My Biggest Insecurity

Salam hi semua. Thank you admin kalau confession aku disiarkan. Aku terus nak masuk pada tajuk tu ‘My Biggest Insecurity’

Sebelum tu aku nak kenalkan diri sikit2. Aku Anon, umur 30 an, belum berkahwin, perempuan dan kerja swasta.

Selama aku hidup, aku tak pernah ada insecurity yang teruk yang sampai aku anxious dan agak stress bila fikirkan hal ni.

Hal yang aku maksudkan adalah aku ada masalah pendengaran. Ni aku punya insecurity. Aku ni bole dikatakan cantikla jugak. Maksudnya nak dapat pasangan tu kira ada chance la.

Tapi bila fikir pasal masalah aku ni, aku jadi rendah diri and insecure dengan diri aku untuk dapatkan pasangan. Takut orang tak boleh terima kekurangan aku ni.

Dan kebimbangan aku ni sebenarnya lebih teruk bila melibatkan kerja aku.

Btw aku kerja bahagian kesihatan dan sekarang ni kontrak. Tapi gaji boleh tahan la agak tinggi. Aku kerja dalam industry manufacturing.

Jadi kalau cakap bahagian industri maksudnya kena masuk la plant semua tu. Senang cite kerja aku melibatkan safety and health. Tapi aku ada masalah pendengaran. Boleh hadam tak? Macam tak sesuai kan?

Itu yang buatkan aku risau status kerja aku nanti waktu renew kontrak nanti. Aku risau tak kan direnew sebab aku belum cukup setahun lagi nak renew.

Sebelum ni aku kerja industri jugak tapi oil and gas dan tak perlu pun untuk aku buat audiometry test. So tak de orang la tahu masalah aku ni walaupun memang waktu ni aku dah ada masalah pendengaran.

Masalah pendengaran aku ni kalau ikutkan taklah sampai pekak tapi moderate la. Bacaan kiri kanan adalah 30,40 dB averange.

Dan minggu depan aku kena jumpa dengan OHD (occupational health doctor) yang mana OHD ni memang aku selalu liaise sebab aku kan bahagian kesihatan?

Jadi aku takut sangat kalau kondisi telinga aku ni menyebabkan kontrak aku tak di renew bulan 11 nanti. Dahla sekarang susah cari kerja dengan gaji yang tinggi.

Aku punya risau tu sampai tahap aku tak boleh tidur malam2 sebab fikirkan nasib aku lepas ni. Dan aku pun dah start apply vacancy lain kalau2 kontrak aku tak di renew sebab masalah aku.

Masalah pendengaran aku ni tahap yang kalau soft sound and high pitch yang halus aku memang tak dengar dan kadang2 aku kena tengok mulut orang baru aku boleh faham apa yang dia cakap.

Dah la sekarang semua orang pakai mask kan? Memang kalau orang bercakap pakai mask aku kurang dengar tambah2 cakap perlahan. Tapi kalau minta untuk ulang cakap, aku dengar la.

Ada tak sesiapa yang berpengalaman macam aku ni atau macam mana ye solution untuk masalah pendengaran ni. Ada idea tak?

Masalah ni lagi teruk dari masalah jodoh tak kunjung tiba huhu gurau.

– Anon (Bukan nama sebenar)

Hantar confession anda di sini -> https://iiumc.com/submit