar IIUM Confession ni dan aku sedar ramai orang yang diuji dengan macam2 jenis ujian.

Tapi aku perasan satu benda; kita akan lebih mudah nak menghadapi ujian bila ada sokongan dari pasangan, keluarga dan sahabat.

Tak lama sebelum ni kan viral kisah seorang wanita nama dia Mashi yang terbabit dalam kemalangan sampai pecah tempurung kepala & hilang penglihatan.

Bagi aku Mashi ni lah contoh orang yang diuji tapi masih bernasib baik sebab dapat suami yang masih setia di sisi tatkala diuji dengan ujian yang berat tu.

Aku bukan nak menidakkan beratnya ujian yang Mashi tu dapat tapi point aku adalah tak semua orang yang diuji takkan ditambah lagi dengan ujian “tiada bahu untuk bersandar”.

Bagi aku level ujian orang yang diuji dengan satu/beberapa musibah then diuji pulak kena handle ujian tu seorang diri ni memang next level punya ujian.

Dari pengalaman aku sendiri, memang aku bukanlah seorang yang bernasib baik dikurniakan pasangan/ keluarga/ sahabat sejati yang sentiasa memberikan sokongan kat aku masa aku diuji teruk.

Aku takde suami/adik beradik yang aku boleh curhat, kawan baik pun takde.

Aku tak mampu nak cerita lebih lanjut ujian apa yang aku dah alami sebab aku akan jadi trigger kalau teringat balik apa yang dah jadi.

Aku masih dalam fasa untuk melupakan & merelakan takdir yang dah tertulis untuk aku tapi bagi aku “kertas ujian” yang aku dapat ni betul2 buat aku “jatuh” sampai aku tak tau macam mana nak bangun balik.

Nasihat klise yang orang lain & kebanyakan doktor psikologi akan bagi; jangan malu untuk cari kawan yang boleh dipercayai tapi kalaulah semua orang tau betapa susahnya nak cari manusia lain yang tak judgemental & memahami.

Kadang kita rasa kita dah curhat kepada orang yang betul, rupanya aib kita diceritakan pulak kat orang lain. Traumanya bila kepercayaan dikhianati oleh seseorang yang rapat dengan kita.

Nilah maksud aku bila aku cakap “takde bahu untuk bersandar”. Kita manusia ni kan dilahirkan dengan naluri untuk berpasangan & berkongsi rasa.

Aku faham akan ada yang nasihat untuk berzikir & ingat Allah, jangan harapkan manusia lain, tapi nasib aku tak berapa bernasib baik macam orang lain mungkin.

Bukannya aku tak pernah cuba berzikir, tahajjud & baca Quran tapi ujian tu masih berat untuk aku tanggung seorang diri.

Aku selalu tertanya-tanya kenapa aku tak bernasib baik macam orang lain yang diuji tapi masih dapat sokongan pasangan/ keluarga/ sahabat?

Dulu selalu akan ada yang nasihat aku yang kalau kita doa sungguh2, Allah akan perkenankan doa kita.

Aku pegang pada kata2 tu tapi aku still kecewa sebab doa aku masih tak diperkenankan sampai sekarang.

Aku jadi sangat2 down & rasa putus asa dengan Allah. Aku rasa Allah tak sayang aku.

Tapi aku terdengar ada ceramah ustaz yang kata, “Jika doa tak diperkenankan, maknanya Allah nak bagi yang lebih baik di Akhirat nanti”.

Bagi aku, mungkin tu petunjuk jawapan yang Allah nak aku faham.

Tapi entah la.. aku masih tak dapat nak terima “teguran’ tu tatkala aku hidup dengan dikelilingi oleh orang2 yang rezeki mereka di dunia melimpah ruah; mudah dapat pasangan, mudah dapat anak, ada bahu untuk bersandar..

Aku pulak? Masih cuba nak terima hakikat yang mungkin doa aku takkan dikabulkan di dunia..

– Rossa (Bukan nama sebenar)

Hantar confession anda di sini -> https://iiumc.com/submit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *