BERDUA KE BERTIGA?

Assalamualaikum. Banyaknya confession tentang berdua ke bertiga ni. Meh saya nak share macam mana saya dahulu bertiga boleh jadi berdua ni.

Kami kawan bertiga. Bukan sejak dulu tetapi ada lah sebabnya kenapa bertiga (A, B & C). Nak dijadikan cerita kawan kami yang A ni suka marah tanpa berfikir dahulu. Bukan sekali malah lebih dari sekali. And kami (B & C), dah banyak sangat bersabar sampai at one point kami duduk bersama dan menangis bersama-sama mengenangkan sikap kawan kami si A ni. Kami sayangkan A tetapi kami tahu jika perasaan ini berterusan, kami tidak akan dapat belajar dengan tenang. Kami decide, "Jom telefon parents minta pandangan parents.". Yup. Kami perlu pandangan orang tua. To be specific pandangan seorang ibu. So apa opinion parents? Saya boleh conclude kan macam ni.

" Banyakkan bersabar dan maafkan kawan (si A). Awak tak mampu nak tegur sebab awak lebih tahu perangai dia. Jadi maafkanlah dengan seikhlas hati. Berdoa kepada ALLAH agar ditenangkan hati."

" Banyakkan bersabar dan maafkan dia. Kalau boleh elakkan sebarang hal berkaitan dengan dia. Bukan sebab apa, sekarang ini priority nya belajar. Berkawan itu perlu tetapi jika berkawan itu boleh menyebabkan tak boleh belajar, biarkanlah. Jauhkanlah. Awak lagi tahu. Kadang2 manusia ini akan belajar bersyukur apabila menyedari nikmat itu sudah tiada."

Well..since then, end up kami berdua tetapi kami berdua tak tinggalkan pun si A ni. Cuma kami ambil pendekatan untuk elakkan hati kami rasa sakit lagi. Kami buat seperti biasa tetapi tidak serapat dulu. Mungkin hati sudah tawar. Segala apa yang berkaitan dengan dia kami elakkan. And jauh di sudut hati saya dahulu pernah berkata "Biar dia tahu susah senangnya hidup tanpa kawan."

Sekian.

– Anonymus

CREATE A POST

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *